A múlt csütörtöki Kormányinfón még arról volt szó, hogy a kormány elfogadja az Európai Bizottság ajánlásait, amiből az egyik arról szólt, hogy sokakat érintő törvénymódosítások kapcsán konzultációt tartanak. Ehhez képest a katás vállalkozók adójáról szóló törvényjavaslat hétfőn lett benyújtva, kedden pedig már szavaznak is róla.

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvényjavaslatot tárgyalja és fogadhatja el ma az Országgyűlés, amely dönthet a 2023-as költségvetés főszámairól, valamint politikai nyilatkozatban utasíthatja el a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlást – olvasható az MTI hírében.

Pár napja még konzultációról beszélt a miniszter, ehhez képest már ma megszavazza a Fidesz a katás vállalkozókat sújtó módosítást

Orbán Viktor miniszterelnök az elhúzódó háború miatt kialakult európai gazdasági válságról, a háborús inflációról és az energiaárak alakulásáról ad tájékoztatást a Fidesz és a KDNP-frakciónak a parlamentben 2022. július 11-én

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A katáról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek, amely a kormány kérésére hozzá is járult az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalásához.

A képviselők kedden már dönthetnek is a kata-szabályok szeptember 1-jétől történő módosításáról, amelynek értelmében évi 18 millió forint bevételi értékhatárig lehet ezt az adózást választani. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint. Az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők. (A döntés ellen tüntetést szerveztek keddre, erről bővebben itt írtunk.)

Döntés lesz a 2023-as költségvetés főösszegeiről. Az összegző módosító javaslat, az eredeti előterjesztéshez képest, némileg több bevétellel és kiadással számol, de a hiányt változatlan mértékben határozza meg.

A gazdasági bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés politikai nyilatkozatban utasíthatja el a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlást, vagyis az Európai Parlament múlt heti állásfoglalását a globális minimumadóval kapcsolatban.

A képviselők újraválaszthatják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjává Kardkovács Kolost, aki 2016 óta tagja a testületnek.

A határozathozatalokat követően tárgyalják azt a törvényjavaslatot, amely alapján az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás részes feleinek nyolcadik konferenciáját szeptember 26-30. között rendezhetik meg Budapesten. A tanácskozást a koronavírus-járvány miatt halasztották el 2021 októberéről erre az időpontra.

Megvitatják a Magyarország és Szerbia közötti, a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodást.

Szerepel a napirenden a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat is. A sürgősséggel tárgyalt javaslat értelmében a megyei kormányhivatalok a jövőben vármegyei kormányhivatalok lesznek.

Forrás: mti.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ez az átverés. Igy verik át Brüsszelt is. Ígérnek, aztán semmi!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
DURBINOS
Végre!
Régebben meg kellett volna lépni ezt!
Kezdtek elszemtelenedni a KATA-t választó ügyvédek, stb...
Jozefina
Ez az átverés. Igy verik át Brüsszelt is. Ígérnek, aztán semmi!!!
amortizáltok
@DURBINOS: ez igaz de ugye az is, hogy egyik holló nem vájja ki a másik szemét. Uj neveddel hoztál ide is kultúrát ugye ?nem ócsárolgatod a másikak véleményét.
Pálinkás Pál
örülök...köszönjétek a 3 millió selejtes sejthalmaznak, akik életben tartják a rendszert
Pálinkás Pál
@DURBINOS: nos..majd ezek után kata helyett dolgoznak okosba,ha van eszük...
Németh István
Egy dolgot tegyünk helyre!!! A parlament munkahely! Oda az ülés napokon be kell járni és érdemben ott is - fejjel és ésszel ha van - ott kell lenni! Ha valaki utál a parlamentbe, a munkahelyére bejárni ahova valójában küldték akkor, a nagy demokráciánkban a szabad munkavállalásban nincs akadályozva > el kell menni a választott munkahelyre! DE és/vagy az menjen a náthás picsába! Gondolom azok akik rendre nincsenek bent pontosan ott is vannak!
Aztán a KATÁS dolog bő két hónapja kering a tudatban! Erre tájékoztatást - úgymond vitaanyagot kaptak a képviselők! Menjenek az anyjuk kínjába, miért nem nézték meg, nem kell baszni járni munkaidő alatt, meg horgászni és vadászni, fürdőben áztatnia löttyedt tökeiket hervadt vaginájukat! Hanem tán dolgozni kéne!
A Brüsszeli ajánlás természetesen korrekt, ÉS!! mint ajánlás általánosságban meg is állja a helyét! Azonban nem általánosságban vagyunk, hanem pontosan a Brüsszelei gecik által
akadályozott gazdasági helyzetben, és ráadásul egy háborús helyzetben, a migránsok miatt recessziós helyzetben! Az intézkedések nem tűrnek halasztást!
A szemét média hírverése, hírverési módja pedig egy aljas ballibernyák suggallat!
Clavigo
Remélem,jó sok fitymasz szavazó van közöttük...
kereső
Kivégzik a KATA-t. Egy kaptafára megy a tarolás- ahelyett, hogy készitettek volna hatástanulmányt- a NAV minden számlát lát. Már azok elemzéséből(kockázat elemzés) lehet következtetni arra, hogy hol van "rejtett foglalkoztatás", hol játsszák ki a szabályozást. De nem, hanem ismét gondolkodás nélkül bele a lecsóba, és év közben teljesen megváltoztatják a szabályozást- a sok kisvállalkozó meg tervezze újra az életét. Ollan fideSS-es ez, jogbiztonság, meg jogállami mód.
Nyírfa
Kedves EU, így higgyétek el Orbánnak, hogy lesznek társadalmi egyeztetések.
Ennyi.
kereső
@Horizont: @Nyírfa: "Parasztvakitás"- mondta Bokros, és milyen igaza van.
namihami
Még mindig meglepődtök? Hányszor tapasztalhattátok, hányadszorra b@ssza át azokat, akiket ""konzultációra"" hív? Elaltat, aztán jönnek a vazallusok és beleröhög azok pofájába, akiknek eddig igérgetett. Az is hülye, aki egy ilyen igéret után bármi másra számít, mint egy ""egyéni módosító és következő napon szavazás""!
Ez történt most is...
Nyírfa
@kereső: 08.35

