A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök reggel rendkívüli tájékoztatót tartott a rezsicsökkentés részleteiről az M1 tévécsatornán.

Németh Szilárd rendkívüli bejelentése! Itt vannak az új rezsiárak

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Németh Szilárd elismerte, hogy nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt – foglalta össze a Portfolio.hu az élőben közvetített műsor alapján.

A kormány döntései a következők:

- meghatároztak egy fogyasztási limitet, ami felett már nem a rezsicsökkentett árat fizeti a magyar lakosság,

- bevezet a kormány egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ez kisebb, mint a piaci ár.

Itt vannak a rezsiárak: 

Villamosenergia

A villamosenergia esetében: 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.

Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.

Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.

A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz:

1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.

Mindezek felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fogja fizetni.

Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább.

Forrás: Portfolio.hu

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fenyöfa58
REZSI DISZNÓ már megint hazudik!!! A 13 ft-os áram árból / Paks /// ,hogy lessz 280 forint!!???NA sárga ZOMBIK,erre válaszoljatok !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@division: Igen, ez a nap arányos elszámolás!!- ez október/április időszakban sok embert fog padlóra küldeni.Arról nem is beszélve, hogy az egyetemes szolgáltatói szerződés -és az arra vonatkozó szabályozás szerint ezek nem HATÓSÁGI árak, ezeket az avm minden negyed évben felül vizsgálja, és módosithatja a "lakossági piaci árra"- új fogalom a közgazdaságtanban- amely nem minősül a szerződés megszegésének. Mondom én, hogy az ördög a részletekben lakozik.
terlasz
@ESCOBAR: Nagy öröm az annak, aki ilyen szép összegeket kap a közösből (pl. választások előtt), de most majd az is nyögheti az árát, aki nem kapott semmit.
Jó ez így, ha nem taszít akár milliókat is mély-szegénységbe. Ebbe az irányba haladunk, de majd meglátjuk.
percsi
@kereső: "Minő véletlenek vannak: Az áram rendszerhasználati dija 7Ft-al emelkedett 166Ft-ról, 23 Ft-ra, 2022.07.01-től."
16 Ft akar lenni, csak leírom, mert a debilek ezen fognak csámcsogni.
Hatalmas nyereséget tudnak szolgáltatás nélkül profitálni. A 7 Ft 5 mill. fogyasztónál 35 mill. Ft ingyen pénz havonta.
Olyat is megtesznek ezek a szolgáltatók, hogy egy-egy hónapban 100-200 Ft-t kamu címen kifizettetnek a fogyasztókkal. Sok esetben változik az összeg átalány esetén, egyik hónapban 100 Ft, másik hónapban 105 Ft, szerintem 12 hónapig 100 Ft-nak kellene lenni.
Ha egyszer sikerül eltüntetni ezeket, rendbe kellene tenni a rezsi számlákat.
Egy tétel csak, 1 kwh ? Ft, nincs mellett 5-6 sorban különböző felsorolt összeg, és azért, mert így nem tudják pontosan követni, miket számolnak fel jogtalanul a fogyasztóknak. Ez is a nem független fogyasztóvédelemnek köszönhető.
verőce21
@percsi: Nemcsak profi módon, sikeresen menedzselte a kormány ezt a rezsiharcot, de profi módon nyerte a kommunikációját is...!
division
@kereső: Ki lehet számolni a szolgáltató oldalán a kalkulátorokkal, mennyi lehet a havi költsége a villanynak és a gáznak. A villany tényleg nagyon minimális, nem is tétel egy átlagfogyasztó számára havonta (plusz 3000 ft), a gáz az, ami megdobja jobban. Amennyiben valaki 2000 köbmétert fogyaszt évente, annak valamivel több mint 405 ezer ft plusz lesz éves szinten a díja az eddigiekhez képest, azaz havi szinten nézve 34 ezer. Mondjuk az én véleményem szerint ez normális esetben nem szabadna hogy sok legyen, csak hát ugye ahol nem dolgoznak, vagy közmunkások élnek, netalán minimálbéresek a szülők két gyerekkel ott már számíthat, ellenben ha van 3 gyerek, egyből nem esik plusz költség alá az a 2000 köbméter. Megy itt még a finomítgatás, ki kell várni a végét.
kereső
@percsi: Tudod ki lett július 1-től a szolgáltató? mészáros lölö opus nevű cége- mert most zárult le az e.on elektromos hálózatot üzemeltető cégének megvásárlása. Kapott is rögtön 13,3 milliárdot- valami nagyon kacifántos/ a fene sem tudja, hogy mit jelent valójában/- a kormánytól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.