Elfogadták az alaptörvény tizenegyedik módosítását.

A jövőben ugyanazon a napon tartják az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választást Magyarországon – döntött kedden az Országgyűlés, amely a megye elnevezést vármegyére változtatta a magyar közigazgatásban.

A képviselők a kormánypártok kezdeményezésére 140 igen, 36 nem szavazattal, kétharmados többséggel fogadták el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását.

A döntés értelmében a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását az előző önkormányzati választást követő ötödik év április, május, június vagy július hónapjában, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani.

A 2019 októberében mandátumot szerzett képviselők és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jéig tart.

A két választás közös eljárásban történő lebonyolítását a költségek csökkentésével indokolták a Fidesz és a KDNP képviselői.

Most már biztos: Jönnek a vármegyék és a főispánok! Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A történelmi hagyományokra hivatkozva változik a megyék elnevezése vármegyékre január elsejétől azzal a megkötéssel, hogy a megye elnevezés használható mindaddig, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés "a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható".

(Például táblákon továbbra is használható a megye.)

Az indoklásban emlékeztettek arra, hogy az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig voltak a vármegyék a magyar közigazgatás alapvető területi egységei. "A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése" – fogalmaztak.

Forrás: MTI

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Ha egy tolvaj seggfejet főispánnak neveznek, attól még tolvaj seggfej marad...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
Vármegyék? Minden megyének lesz vára??? Hülyék. Az agyukra ment valami.
Qqberci
Ha egy tolvaj seggfejet főispánnak neveznek, attól még tolvaj seggfej marad...
colibri
Ennyire hülyék is csak a fideszesek lehetnek. Kínjukban, vagy túl jó dolgukban, már nem tudják mit csináljanak.
lusta
Már korábban is írtam. A naftalin szagú múlt kiteljesedését ízlelgessük.
Borsod-Gömör-Kishont-Abaúj-Torna-Zemplén vármegye
Amiről nem beszéltek, az a hatalmas költségű új bélyegzőktől kezdve az iratokon át az élet minden területére kiterjedő változás. A mennyibe kerültről nem beszélt senki se. A töketlen ellenzék ezt a ziccert is kihagyja.
izéke
Minden 10 falu köteles lesz várat építeni a leendő urának,akiket majd orbán fárajó fog kinevezni,továbbá be kell hozni a szokásba a méltóságos,tekintetes,nagytiszteletű,őkegyelmessége szavakat IS.Továbbá betiltják a jobbágyoknál a György nevet is,nehogy valaki Dózsának képzelje magát. Gyerekek,pusztuljon az ország,nem érdemel mást,előre megy nem hátra,mi?
Fenyöfa58
3 millio ZOMBI országa / magyarország /
csak úgy....
azon gondolkodok,hogy ez a föispánozás vagy a jövö évi költségvetés nevetségesebb e...
-mit össze nem röhönek majd a külföldi médiákban,ezen a szinte érthetetlen ispánozáson! :)
én pofán vágnám azt,aki engem leispánozna...
Fenyöfa58
NEMZETHY PROGRAM / O1G / VÁR ÉPITÉS !!! A GÁNTI bányák NEM állhatnak le !!! Az utcai HARCOS ezután várakat épit !!
Fenyöfa58
3 millio+ 135+8 emberkének nevezett akárminek , NAGY HÁBORU van , az agynak nevezett akármijében!!!
orsos vendel
Eddig is tudtam, hogy a fideSS NEM NORMALIS, de most...IDIOTAK !!!
Fenyöfa58
1990-ben volt egy álmom / demokrácia !!! /akkoriban láttam meg a rothado kapitalizmust// AUSZTRIÁT / !!! jött 2010 !!az álmom szerte foszlott mert lett helyette FELCSUTISZTÁN !!/ O1G + LÖLŐŐ / köszönet mindenért a 3 millio szektásnak/ !!!
Fenyöfa58
Az öregek azt mondták annak idején/ 40 évvel ezelött /,hogy a hűlyéknek nincs hazája !! / Tévedtek,de van FELCSUTISZTÁN /
Nessy
Vissza középkorba! Werbőczy Hármas könyve mikor lép életbe, kissé ,modernizált fideszes formában? A gombnyomogató droidok azt is megszavazzák, csak mondani kell nekik!
Fenyöfa58
Ezek a kereszténynek nevezett fideSS ZOMBIK, a KERESZTJÜKKEL ,melyik ISTEN elött fognak majd vezekelni??? ORBÁÁN ??? Vagy a tömeggyilkos PUTYIN pátriárka elött!!???
Eladott Ország
@Fenyöfa58: ma, 12:52 ♦ Csodát lehetett volna tenni 12 év alatt abból a pénzből amit a fidesz és Orbán ellopott. De csodát tett! Lásd Mészáros Lőrinc! A világon nincs hozzá hasonló meggazdagodás, csak a mi hazánkban a jelenlegi miniszterelnöki székben ülő "uralkodása" alatt! Tettek is. Az mi, ha nem csoda, hogy egy ostoba, felcsuti gázszerelő gazdagabb lett az angol királynőnél?! Az orbáni bűnszervezet 12 éve alatt Magyarország az Európai Unió szegényháza lett.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277354087_1309557489524155_3072352073528356939_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=NHYP6M4I1eYAX93B4UX&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9iV6_JYQSFVi-IYwJnvuaXEXZhHR6d0Eb0ndRvXKJnMA&oe=62DC7F74
CsipkeRózsa
A tolvajok kézlevágása nincs még törvényben rögzítve? Persze, mert a törvényhozók között vannak a fő tolvajok!

