A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádióban azt állította, hogy csakis a baloldal és nyugat-európai szövetségesei tesznek keresztbe a béremeléseknek. Szóba került a globális minimumadó is, ahol a miniszter szerint Magyarország képviseli Európa érdekeit.

A magyar kormány gálánsan elfogadta az Európai Bizottság álláspontját

A helyreállítási alapról való megegyezés már csak az Európai Bizottságon múlik, miután a kormány elfogadta a bizottság álláspontját a vitás kérdésekben – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI híre szerint.

Gulyás Gergely: a magyar baloldal azon dolgozik, hogy ne lehessen egészségügyi és pedagógusbéremelés Magyarországon

Gulyás Gergely miniszter a július 7-ei Kormányinfón

Fotó, címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely közölte: a bizottságnak elküldött válaszban mind a négy olyan területen, ahol a testület előrelépést várt, elfogadták a bizottság álláspontját.

Függetlenül attól, hogy egyetértünk-e vagy sem az Európai Bizottság felvetésével

- mondta a miniszter, kiemelve: ezeknek a kérdéseknek a jelentősége lényegesen kisebb mint annak, hogy Magyarország végre megkapja azokat a pénzeket, amelyek az uniós szabályok szerint nekünk járnak.

Miután minden olyan kérdésben, ahol eddig viták voltak, a bizottság álláspontját elfogadtuk, ezért úgy gondoljuk, hogy a technikai lezárása van csak hátra a megegyezésnek és utána a megállapodás aláírható

- fogalmazott Gulyás Gergely.

A baloldal ezúttal a tanári és egészségügyi béremeléseknek feküdt keresztbe

Azt mondta, az ügyben szakmai egyeztetés és politikai vita van. Az utóbbit az okozza, hogy Magyarországon a baloldal és nyugat-európai szövetségesei nem szeretnének semmiféleképpen megegyezést. Nem támogatják, sőt tesznek is azért, hogy a magyar pedagógusok ne kaphassanak béremelést, hiszen uniós pénzek között található az a forrás is, amely pedagógusbérekre lenne fordítható. Továbbá az egészségügyi béremelés fedezete is a helyreállítási alap költségvetésében van – tette hozzá.

Gulyás Gergely megjegyezte, ezt felelőtlen magatartásnak tartják, és azt kérik, hogy 

azok a baloldali európai parlamenti képviselők, akik havi ötmillió forintot keresnek, ne azon dolgozzanak, hogy a pedagógusok és az orvosok ne kereshessenek többet Magyarországon.

Globális minimumadó: Magyarország Európa érdekeit képviseli

A globális minimumadó és az ezzel kapcsolatos Magyarországra vonatkozó európai parlamenti (EP) állásfoglalásról Gulyás Gergely közölte: a minimumadónak és a helyreállítási alapnak semmi köze egymáshoz, az EP-határozat durván megsérti az Európai Unió alapszerződéseit, hiszen a lojális együttműködés elve éppen azt jelenti, hogy különböző kérdéseket nem lehet összekapcsolni.

A magyar álláspont szerint a globális minimumadó a jelenlegi formájában az Egyesült Államoknak jó, de Európának rossz, és a közép-európai régiónak a legrosszabb.

A megállapodás elfogadásával azt az adóelőnyt, amelyet a Magyarországon fizetendő alacsonyabb adók jelentenek nekünk a nemzetközi befektetéseknél és az ide irányuló beruházásoknál, elveszítenénk – fejtette ki a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, a globális minimumadó eredeti célja, hogy a nagy techcégeket megadóztassák, pillanatnyilag nem része az egyezménynek.

Tehát valójában itt Magyarország Európa érdekeit képviseli

- tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, azt mondta, ez nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy Magyarország fogadja el a globális minimumadót.

Az Egyesült Államok elég nagy hatalom ahhoz, hogy ne ilyen kisstílű nyomásgyakorlást alkalmazzon

- fogalmazott Gulyás Gergely, aki elmondta, a 1979-es, most felmondandó megállapodás helyére lépő egyezményt már 2010-ben Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter aláírta amerikai kollégájával, de az amerikai törvényhozás még nem fogadta el.

A miniszter azt mondta: a 2010-es megállapodás minden problémát orvosolna, de az amerikai kormány nyomásgyakorlásra kívánja használni ezt az ügyet.

A most felmondandó egyezmény 2024 januárjáig hatályban marad, tehát az amerikaiak azt szeretnék elérni, hogy a következő másfél évben fogadjuk el a globális minimumadót, és akkor ők valószínűleg készek lennének ratifikálni a 2010-es megállapodást – mutatott rá Gulyás Gergely, aki megismételte: "elég kisstílű lépés ez egy nagyhatalomtól".

Gulyás szerint a költségvetés stabil és kiegyensúlyozott

A forintárfolyam hullámzására vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: "hektikus, nehéz világgazdasági helyzet van, amely az ukrajnai háború miatt állt elő, és a háború következményeként az erre adott éles európai reakciók erősítették fel".

Miután a gazdasági helyzet a világban lényegesen nehezebb mint az elmúlt évtizedekben bármikor, "az infláció a mögöttünk hagyott három-négy évtizedben nem látott méreteket ér el mind az Egyesült Államokban, mind Európában, ez a magyar forintot is próbára teszi" – mondta, majd hozzátette: az euró sem volt hasonlóan gyenge a dollárhoz viszonyítva az elmúlt húsz évben, mint amilyen most.

Gulyás Gergely azt mondta: egy olyan világgazdasági folyamat áll emögött, amely azon alapul, hogy a nyersanyagok és az energiahordozók megléte bizonytalanná vált, ezért a gazdaság egészének működésére is.

A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzet, amennyire lehet, normalizálódjon. A költségvetés stabil és kiegyensúlyozott, a hiány csökkenő, a magyar reálgazdaság jó állapotban van, az idei növekedésünk 5 százalék körül lesz, akár fölötte is lehet

- mutatott rá.

Még e hónapban elindul a határvadászok toborzása

A határvadász egységek felállításáról szólva Gulyás Gergely azt közölte, hogy a toborzás még a hónapban elindul.

A jelenlegi helyzet nem tűr halasztást: a 2015-ben tapasztaltnál is nagyobb migrációs nyomásra kell felkészülni, mivel az ukrán gabonaexport hiánya a legnagyobb bajt éppen azokban az országokban okozza, ahonnan az illegális bevándorlók Európába indulhatnak- hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: mti.hu

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fenyöfa58
MOSLÉK Gernya ossza az észt az agyhalott zombiknak .!! megy az orbán mise a besárgult kommunistáknak !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
@ómió: Te párttagkönyves faszszopó komcsi.
evacica
Gulyás reggel bele tud nézni a tükörbe, úgy, hogy nem köpi szemen magát?! Szemrebbenés nélkül hazudik az emberek képébe, vastag bőr van a képén! Érdekes arra van pénz, hogy maguknak emeljék a fizetésüket, na meg mellé rendesen lopnak is!
ómió
@kulabombaafityiszre: Efftársak fajgörénye! Ne hazudd rám a tetvesbolsi fajtádat!
kulabombaafityiszre
@ómió: Sablon szöveged uncsi,
te korcs komcsi.
ómió
@kulabombaafityiszre: Tükörbe nézve még mindig nem ismered fel a korcs komcsit, bolsiék fajgörénye!? De a mai Internacionálé-éneklésed, azért, ugye, már megvolt!? A tetvesbolsi egód másrahazudása előtt ki ne hagyd, ám!
kulabombaafityiszre
@ómió: Sablon szöveged uncsi,
te korcs komcsi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.