A szálláskiadók és az idegenvezetők nagyon rosszul járnak az új szabályozással.

Az Index cikke szerint a katás adószabályok kedden megszavazott megváltoztatásával a kormány a turizmust is nehéz helyzetbe hozta, az idegenvezetők, valamint a szállásadók egy része is pórul jár a módosítás miatt. 

A turizmusnak is rendesen alátesz a katás adószabályok megváltoztatása

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/Schaerfsystem

A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, Schumiczky Balázs a lapnak a következő kérdést tette föl, összefoglalva helyzetüket:

„Meddig emelhetünk árat akkor, amikor az infláció már így is az egekben van, a rendelkezésre álló jövedelem pedig nem nő”

A cikk szerint a keddi törvénymódosítás miatt ugyanis számos szálláskiadó fog kikerülni a katás adózás hatálya alól: a saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlant bérbeadó és főleg az Airbnb-hez kötődő vállalkozók ugyanis lehetetlen helyzetbe kerülnek azzal, hogy a külföldi kifizetőktől sem fogadhatnak be számlát ezentúl, ha megtartanák a kedvező adózási lehetőséget. 

Schumiczky szerint ugyanis gyakorta megesik, hogy a külföldi vállalatok Magyarországra kiküldött munkatársaikat nem szállodai szobában, hanem a platformon keresztül bérelt lakásban helyezik el. Emellett az új módosítás miatt a fővárosi és vidéki szálláskiadók is elesnek a céges rendezvényektől, csapatépítőktől, vagy pedig marad az "okosban megoldjuk" szürkezóna. Ehhez jön még, hogy egyelőre nem ismert, hogy a többletadó fizetésére kötelezett vállalkozók által foglalkoztatott takarítók, adminisztratív munkatársak, beengedők közül mennyire marad elég pénzük, kell-e leépítést végezniük. 

A lap idézi az mfor.hu számításait is, a gazdasági portál szerint a katázásról átalányadózásra áttérő vállalkozóknak ugyanis a könyvelő foglalkoztatásával legkevesebb havi 10-20 ezer forintos pluszköltséget kell számolniuk. De emellett 

"3 millió forintos éves bevétel esetén egy minimálbér hatálya alá eső tevékenységet végző vállalkozó minimum évi 285 000, azaz havi 23 750 forintot, szakmai bérminimum esetén pedig évi 523 500, azaz havi 43 625 forintot veszítene.

5 millió forintos éves bevétel esetén egy minimálbér hatálya alá eső tevékenységet végző vállalkozó minimum évi 465 000, azaz havi 38 750 forintot, szakmai bérminimum esetén pedig évi 703 500, azaz havi 58 625 forintot veszítene.

7 millió forintos éves bevétel esetén egy minimálbér hatálya alá eső tevékenységet végző vállalkozó megint minimum évi 810 000, azaz havi 67 500 forintot, szakmai bérminimum esetén pedig évi 883 500, azaz havi 73 625 forintot veszítene.

12 millió forintos éves bevétel esetén egy minimálbér hatálya alá eső tevékenységet végző vállalkozó megint csak minimum évi 1 554 000, azaz havi 129 500 forintot, szakmai bérminimum esetén pedig évi 2 220 000, azaz havi 185 000 forintot veszítene"

– olvasható a cikkben.

A turizmusnak is rendesen alátesz a katás adószabályok megváltoztatása

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/Charlemagne

A képzett idegenvezetők pályaelhagyása is tovább fog folytatódni, ha nem változik gyorsan és érdemben a szabályozás, ezt Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke nyilakozta a turizmusonline.hu-nak.

Az elnök szerint a jellemzően több utazási irodának is katás számlát kiállító idegenvezetőket egyből kilökik a kedvezményes adónemből, mert ők nem lakossági ügyfeleknek, hanem cégeknek szolgáltatnak. Emellett az idegenvezetők a koronavírus-járvány alatti bevételkiesése, illetve az, hogy ők kimaradtak a kormányzati válságkezelő intézkedések első köre alól (adó- és járulékmentesség, turisztikai szektor ingyenhitele), és direkt támogatást sem kaptak (szemben más európai országokkal) azt eredményezte, hogy az 5000 aktív idegenvezető 10-20 százaléka szakmát váltott.

Az új rendelettel Deák szerint még egyszer ugyanennyi képzett idegenvezető tűnthet el a területről, ráadásul nekik az is nehezítés, hogy a nyári turisztikai főszezonban kellene másfél hónap alatt jelentős adminisztrációs therrel járó döntést hozniuk. Deák Judit hozzátette, a szakma egyetlen reménye, hogy a kormány a pandémiás időszakhoz hasonlóan most is megváltoztatja majd a szabályozást és maradhatnak a kedvezményezetti körben. 

A turisztikai szektorban a szezonális munkát végzők, a felszolgálók és a szakácsok választották még esetenként a katás adózást.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Ennyire átgondolatlan, ké6 nap alatt elfogadott törvény katasztrófa! Akadt pár száz kihasználója a régi rendeletben, most ezreket tesunek tönkre, nem beszélve sok száz embert, akik igénybe vették a szolgáltatásaikat. Hívek! Lassan a hozsannával, benneteket is fog érinteni, akár így, akár úgy!
ómió
@Aki Én: Megint a tetves bolsiságod másrahazudása sanyargat téged, bolsiék idiótája!? Nem elég a hazugságkórod? Agy meg annyi nem maradt az üres fejedben, hogy megértsed: mindössze a "katát kinőttek" és az abba "kiskapun belesunnyogók" elkülönítéséről van szó!?
Aki Én
@ómió: Megint a tetves bolsiságod másrahazudása sanyargat téged, bolsiék idiótája!? Nem elég a hazugságkórod? Agy meg annyi nem maradt az üres fejedben, hogy megértsed: a gazdád elbaszott gazdaságpolitikája és költségvetése kényszeríti őket erre a súlyos megszorításra?
És te mint komcsicska nem ellenzed, mert imádjátok a bujtatott, nem nevén nevezett adóemeléseket.
Mint ahogy a csirkefarhátad is minden más megemelését eredményezte, te buta komcsicska.
orbán ugyan megvet titeket a butaságotok miatt, de hálás, mert nektek köszönheti hatalmát.
ómió
@Aki Én: Miközben még mindig a tetves bolsiságod másrahazudásán görcsölsz, bolsiék fajkreténje, még a bolsi lopókór is rád tört!? Így leszel igazán "efftársi", aminek keretében a "bújtatott adóemeléseket" delirálhatod!? Ha így "haladsz", rajtad már a donor-agy se fog segíteni!
Aki Én
@ómió: Megjöttél faszagyú komcsicska? Éjszaka te is a gazdád ellen tüntettél, mert megértetted, hogy átbaszott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.