A csendőrség következik, vagy beérjük a határvadászokkal?
namihami
A Nagy Előd, Pistabátyó még a kezet is levágatta. Ha a Füstös beterjesztetné, ez a 133+valamennyi még arra is gombot nyomna. Két hét múlva pedig már csak bólintana.
A gránittömb viszont szépen fogy...
balos
Ennyire hülyék lennének!A két külön savazás két lehetséges pénzlenyúlás,bár az egyből is megoldják,mert azért annyira nem hülyék!
Al X
Hát ettől a hírtől kín-rím alkotási lázba jöttem:

Vármegyében vérmagyar a főispán
A kondérban koronázás is fő tán
Fenyöfa58
A 70-es évek elején öreganyám mondta /ISTENE NYUGASZTALJA / akkor lessz kurva világ ,ha jőn a SÁRGA VESZEDELEM!!! hát én akkoriban midenre gondoltam csak erre nem /!? KI derült ,hát ,hogy a BIBLIA EZT IRJA!!
levarosbukta
Ez kész vicc! Csak éppen nincs kedvem nevetni!
Fenyöfa58
Én azt szeretném ha .minden nem o1g hivőnek annyi lehetősége lenne,, mint nekem itt a nyugati határ szélen !!10 km ausztria ,15 km szlovénia most már eljutottunk oda ,hogy a rothado kapitalistáknál is olcsobb minden,,mint a világ első ORBANISZTÁNBAN !!! KÖSZÖNET GIPSY KING !!!
Eladott Ország
"Mindeközben. Hivatalosan is 1,4 milliárd euróval, azaz 560 milliárd forinttal csökkent a Magyarországnak járó EU-s vissza nem térítendő támogatás. Ez az ára annak, hogy a korrupció nemzeti kormánya lassan másfél éve nem volt képes és hajlandó egy olyan tervet leadni, amit az Európai Bizottság jóváhagyna, és amely megnyitná az utat az EU újjáépítési alapjához. Hogy a Jóisten áldja meg ártunkat, ormányunkat és bölcs, stratégiai nyugalomban pöffeszkedő vezénylő tábornokunkat, hogy mint mindig, most, ezekben a migránsok és háborús frontok által sújtott vérzivataros időkben is a magyar emberek érdeke lebeg az összes szeme előtt, hogy most is, mint mindig, keményen kiállt az érdekeinkért, és rohadtul megvédett minket. Ha komolyra fordítom: ez tényleg világszínvonalú világcsúcs. Úgy kivágni az ablakon 560 milliárdot, hogy közben a seggünk lóg ki a gatyából. Ez fejenként, azaz minden mimagyarnak – a ma hajnalban született csecsemőtől a világszínvonalú magyar szociális ellátás minden luxusát élvező aggastyánig – majdnem 60 ezer forint, ha nagyvonalúan úgy számolunk, hogy Orbánisztán lakossága még mindig 10 millióra tehető. Rohadtul nem tehető annyira, de a lényegen nem változtat. A még jobb hír, hogy a 7,2-ről 5,8 milliárd euróra zsugorodott összeg 70 százaléka is megy a levesbe, ha a nertársak nem győzik meg Brüsszelt arról, hogy kevesebbet fognak lopni. Így szórakoznak ispán uramék az önkívületig manipulált, mérgező propagandával, olcsó nemzeti pátosszal, félelemmel, kozmetikázott statisztikákkal, kincstári hazugságokkal agylúgozott, önérdekérvényesítésre egyre kevéssé képes, akciós csirkefarháttal és rezsicsökkentéssel hipnotizált ország feje fölött."
Fenyöfa58
JA bocsánat !!!a jövödelműnk még a harmada sincs!!! ÉLJENEK A CSIRKE FARHÁTAS SÁRGA ZOMBIK !!!
Fenyöfa58
@Eladott Ország: Van egy ROSSZ hirem !! amig ez 2-3 -ik generációs GIPSY KING lessz FELCSUTISZTÁN élén ne reménykedj !!!
kereső
"A fideszes vízió szerint a feloszlatott Európai Parlament helyére a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk. A nemzeti parlamenteket egyben fel is ruháznák vétójoggal az uniós jogalkotásban.

Egyéb átszervezési javaslatokról is döntöttek, például

bevezetnék a közös hadsereget, korlátoznák a közös intézmények jogköreit, támogatnák a nyugat-balkáni országok közeledését az Európai Unióhoz, egyben megtiltanák az EU-nak, hogy hitelt vegyen fel. Mellékesen az Oroszország elleni szankciókat is elítélték.

A fideszes kétharmad ezzel arra szólította fel az Orbán-kormányt, hogy „a magyar Országgyűlés Európa jövőjével kapcsolatos álláspontjaként juttassa el az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökéhez, illetve az Európai Unió Tanácsa soros elnökéhez”.
tudode
Ezzel az erőfeszítéssel a fideSS alapíók selejtjei nem előre, trónfoglalásimeg sem álltal 100 év míg 100 év lemaradásban lett a a hazájuk?

---- Csaba László: Orbánék 100 éves lemaradásban
24.hu/fn/gazdasag/2017/12/04/csaba-laszlo-orbanek-100-eves-lemaradasban/
.
""""A professzor szerint a magyar gazdaságpolitikai modell unortodoxia néven a rögtönzésekre épít. (...)
.
Nincs szó államcsődről, továbbra is lesz áru az üzletekben, pénz az automatákban, de elmaradunk a fejlődési lehetőségeinktől, a versenytársak pedig sorra hagynak le bennünket. Baj, hogy csak eseti tényezők viszik a gazdaságot, és egy kamatemelési hullám beindulásakor gondban leszünk. Korszerűtlen a tőkeállomány, képzetlen a munkaerő, alig van innováció, és a forrásnak sem állunk bővében, magas a bankrendszer működési költsége.""(...)
-------------
.-
Ezek, és azok után már visszamehetnek az őskorig
.
----- Fidesz evolúció
www.youtube.com/watch?v=llEmY6yushQ&t=4s

A videó rövid betekintést ad a fideszes evolúcióba.

