Vasárnap főképp az ország középső és keleti részében lehetnek zivatarok, de kisebb eséllyel a Dunántúlon is számítani lehet rájuk. A zivatarokat erős széllökések kísérik, az észak-dunántúli területeken pedig a záporoktól függetlenül is lehetnek viharos széllökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap gomolyfelhős, napos időre van kilátás, több felhő az északkeleti, keleti megyékben képződik.

Viharos széllökésekkel és zivatarokkal zárul a hét

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Napközben nagyobb eséllyel a középső és keleti országrészben, kisebb eséllyel Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez apró szemű (1 centiméternél kisebb) jég, illetve viharos (65-70 km/h-s, vagy annál erősebb) széllökések társulhatnak. Az északnyugati szelet főleg az Észak-Dunántúlon záporoktól, zivataroktól függetlenül is kísérhetik viharos, körülbelül 60-65 km/h-s lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22, 27 fok között várható. Késő estére általában 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Vasárnapra a zivatarveszély miatt a meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest (benne Budapest), Nógrád, Heves, JászNagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre.

Vasárnap éjjel az ország nagy részén kiderül az ég, de a Tiszántúlon lehetnek erősen felhős körzetek. Ott előfordulhat zápor, zivatar, másutt csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél helyenként élénk marad, de záporok, zivatarok környezetében erős lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 16 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Hétfőn a napsütés mellett fátyolfelhőkre és erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. A keleti, északkeleti megyékben elszórtan, a nyugati határ közelében néhol előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat hétfőre a zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.