A Európai Uniót lényegében saját szankciói gyengítik, a kérdés az, hogy túl tudja-e élni az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Tusnádfürdőn.

Varga Mihály Tusványoson: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára

Fotó: MTI/Veres Nándor

Varga Mihály a Vihar előtt, vihar után? – Infláció, energiaár, recesszió című panelbeszélgetésen hangsúlyozta: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára, az átállás pedig hosszú időbe telik és források kellenének hozzá.

A meghozott szankciók nem működnek, ráadásul ebben az ügyben nemzetközi együttműködés sincs, és nagy gondot okoz az uniónak az euró és a dollár árfolyamának változása. Ebben a tekintetben Európa "mélyen a vesztesek között van" – fogalmazott, hozzátéve, a szankciós politika Európának egyelőre nagyobb gondot okoz, mint annak, aki ellen azt bevezették.

A pénzügyminiszter megerősítette: a magyar kormány ragaszkodik a békéhez és a biztonsághoz, arra törekszik, hogy a rendelkezésére álló forrásokat az eddig elért társadalmi-gazdasági eredmények megőrzésére fordítsa.

Kifejtette, az infláció növekedése, az energia- és az élelmiszerárak emelkedése, a kamatemelés és az emiatt megdrágult hitelek jól mutatják, hogy gazdasági lassulás felé tart a világ és benne Magyarország.

Az, hogy valóban recesszió lesz-e vagy egy nagyon erős lassulás, azt most nem lehet tudni, de ma nincs olyan elemzés, amely a helyzet radikális javulásával számolna – mondta.

Ebben a helyzetben ragaszkodni kell az alapértékekhez és a biztonsághoz – ismételte meg Varga Mihály, utóbbival kapcsolatban megjegyezve, ezt szolgálja a napokban elfogadott jövő évi költségvetés, amelyben a honvédelmi és a rezsivédelmi alap az ország biztonságát és stabilitását szolgálja.

Előbbi bevezetésével megpróbálják fenntartani a háztartások számára a jelenleginél kedvezőbb energiaárakat, valamint kiegyensúlyozni az orosz háború és a migráció miatt tapasztalható biztonsági kockázatokat – tette hozzá.

Mérsékelni kell ezeket a veszélyeket és tartalékot kell képezni, ennek jegyében a magyar kormány jövőre csökkenteni kívánja az adósság mértékét, valamint továbbra is prioritás marad az energiatározók feltöltése – mutatott rá a pénzügyminiszter.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Csak annyi bajod van, hogy tizenkét évig csak hereverés volt nálatok érdemi munka helyett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
Azt hogyan neveznéd Misi, aki a teli kamrával dicsekszik, miközben annak jelentős része a szomszéd cucca?
telex.hu/kulfold/2022/07/18/szerbia-foldgaz-magyarorszag-tarolas-es-vetel
"valamint továbbra is prioritás marad az energiatározók feltöltése – mutatott rá a pénzügyminiszter."
justhpeter
Kiment, elmonja az összes lózungot ami eszébe jut, eszik, iszik, aztán hazajön. magyarul a nulla csinál egy kanyart.
jesz
Európának nem csak egyelőre, hanem mindig szüksége lesz orosz energiára...teljesen mindegy, hogy mi a neve...lehet olaj, szén, gáz, villany, a ritka, máshol nem található ásványokra...
...Európa amúgy szarik ránk, titokban vásárolnak minden félét az oroszoktól, csak kerülőúton,, átcímkézve...akkor mi miért nem szelhetünk a nagy medve által őrzött tortából?...

Az álnok, hazug uniós vezetők egyszerűen félre löknek minket, mert úgy vélik mi nem is létezünk...nem a lófaszt nem...
Qqberci
Micó! Az elmúlt 12 évben, vagy akár csak az utolsó 5 hónapban milyen technológiai lépések történtek az orosz energiafüggőség csökkentésére? A MOL-torony helyett - annak árából - nem kellett volna inkább Százhalombattát korszerűsíteni? A hazai gázkitermelést nem kellett volna felfuttatni?...
colibri
Nem csoda, ha a románok besokallnak ettől, hogy a fél kormány kivonult Tusványosra. Orbánnak már be is szóltak első nap. pedig szombaton lesz a nagy "medvevédett" agymenése.
mandiner.hu/cikk/20220721_tusvanyos_egy_roman_kepviselo_arra_kerte_orbant_hagyjon_fel_a_nagy_magyarorszagrol_szolo_mesekkel
ómió
Ahhoz képest "sikerrel lebojkottálták"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.