"""orbán nem akart lejönni a fáról, mert könnyebb volt társaitól lopni mint kőszerszámot ragadni. A faj ami elfelejtett kipusztulni!!!"""
-------------
.
Ideje lenne ha beválna a Simicska Lajos jóslata aki a templom egere volt. a G-nap után megszólalt a kunyera teflon haverja
:
-----Simicska: Nem tart semmi örökké, a hatalom se
merce.hu/2017/12/02/simicska-nem-tart-semmi-orokke-a-hatalom-se/
------------
.
Ennek ellenérw összességében 17. éve a közvagyonból egyeduralkodókéntgyűjtögeti, gyűjtögeti népeSS családja nevén mintha két élete lenne!!!

.!!!
Fenyöfa58
AMERIKÁBAN / U ,S ,A / usa ,hogy a felcsuti nem tudom hányadik generációsak is értsék !!! 200 év alatt nem modositották annyit az ALKOTMÁNYT ,mint itt ORANISZTÁNBAN /FELISUTLEISUTISZTÁNBAN / az alaptőrvénynek nevezett SZÁJJELL JÓÓSKA féle SZARKUPACOT!!!
Giovanni Alba
@Eladott Ország: ma, 13:54
Tedd még hozzá a Norvég alap milliárdjait is.
Fenyöfa58
@kereső: Ezek azt hiszik ,hogy 400 millio ember / mert ők ,még azok / fog majd hallgatni ezekre a szarkupacokra!!!
Fenyöfa58
Nem voltam KÁDÁR hivő ,de a JANCSI bácsi annak idején valamit nagyon elkurt !!!ezek a besárgult felcsuti zombik meg se születhettek volna !!!
kereső
a vármegyéknél és főispánoknál nagyobb baj, az, hogy orbán akar dirigálni az unióban is. Ha ez nem megy a magyar király óhajára, akkor huxit, és putyin.
Fenyöfa58
@kereső: O1G egyenlöre elbaszta ,mert magyar országon csak KAOTIKUS király lehet !!!minden féle gyűtt -mentt az menje n vissza ahonnan ide tévedt/ MIGREÁNS / !!!
justhpeter
Tessék mondani a főispán kegyelmes úr lesz vagy ezek a félkegyelmesek is jók lesznek ?
Dr. Proktor
A tekintetes vagy méltóságos főispán úr deresre is huzathat bárkit?
tudode
Jobb dolga nem volt!
.
Ezt is kibulizta magának!
.
Átélve a Horthy rendszertől eddig, ahogy Kardos József alapító társa óhajtotta:
.
-----„Szeretném megélni ennek a bűnös, embertelen, hazug rendszernek a végleges bukását!”
magyarnarancs.hu/publicisztika/szeretnem-megelni-ennek-a-bunos-embertelen-hazug-rendszernek-a-vegleges-bukasat-237155
-----------
.
Egyetértve alapító társával, de olyan rezsim nem volt, ahol az alias, merjünk nagyot játszó kleptokrata rezsim nem volt talán a honfoglalás óta!
.
Kibulizta magának azt is, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök "úr"-nak kellett volna szólítani bármely közjogi méltóságot!
.
Ezzel a rongyrázással etentúl "tekintetes" vagy milyen előnévvel kellene illetni, ahogy Romsich Ignác előadást tartott, a megszólítást illetően is
.
