Kemenesi Gábor úgy látja, érkezik az új járványhullám, a legfontosabb, hogy mindenki adassa be a harmadik oltást, de az idősek és egyéb veszélyeztetett csoportba tartozók a negyediket is, és beltérben használjunk maszkot.

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa beszélt arról a 24.hu-nak, hogy érkezőben van egy újabb koronavírus-hullám, amire a cikk szerint több jel is utal: a hivatalos kormányzati oldal heti 3-4 ezernyi új fertőzöttről számol be, a szennyvízben is mértek már nagyobb koncentrációjú koronavírus-örökítőanyagot, és a háziorvosok is egyre több koronavírusos betegről számolnak be. 

A pécsi virológus szerint megint maszkot kellene hordani beltéren

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Kemenesi szerint 

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, »nyári hulláma«, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni

Mint a lapnak kifejtette, jelenleg az Omikron BA.4 és BA.5 jelzésű variánsa kering Nyugat-Európában, és már Magyarországon is ezek lettek a dominánsak, ezek miatt indult be a fertőzésszámban a növekedés. Ezekről a variánsokról annyit lehet tudni, hogy a legjellemzőbb és első tünetük a fejfájás, ami sokszor már akkor jelentkezik, amikor még negatív a Covid-teszt eredménye.

Kemenesi úgy látja, bármilyen, klasszikus Covidra utaló tünet esetén a korábbi protokollt kell követni: jelentkezni kell a háziorvosnál, tesztet kell végeztetni (gyorsteszt vagy hivatalos), és a legfontosabb, hogy az ember maradjon karanténban.

A cikk szerint az új variánsok a jelek szerint fertőzőképesebbek az eredeti Omikron-variánsnál, mert ügyesebben kerülik meg az emberi szervezet "neutralizálóantitest-védelmét". Ugyanakkor a vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, és ezen múlik, hogy mennyire komoly betegséget tud előidézni a koronavírus két új variánsa. Vagyis az oltást még mindig célszerű beadatnia annak, aki ezt nem tette meg. 

Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani

– javasolja a virológus, aki több más mellett az is megemlítette a cikkben, hogy Indiában már terjedőben van egy variáns, ami lassan dominánsá válik, és bár sokat még nem tudni "róla", de annyi már kiderült, hogy pont azokon a pontokon szedett össze mutációkat, amelyek a neutralizáló antitestek számára fontosak. Kemenesi szerint már csak ezért sem szabad hagyni, hogy még jobban "megszaladjanak" az új variánsok, ezért is javallott a vakcinák beadatása, illetve a zárt térben a mszkhasználat.

