Pecázáshoz etetett be eyg horgász Keszthelynél vasárnap, ám délután nem a várt pontyok, hanem valami egész más akadt a horogra.

A pecaverzum.hu-n megjelent beszámoló szerint – amit a sokszinuvidek.24.hu vett észre – július 10-én, vasárnap úszó nádi pontyozást tervezett a keszthelyi Libás strandon Szeles Zsolt horgász, aki kukoricás etetést alakított ki, reggel ezzel egy nagyobbacska pontyot is sikerült akasztania, ám a hal a víz tetejére feljövetel után csapott egyet a farkával és elúszott.

Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból – fotó

Fotó: Illusztráció/wikipedia Közkincs/Smee

Napközben egy ismerőse próbálkozott a helyen, de nem volt szerencséje, késő délután pedig visszatért Szeles, ám ponty helyett nem várt vendég akadt horogra: a közel másfél méteres vízben kapást érzékelve bevágott, a szákba viszont egy 5 kilós aligátorteknős került be, amelynek harapása az emberre is veszélyes tud lenni annak ereje miatt.

Mai fogásom a Keszthelyi Libás strandon. Aligátorteknős.

Közzétette: Szeles Zsolt – 2022. július 10., vasárnap

A horog a teknős hasába akadt, a cikk szerint valószínűleg a damilnak mehetett neki és úgy tüntette el az úszót.

Az interneten kerestünk rá, és azonosítottuk be a teknőst. Egyből hívtuk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányság, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült

– mesélte el a horgász a lapnak, és hozzátette, sokáig tanakodtak barátaival, hogy mi is legyen a Magyarországon inváziós fajnak számító teknőssel, aminek idehaza nincs természetes ellensége.

Végül az a megoldás született, hogy Szeles Zsolt szomszédja egy lemezkádba tette a teknőst éjjelre, amire egy raklapot tettek rá. Az állat végül július 11-én, hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került.

Szász Benedek a pecaverzum.hu-nak elmondta, az aligátorteknőst ideiglenesen a BfNPI fenékpusztai telephelyre vitték, ahonnan majd a kőröshegyi Teknősparkba szállítják át.

Az aligátorteknős a Wikipedia szerint az Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő, Kínába, Tajvanra és Japánba telepítés útján került be. Európában nem őshonos, ám a felelőtlenül szabadon engedett példányok miatt időről-időre előfordulnak hazánkban is.

A faj meglehetősen nagy tűrőképességű, ezért a szabadon engedett példányok idővel hatalmas károkat képesek okozni a helyi ökoszisztémákban. A hím példányok tesstömege a 30 kilogrammot is meghaladhatja felnőtt korukra.

Both Zoltán, Magyarország egyetlen vadállatbefogója a pecaverzum.hu-nak elmondta, hatalmas problémát jelent egy ilyen aligátorteknős, ő többel is találkozott már (nemrég Mogyoród mellett fogott be egy nagyobb és agresszív példányt), de Balatonból előkerült egyeddel még nem volt dolga. 

Ez hatalmas probléma, Magyarországon nincs természetes ellensége. Egyetlen őshonos fajunk a mocsári teknős. Az ékszerteknősök jelenléte a természetes vizekben is aggasztó, de azok nem nőnek meg több tízkilósra, és nem harapják le a kisgyerekek lábujját

– mondta el a lapnak.

A pecaverzum.hu cikke szerint többen is arról számoltak be, hogy nem a most kifogott példány az egyetlen, amely az utóbbi hónapokban előkerült a Balatonból. Az ügy miatt a lap megkereste a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-t, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetet és a BfNPI-t is, hogy megtudják, mit kívánnak tenni az egyre szaporodó és termetesre megnövő aligátorteknősökkel a Balatonban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.