Megjelent a katás vállalkozók többségének ellehetetlenítéséről szóló törvény a Magyar Közlönyben.

Megjelent a közlönyben az új katatörvény, de maradt benne egy ordító hiba
Fotó: Facebook/Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE)

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében Ruszin Zsolt alelnök rámutat, az új  törvény szerint a legkisebb rosszként választható átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével.

A jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az "adóév" kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az "adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás" fordulatot (Katv. 3.§), ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi katatörvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést (Katv. 25.§ (5)).

Az új katatörvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új kata tv. 15.§ (2)), már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi katatörvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től.

A közlemény kitér arra is, hogy a törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

A 2022.01.01-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő "KISADÓZÓ" szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg.

Az ügyben a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már szombaton éjjel eljuttatta az észrevételét a köztársasági elnökhöz, de válasz nem érkezett – olvasható a közleményben.

Forrás: OS-MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@verőce21: be vagy baszva, te idióta? A tehenet majmolod? Az nem tud leírni egy semmitmondó baromságot egyszerre.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
@Berklac: Bizony nem! Ha viszont nem ertek valamihez, de a nevemet kell adnom hozza, akkor mar csak felhivnek nehany szakembert elotte, nem? Dehat ugy latszik, ez a noimitator is a@Berklac: ablakpucolassal meg a fideszes fulbevalo-viselessel van elfoglalva...:(
justhpeter
Nem csodálkozom, hogy Novák Katalin annyi ésszel, amennyi van neki a tudatlanok által akaratlanul előállított valamennyi csapdába be fog mászni. Szegény Novák még "golyóstollnak" is gyenge, bár golyósnak golyós, de ő inkább a feltétel- és ész nélküli lojalitás embere. Jogásznak meg egyenesen nulla.
tudode
Ezek az elsővonalbeli élet, halál urai nincsenek tudatában annak, hogy bármely törvény alkotásában az "az"-nak, a "hogy"-nak.akár egy vesszőnek is jelentősége van.
.
Arról nem is szólva, hogy pl. a sajár félelmét tükröző jogszabályt aláírni annak aki kiéremelten fél a népharagtól:
.
----- Ha két ember hangosan politizál az utcán, tényleg jön a rendőrség?
magyarugyved.blog.hu/2018/10/05/ha_ket_ember_hangosan_politizal_az_utcan_tenyleg_jon_a_rendorseg
.
És akkor mi várható az írni olvasni nem tudo Mari nénitől?
.
???
Béla333
Pedig:
"Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam."
propeller.hu/itthon/3842714-novak-katalin-alairta-katatorvenyt
verőce21
Mi van, szelídülnek a lipsik? Mindjárt 6 óra és egyetlen hozzászólás mèg ma?
Máskor itt verik a palávert már fél ötkor...!
verőce21
Gyerekek, masnit kötünk a nyakatokba és kicsapunk benneteket legelni... úgy megszelídültetek... :)
verőce21
No, hol van a sok csaholó véreb...?
Ma kedd van, bukik ma is Orbán...! :)
Gazella
Meg látszik, amatőr jogalkotók csapnak össze zsirháj utasitására homlok egyenes törvényeket.
Aki Én
@verőce21: be vagy baszva, te idióta? A tehenet majmolod? Az nem tud leírni egy semmitmondó baromságot egyszerre.
Clavigo
Két szóban összefoglalva," katások "..; Szopni fogtok " ,,,t is. ( irónia) Még egy réteg le lesz " vadászva". és mindenki más ,,eddig már megszopatott emberek,,,csak bamnán néz ki a fejeből,,ahelyett,,hogy a szart taposnak ki a Putrisból meg a Kondájából..