----A Horthy-korszak - Dr. Romsics Ignác előadása
www.youtube.com/watch?v=XqxWCqK8aG8
.
„”””A Horthy korszak Dr. Romisics Ignác egyetemi tanár, az MTA tagja előadása Megyeháza Díszterme – Napjaink politikai küzdelmeiben a Horthy-korszak egy kitűntetettebb témává vált – Magyarország a Horthy-korszakban""""
----------------
.
Hihetetlen meddig merészel elmenni mindenféle válság közepette!
Gazella
Nocsak! Jön majd Ludas Matyi aki ráver a zsirbödönre!!
kereső
@Fenyöfa58: Kalapos király- vót má ilyen a magyar történelemben. Most is úgy viselkedik- ő a legfőbb hűbérúr, úgy osztogatja az ország javait, mint a sajátját.
134.bátor
Figyeljètek meg,èv vègèig valamelyik seggnyaló javasolja,jogy koronázzák királlyá,a pszichopata tolvajkirályt!! Termèszetesen 2/3 -al megszavazzák ...
CsipkeRózsa
@Fenyöfa58: A kaotikus rendben volna Orbán esetében, a katolikus már nem.
134.bátor
Bassza meg,hogy öreg fejjel egy ilyen tèbolydában kell èlnem!! Hová menjek 66 èvesen???
Nessy
@kereső: Mert övé az ország és a hatalom!
magyar1
Orbán kormány egy vicckormány lett, elég szomorú, hogy ilyen gazdasági helyzetben ez merül fel az agyukban, ennyire telik az agykapacitásukból.
Mennyi pénzt pazarolnak majd a hivatalos nevek megváltoztatásakor ami egyébként is gittegylet.
Most tényleg szégyellem a kormányunkat.
kishonda
Következik a koronázás? Remélhetőleg mint anno Dózsa Györgyöt!
Yoda69
Hol marad a jobbágyság? Az is kell, hogy tudjanak kit sarcolni es deresezni orbanek.
A főurakat megsem lehet korbácsolni. Azok az eresztények csak a vesszőzést szeretik.
simmering73
Mi lesz a következő, idióták? A kötelezőrovásírás?
Nessy
Lehet a sarki kurtizánt szende szűznek nevezni, az akkor is sarki kurtizán marad!
Apropó! Akkor Budapest is Székesfőváros lesz megint ??
division
@Yoda69: A jobbágyságot még majd ezután fogják kimondani:-) Addig is elmondhatom, Békés megye helyett immáron Békés vármegyében lakom. Jézusom...
Clavigo
"" Itt mindenki hülye ? Itt ??? Mindenki hát !!! """..Bugrs qrmány...Siralmas.!!
magyar1
Na meg a cselédek???Ezt az elnevezést meg nekünk szánták Kocsis úrhatnám polgárok?
Remélem fordul a kocka és saját hülyeségeik kitalálásának élvező" lesznek.
Jozefina
A cirkusz már meg van, de a kenyér gyre jobban hiánycikk lesz!!?? Orbánból mikor lesz király??? Remélem valamelyik idióta fideszes elő jön az ötlettel és pár óra alatt meg is szavazzák!!! Nem normális egy társaság a fidesz.kdnp!!!
ómió
Pedig az efftársak megyei párttitkárt és bolsevik kerületet vártak volna!
CsipkeRózsa
@Yoda69: 21:32

