A forint ugyan erősödik, de a hiteltörlesztőkre beláthatatlan következményei lesznek a jegybank kétségbeesett kapálózása a magyar valuta megmentésére. 

200 bázisponttal 9,75%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, ezzel lekövette a múlt csütörtöki lépést az egyhetes betét irányadó kamatának jelentős emeléséről, írja a Portfolio.

A jegybank emellett a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben emelték, így az egynapos betét kamata 9,5%, az egynapos hitel kamata pedig 12,25% lett.

A jegybank lekövette az irányadó kamat múlt heti 200 bázispontos emelését és újra összeolvasztotta a két kamatot. A kamatfolyosó emelésével pedig mozgásteret teremt a Monetáris Tanács a következő hetek esetleges további szigorítására, hiszen eddig a 9.75%-os irányadó kamat és a folyosó 10,25%-os teteje miatt csak 50 bázispontos tér volt.

A hiteltörlesztők rémálma: Ismét emelkedett az alapkamat, majd' 10% lett

Illusztráció: 123rf.com

Az előre jelzett kamatemelést követően erősödött a forint, délután egy óra után az euró árfolyama 410 forint körüli szintre csökkent. A forintot 0,5-0,6 százalékkal jegyezték erősebben a kamatemelést követően. Az euró jegyzése 412,25 forinton állt a bejelentést megelőzően, majd tíz perccel azt követően 410,30 forintra csökkent. A dollár jegyzése 411,82 forintról 409,40 forintra, a svájci franké 417,87 forintról 415,40 forintra ment le.

Múlt héten kifejezetten a forint gyengülésére próbált reagálni a jegybank, de ez nem annyira jött össze, mert a magyar devizát az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a magyar gazdaság külső pénzügyi egyensúlyának jelentős romlása tartja nyomás alatt hetek óta, áll az elemzésben.

Forrás: Portfolio.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nesze nektek hitelmoratórium... igaz ...a törlesztőtök nem emelkedik, de még 2300.-ban is ezt törleszti a család...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szegfue
Ez "baromi jó"!!! Hogy erősödjön a forint, Matolcsy emeli a jegybanki kamatot, de ugy tünik nem igazán sikerül... viszont a hitelesek kamatára "jó" hatással van.:(
Pálinkás Pál
nesze nektek hitelmoratórium... igaz ...a törlesztőtök nem emelkedik, de még 2300.-ban is ezt törleszti a család...
Clavigo
Lesz 1-2 hitelbedőlés...Felkészül Schadl nettárs..Az üzlet nem állhat le,,még a sitten se.
balos
@polgarb: Mert a fideSS előlről megy hátra!A magyarosch vírtualitás!
ómió
Na, tessék! Gyuri gazdiék nekik is "kivívták"!
Yoda69
@justhpeter: Nezz ra az OTP arfolyamara. Ott a valasz.
Yoda69
@Pálinkás Pál: Ev vegeig toltak ki a moraturiomut, utana csunya vilag lesz itt.
justhpeter
@Yoda69: Az OTP már serdülőkorában is rabló volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.