Eladott Ország
Elég ha csak az agyát tudja játszani ez a hülye fideszes szervilis, krotáliás p*csa! Elefánt a porcelánboltban, még mennyi kárt fog okozni? Amennyit Orbán parancsba ad neki. Bármit ész nélkül megtesz, amire Orbán utasítja. Az ugyanis nincs is neki. Elkezdődött Katika asszonyság begyűjtötte első sallerjét, melyet hamarosan további kokik is követnek majd. Csak így tovább a kolostorröfike által megkezdett úton. Ez elsősorban nem Katika sallerja, ő csak egy súlytalan kereplő, akit Orbán teker. A kesztyűbábok nem szoktak "érteni" semmit, nem is feladatuk. Katika is egyszerű, mint a faék.
Eladott Ország
A fidesz három bölcse. Varga Judit, Szájer József és Novák Katalin. A "művésznő" (hegedű, foci, zsonglőr), az "artista" (eresz + drog), és a nagy mesélő. Díszes kompánia. S hol a "gránit szilárdságú" asztalának asztalosa?! Novák Katalin pedig az alaptörvény örzője. Charlie angyalai
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272803578_2006512649553459_3021449891769584602_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ag4A9vjSNH0AX8EgCM4&_nc_oc=AQlMmHDlolcjUJT8H0-Q02rHVgY3Wg3Fw5z4Ww2LUUlnCulGFFYi4G8zSJ44DebzQjo&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9bQoy2GNbJfXRs5Dds5FrqNPD4VgjS6zmcsQbRS6SGFg&oe=62DAC73D
izéke
Szoknyás szar,kiérdemelte ezt a címet elég hamar.méltó utóda a csöves ádern
Dr. Proktor
... pedig többször átnézték, mint mondták!
Átvizsgálni kellett volna, de ahhoz szakemberek kellenek.
csak úgy....
@Horizont: vergödszke21 helyettesíti a kis tehent.
csak úgy....
a fideszes törvényhozásból hiányzik egy oszlopos tag, a csatornás józsi!
csoda ha belezavarodik nélküle a sok hüle?
csak úgy....
@Horizont: mészáros lörincet kell kérdezni,hiszen ö nyaraltatja a rászorulókat! ;)
ómió
Ezek az adóelkerülők, mihelyt fizetniük kell, azonnal "el vannak lehetetlenítve"?
Nessy
Már titka a eset, ha egy törvény valóban átgondolt, szakmailag jól kodifikált, és nem kell a megjelenése után két nap múlva módosítani! Mit tanultak ezek a jótét lelkek a jogi egyetemen?
Nessy
@csak úgy...: Azt viszont Summa cum laude!
Pági
Hogy lehet, hogy Katóka nem vette észre a hibát? Azt mondta, hogy áttanulmányozta es mindent rendben talált. Hazudsz Kató!
kereső
Nem vette észre?Ahhoz adószakjogásznak kéne lenni.(külön szakma!!) Amúgy az adótörvények a pénzügyminisztériumban készülnek, amely minisztérium felügyeli a NAV munkáját- a NAV meg ellenőrzi a vállalkozót. Javasolom, hogy aki tényleg ki akar lépni a kata-ból, és áralányadózni kiván a továbbiakban, az tegye meg a kilépésre a bejelentést 07.31 napján. És akkor augusztus 1-től átalányadózhat- egyre figyeljen- , hogy aug. 12-ig még meg kell fizetnie a tételes adót jólius hónapra, és arra, hogy az átalányadó 2 milliós adómentes értékhatára arányositva igaz 08.01-től!!
balos
A Kata törvényt a fideSSes házias-asszonka minden skrupulus nélkül aláírta,mert tudja,hogy jól jár!Átnézni meg majd a bejáró nő munkáját fogja,mert nem azért fizet a közmunkásnak,hogy szarul dolgozzon a nagysegges asszonkának!
szegfue
@Gazella: 6:48 És nekünk ilyen törvényt kell betartani?!
kereső
@Horizont: ."nem csaj futárok a katások"...a művészeken kivül, ujságirók, tanárok-főleg nyelvtanárok-,orvosok, ápolók.könyvelők, kőmúvesek és mindenféle épitőipari jellegű szolgáltatást végzők, akik nagyobb cégek alvállalkozóiként is!!! dolgoztak.Gyakorlatilag nincs az életnek olyan területe, amelyet ne érintene.Ki irigyelte meg az évi 12 milliós árbevételt???,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.