Kemenesi Gábor úgy látja, érkezik az új járványhullám, a legfontosabb, hogy mindenki adassa be a harmadik oltást, de az idősek és egyéb veszélyeztetett csoportba tartozók a negyediket is, és beltérben használjunk maszkot.

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa beszélt arról a 24.hu-nak, hogy érkezőben van egy újabb koronavírus-hullám, amire a cikk szerint több jel is utal: a hivatalos kormányzati oldal heti 3-4 ezernyi új fertőzöttről számol be, a szennyvízben is mértek már nagyobb koncentrációjú koronavírus-örökítőanyagot, és a háziorvosok is egyre több koronavírusos betegről számolnak be. 

A pécsi virológus szerint megint maszkot kellene hordani beltéren

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Kemenesi szerint 

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, »nyári hulláma«, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni

Mint a lapnak kifejtette, jelenleg az Omikron BA.4 és BA.5 jelzésű variánsa kering Nyugat-Európában, és már Magyarországon is ezek lettek a dominánsak, ezek miatt indult be a fertőzésszámban a növekedés. Ezekről a variánsokról annyit lehet tudni, hogy a legjellemzőbb és első tünetük a fejfájás, ami sokszor már akkor jelentkezik, amikor még negatív a Covid-teszt eredménye.

Kemenesi úgy látja, bármilyen, klasszikus Covidra utaló tünet esetén a korábbi protokollt kell követni: jelentkezni kell a háziorvosnál, tesztet kell végeztetni (gyorsteszt vagy hivatalos), és a legfontosabb, hogy az ember maradjon karanténban.

A cikk szerint az új variánsok a jelek szerint fertőzőképesebbek az eredeti Omikron-variánsnál, mert ügyesebben kerülik meg az emberi szervezet "neutralizálóantitest-védelmét". Ugyanakkor a vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, és ezen múlik, hogy mennyire komoly betegséget tud előidézni a koronavírus két új variánsa. Vagyis az oltást még mindig célszerű beadatnia annak, aki ezt nem tette meg. 

Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani

– javasolja a virológus, aki több más mellett az is megemlítette a cikkben, hogy Indiában már terjedőben van egy variáns, ami lassan dominánsá válik, és bár sokat még nem tudni "róla", de annyi már kiderült, hogy pont azokon a pontokon szedett össze mutációkat, amelyek a neutralizáló antitestek számára fontosak. Kemenesi szerint már csak ezért sem szabad hagyni, hogy még jobban "megszaladjanak" az új variánsok, ezért is javallott a vakcinák beadatása, illetve a zárt térben a mszkhasználat.

Forrás: 24.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Gazella: Nyilván árthat is, amennyiben megeszed.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Kapanyél: Ahhoz, hogy ezt igazán megértsd, vagy immunológusnak, virológusnak kellene lenned, vagy a családban kellene lenni legalább egynek. Nekem van kettő is, nem is akármilyenek, gondolod hogy majd azoknak fogok hinni, akik még lehet hogy a 6 elemit sem végezték el? Sajnos megint az van, hogy a virológus javasolja a maszkot, de a kormány ellenáll a józan észnek, mert az érdekük ezt diktálja. Nem bonyolult ez.
Kapanyél
@division: Nálunk kicsit szerényebb a felhozatal, "csak" kutató, sebész és gyógyszerész-orvos van... Ne ijedj meg, nem én! :D Sokat beszélgetünk erről és ők is javasolják a maszkot, de amikor rákérdezek, hogy mikor a megszorítások voltak, mennyivel volt kevesebb a fertőzéses eset, mindig az a válasz, hogy velem nem vitatkoznak. Pedig elég egyszerű a kérdés. Abban igazad van, hogy politika is van benne dögivel, de most képzeld el mi lenne, ha ebben a jelenlegi nem túl rózsás helyzetben a kormány behúzna még egy vírus vészhelyzeti megszorítást, mi lenne az állampolgári reakció!
division
@Kapanyél: Ebben teljesen igazad van, de mi lesz majd akkor, amikor hullani kezdenek az emberek mint a legyek, és nem főleg csak az idős, vagy beteg emberek? Akkor már teljesen mindegy mi lesz a gazdasággal. Én szerencsés helyzetben vagyok (remélem te is), és megint lazán ki tudnánk húzni akár egy újabb online, stb. megszorítást is, de nyilván sokan ezt nem tehetik meg. Nem jó ez az egész ami van jelenleg, és nem látni a végét sem, na meg ugye itt ez a rohadt háború is. A maszk egyébként nagyon sokat véd, csak hordani kellene mindenkinek, lehetőleg a kék sebészit, de még inkább az FFP2 - est, és cserélni legalább 2-3 naponta. Ja, és feltenni normálisan, nem úgy, hogy kint van az illető orra meg a szájának a fele.
Kapanyél
@division: Hullanak azok most is, csak nincs nagy dobra verve! Most egyszerűen terelés folyik minden mással a semmire se menő gazdaságról. Amíg megeszi az ember azt, hogy a szabadkai erdőkben lövik egymást a migránsok, ukrán háború, meg soros-brüsszel-gyurcsány, addig minden mehet úgy, ahogy eddig. Ebben a válságos helyzetben erre azért jut: hvg.hu/kkv/20220708_Csendben_kapott_15_milliard_forintot_Lazar_Janos_alapitvanya, mikor hallhatott erről az ember a közmédiából? Ködösítés, ködösítés hátán! A jegybanki alapkamat minden nap emelve, pedig ebből előbb-utóbb nagy baj lesz! Egy a lényeg! Megvédjük a magyar embereket, rezsicsökkentés, hatósági ár! Agyrém!
Gazella
@division: Hülye vagy :D gyere mellém a laboratóriumba :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.