Szerintem, a jobbágyság kialakulóban van, vidéken néhány helyen már működik.
Dr. Proktor
@sgl: Talán lebontják és a helyére egy focistadiont építenek! Orbán szereti ha a közelben dekázhat...
Yoda69
Ez az egesz varmegyezes ispanozas csak arra lett kitalalva, hogy elvigye a mainstream mediat a rezsinovelesrol es a KATA beszantasarol.
drrotf
Nem sok különbség van a megyei első titkár és a most kinevezett főispánok között.A megyei első titkárt is a hatalmon levő párt titkára nevezte ki, és a megyében ő döntött mindenben, és a főispánt is a hatalmon levő párt elnöke nevezi ki mint a kormány elnöke, és a megyében ő dönt a legfontosabb kérdésekben.Abban is azonosság van hogy sem a megyei első titkárt sem a főispánt nem választás útján került a székébe, és egyik pillanatról a másikra a párt vezetője leválthatja.Egyszóval a megyék irányítását az átkosban is és most is a hatalmon levő párt vezetője végzi, a megyei önkormányzatiság ezzel halottá vált, és egyik esetben sem a szakmai ismeretek voltak a döntők a kinevezésnél, hanem a hatalmon levő vezetőkhöz kapcsolódó lojalitás!Azt is mondhatnám hogy "eben guba!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.