De azért alapvetően együttműködésre számítanak.

Karácsony és Navracsics megbeszélése: lesznek konfliktusok a fővárossalNavracsics Tibor/Facebook

Hétfőn tárgyalt először hivatalosan Karácsony Gergely főpolgármester és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Az ezt követő sajtótájékoztatóan Navracsics azt mondta, reményei szerint ez a tárgyalás egy párbeszéd kezdete, ami ugyan időről időre konfliktusoktól lesz terhes – „hiszen a főváros és a kormány érdekei nem mindig esnek egybe”. A miniszter ismét elmondta, hogy nemrégiben egyeztetett a Budapest agglomerációjához tartozó települések polgármestereivel a fővárossal való szorosabb együttműködésről, melynek kulcsa a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács lenne – számol be a tájékoztatóról a hvg.hu.

Beszéltek emellett országunk és az EU kapcsolatáról, melyről a főpolgármester kijelentette:

Magyarország és az Európai Unió között van vita.

Hozzátette: a vitás kérdések tisztázása mind a magyar településeknek, mind pedig Budapestnek „fontos érdeke”. Emellett elmondta, hogy a főváros is abban érdekelt, hogy a jogállamisági vita megnyugtatóan rendeződjön. Hozzátette, hogy nem kívánja kommentálni ezt a folyamatot, csupán egy szempontot emelt ki: szerinte a helyreállítási alap forrásai nehezen lennének felhasználhatók az önkormányzatok partneri bevonása nélkül. Karácsony szerint ezt az alapot egyébként arra használná fel, hogy

2030-ra elérjék a teljes energiafüggetlenséget.

Karácsony kiemelte, hogy a főváros problémái – legyen szó a vízről, vagy a hulladékgazdálkodásról – nem oldhatók meg az agglomeráció bevonása nélkül, hiszen ezek régiós problémák.

Az a múlt héten derült ki, hogy a kormány engedett az Európai Bizottság kéréseinek, hogy hamarabb jusson hozzá az uniós helyreállítási alap pénzeihez, ám sajtóhírek szerint a Bizottság kevésnek tartja a kormány engedményeit és további dolgokat szeretne kicsikarni, például a pedagógusok béremelését. Az RTL Híradója arra kérdezett rá, hogy érkezett-e további követelésekről szóló levél a kormányhoz, azonban Navracsics Tibor szerint még nem.

Az év második felében lehet megállapodás a helyreállítási alapról

– mondta el sokadjára a miniszter.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.