Forrás: 24.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Gazella: Nyilván árthat is, amennyiben megeszed.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kapanyél
Semmi kifogásom az ellen, hogy Pécsen bevezessék!
Gazella
@Kapanyél: de csakis Pécsen! Máshol ne!
Gazella
Kitörölheti a valagát a maszkkal a viriburi!!
Maszk nem véd s csak árt!!
Kapanyél
@Gazella: Annyit véd, mint az alsógatya a fing ellen!
Pálinkás Pál
ez a kemenesi a jakab " professzor " ügyeletes csicskája...azé a jakabé, akinek az anyja a zsidó zsebben lévő WHO európai vezetője...nos ,ennek tükrében kezeljük a denevérkutató kemenesi lázálmait...
division
Eddig sem kellett volna zárt térben levenni, de túl sok az országban sajnos az önjelölt virológus.
division
@Gazella: Nyilván árthat is, amennyiben megeszed.
division
@Kapanyél: Virológus vagy netalán? Vagy csak állsz egy "kapanyél" mögött, de azért okosabbnak hiszed magad a témában, mint aki ezzel foglalkozott egész életében?
division
@Pálinkás Pál: Nyilván keverni kell a vírust a zsidósággal, még idevehettél volna némi niggerezést is...:-)
Pálinkás Pál
@division: no ,mutass rá, mi nem igaz abban amit írtam?...
division
@Pálinkás Pál: Mivel én ismerem személyesen Jakabot, meg a vírusról is másként vélekedem, nem akarok megint vitázni veled, mert úgysem vezetne sehova.
Pálinkás Pál
@division: büszke lehetsz rá hogy ismered azt az orbáncsicskát...de legalább anyja révén jó hátszele van, ha már tehetsége nincs...
division
@Pálinkás Pál: Nyilván ismerem rokonaim által, azért elmondható, hogy Pécsen vannak a legnagyobb tudású orvosok, más problémák miatt kénytelen voltam párat megismerni közülük. Nekem más a véleményem azért róla, ahogy Kemenesiről is, de tudod, én már nem vitázom erről. Már elég sok a beteg, pedig még nyár közepe van, majd meglátjuk mi lesz ősszel.
Kapanyél
@division: Gondolom már az anyatejjel is a virológiát szívta magába, mint te az észt. Azért osztod mindenkinek jó szívvel. Nekem ne tedd!
division
@Pálinkás Pál: Majd a studyk és a tényleges állapotok képet adnak arról mi lesz.
division
@Kapanyél: Neked nem is akarnám, hiszen nagy eséllyel nem lenne mivel megértened.
Kapanyél
@division: Azért látom próbálod. Ne tedd, nekem elég ami van!
division
@Kapanyél: Ahhoz, hogy ezt igazán megértsd, vagy immunológusnak, virológusnak kellene lenned, vagy a családban kellene lenni legalább egynek. Nekem van kettő is, nem is akármilyenek, gondolod hogy majd azoknak fogok hinni, akik még lehet hogy a 6 elemit sem végezték el? Sajnos megint az van, hogy a virológus javasolja a maszkot, de a kormány ellenáll a józan észnek, mert az érdekük ezt diktálja. Nem bonyolult ez.
Kapanyél
@division: Nálunk kicsit szerényebb a felhozatal, "csak" kutató, sebész és gyógyszerész-orvos van... Ne ijedj meg, nem én! :D Sokat beszélgetünk erről és ők is javasolják a maszkot, de amikor rákérdezek, hogy mikor a megszorítások voltak, mennyivel volt kevesebb a fertőzéses eset, mindig az a válasz, hogy velem nem vitatkoznak. Pedig elég egyszerű a kérdés. Abban igazad van, hogy politika is van benne dögivel, de most képzeld el mi lenne, ha ebben a jelenlegi nem túl rózsás helyzetben a kormány behúzna még egy vírus vészhelyzeti megszorítást, mi lenne az állampolgári reakció!
division
@Kapanyél: Ebben teljesen igazad van, de mi lesz majd akkor, amikor hullani kezdenek az emberek mint a legyek, és nem főleg csak az idős, vagy beteg emberek? Akkor már teljesen mindegy mi lesz a gazdasággal. Én szerencsés helyzetben vagyok (remélem te is), és megint lazán ki tudnánk húzni akár egy újabb online, stb. megszorítást is, de nyilván sokan ezt nem tehetik meg. Nem jó ez az egész ami van jelenleg, és nem látni a végét sem, na meg ugye itt ez a rohadt háború is. A maszk egyébként nagyon sokat véd, csak hordani kellene mindenkinek, lehetőleg a kék sebészit, de még inkább az FFP2 - est, és cserélni legalább 2-3 naponta. Ja, és feltenni normálisan, nem úgy, hogy kint van az illető orra meg a szájának a fele.
Kapanyél
@division: Hullanak azok most is, csak nincs nagy dobra verve! Most egyszerűen terelés folyik minden mással a semmire se menő gazdaságról. Amíg megeszi az ember azt, hogy a szabadkai erdőkben lövik egymást a migránsok, ukrán háború, meg soros-brüsszel-gyurcsány, addig minden mehet úgy, ahogy eddig. Ebben a válságos helyzetben erre azért jut: hvg.hu/kkv/20220708_Csendben_kapott_15_milliard_forintot_Lazar_Janos_alapitvanya, mikor hallhatott erről az ember a közmédiából? Ködösítés, ködösítés hátán! A jegybanki alapkamat minden nap emelve, pedig ebből előbb-utóbb nagy baj lesz! Egy a lényeg! Megvédjük a magyar embereket, rezsicsökkentés, hatósági ár! Agyrém!
Gazella
@division: Hülye vagy :D gyere mellém a laboratóriumba :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.