Remélem, nemcsak az EP, de az EB is észnél lesz: ezeknek egy fillért sem!
Csakis így lehet megbuktatni a fideszt.
Ugyan Gyurcsány - a DK - készen áll a kormányzásra, de határozottan igénylem, hogy szakértői kormány álljon fel. Itt már politikai hadviselésnek helye nincs.
ómió
Ha a "tehetős" a csórik közé keveredik és "kiszabályozzák" onnét, az őt efftársilag már "sújtja"!?
Pálffy
Orbán a taxisokat már megint megvette kilóra!
kisfalud
Sokan a konzultációt hiányolják! Amikor a múlt év őszén megkezdte Orbán a két kézzel való pénzszórást, senki sem kiabált konzultációért, pedig csak a leghülyébbek gondolhatták azt, hogy nem lesz ennek böjtje! Pedig ez a megszorításoknak, elvonásoknak csak az eleje. Nyugodjanak bele, ezután sem fog Orbán senkitől sem tanácsot kérni, ha reklamálnak akkor dafke Lovasberényig.
kisfalud
@Pálffy: ma 09:00. Nem hiányzik neki egy taxisblokád, mert azok nem kispályások.
kisfalud
@Horizont: Azt is mi szívjuk meg, ahogy lenni szokott, és a kisembernek jobban fog fájni pár ezer Ft kiesése, mint a nemstróman Lőrincnek a milliárdok.
kereső
@Nyírfa: Majd megint jön,jön,jön MZP...
kereső
"Kissé erőteljesre sikerült a KATA átalakitása"- mondja a bukott csempekirály, aki egyébként a vállakozói kamara elnöke- ÉRDEKKÉPVISELŐ!!!- csak nem azok érdekeit képviseli, akiktől a fizetését kapja, hanem egyértelműen asszisztál a kormány agyamment törvénykezéséhez. A művésznő ezzel foglalkozna inkább, mint a hajdobálással, meg az "atombomba" riogatással.
kereső
Nem mellesleg a kormány qrvára védi- ténylegesen védi azt a 100 legnagyobb magyar vállalatot, akiknek a globális minimum adó miatt 6%-al nőne az adóterhe- mig a kis vállalkozásokat tiporja, és rommá adóztatja. Jó, ha tudjátok, hogy ennek a száz cégnek 9% társasági adót kellene fizetniük a nyereségük után, de évek óta az átlagos adóterhelésük 5%.
kereső
Akkor fokozzuk még!! Aztatat mondja a Tv. szövege- a módositás után: csak !! főállásban lehet KATA-z-ni. Kapásból kiesnek a nyugdijasok, a rokkantak. És akkor azt mondja a gondolkodás világbajnoka parragh, hogy nem éri nagy hátrány a még katázókat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.