Nálunk jobban csak a horvátok, ciprusiak és a görögök pesszimistábbak a korrupciót illetően egy uniós felmérés szerint.

A Népszava cikke szerint egy Eurobarométer-kutatásból az olvasható ki, hogy a magyarok 91 százalékának az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. Az uniós országok közül ebben a témában csak a horvátok és a ciprusiak (94-94 százalék) és a görögök (98 százalék) pesszimistábbak nálunk, de az EU lakóinak átlagosan 68 százaléka vélekedik hasonlóan. (A kutatást az Európai Bizottság megrendelésére készítették idén márciusban és áprilisban az EU 27 országában, több mint 26 ezer ember megkérdezésével.)

A magyarok 91 százaléka szerint elterjedt a korrupció az országban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A felmérés egyik kérdése az volt, hogy az elmúlt három évben nőtt-e, vagy csökkent-e Magyarországon a korrupció, erre a magyarországi megkérdezettek 61 százaléka felelte azt, hogy nőtt – csak 7 százalék mondta azt, hogy csökkent. Ez az EU átlagában 41, illetve 9 százalék volt.

A cikk szerint itthon és az unióban a lakosságnak valamivel több mint a fele úgy véli, hogy a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző, de rögtön utánuk a köztisztviselők következnek, akik építési engedélyeket adnak ki. 

"Ez átlagosan 5 százalékpontos emelkedés a három évvel ezelőtt publikált Eurobarométer adataihoz képest. Figyelemre méltó azonban, hogy az uniós átlagtól eltérően (29 százalék) kiugróan sok magyar (46 százalék) tartja az egészségügyet is a korrupció melegágyának.

Az Eurobarométer külön fejezetben taglalja az ebben az ágazatban tapasztalható korrupciót. Megállapítja: az elmúlt egy évben 20 európaiból kevesebb mint egynek kellett az orvosi ellátásért fizetnie, illetve ajándékot vagy adományt adnia a hivatalos díjakon felül. Románia és Görögország az a két tagállam, ahol legalább kétszer ekkora a kenőpénzt fizetők aránya, míg Magyarország az uniós átlagon áll"

- olvashaó a cikkben.

A közvélemény-kutatás azon kérdésére, hogy szerintük elfogadható-e ajándékot adni, szívességet tenni vagy pénzt adni a közigazgatásban, vagy a közszolgálatban dolgozóknak valamilyen szolgáltatásért, nagyjából kétszer annyi magyar válaszolt igennel, mint ahány más uniós polgár.

A felmérés szerint Európa-szerte csökken azoknak a száma, akik elfogadhatatlannak tartják a korrupció valamilyen formáját: 2019-ben az emberek 69 százaléka volt ezen a véleményen, idén viszont már csak 63 százalék. Portugáliában, Luxemburgban és Írországban a lakosság több mint háromnegyede ítéli a korrupciót elfogadhatatlannak, Magyarországon ez 39 százalék, Csehországban 34, Lettországban 30 százalék. A 27 uniós tagállamból ebben a három országban tolerálják leginkább a jelenséget. 

A közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság 74 százaléka gondolja úgy, hogy az üzleti siker egyetlen módja, ha a vállalkozónak politikai kapcsolatai is vannak. Az EU-ban ez az arány 53 százalék. A magyarok 83 százaléka szerint az üzleti élet és a politika között eleve túl szoros a kapcsolat, ebben hat százlaékkal előzzük meg az uniós átlagot – olvasható a cikkben.

"Az európaiak általában borúlátóan ítélik meg kormányuk korrupció elleni küzdelmét. Csak három ország van – Finnország, Luxemburg és Dánia –, ahol többen vannak azok, akik ezt a harcot hatékonynak ítélik, mint azok, akik nem. Magyarországon a polgárok 41 százaléka hathatósnak ítéli a kormány korrupcióellenes tevékenységét, ami 10 százalékkal jobb, mint az EU átlag.

Tíz európaiból kevesebb mint négyen gondolják úgy, hogy a korrupció elleni intézkedéseket pártatlanul és hátsó szándékok nélkül hozzák, illetve hogy a büntetőeljárások visszatartják az embereket korrupciótól. Tízből majdnem hét (69 százalék) uniós polgár egyetért azzal, hogy a magas szintű korrupciós ügyeket nem üldözik eléggé a hazájában. Hat tagállam van, ahol tízből legalább nyolcan gondolják így: Görögországban (88 százalék), Cipruson és Magyarországon (82 százalék), Szlovéniában (81 százalék), valamint Spanyolországban és Horvátországban (80 százalék)"

- olvasható a Népszava cikkében.

Forrás: nepszava.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
fitymák meg egyébként : És ,és ? Az , hogy a szemüket is kilopják ez miatt már nem zavarja üket. Mondjuk ha az övéket az engem se zavarna csak az agykárosultak miatt az enyémet is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Nocaak. . Még a bégető birkáknak sem tetszik a korrupció.. s mégis imádják ezt a zsirbödönt.
Néro2
fitymák meg egyébként : És ,és ? Az , hogy a szemüket is kilopják ez miatt már nem zavarja üket. Mondjuk ha az övéket az engem se zavarna csak az agykárosultak miatt az enyémet is.
Bástya Béla Elvtárs
Ezek szerint akkor a 91% már találkozott valamilyen módon a korrupcióval?!
tudode
Dehát!
.
Azzal együtt, hogy a volt kódis felcsúti veszedelem szerinr
.
--- Orbán zéró toleranciát tart kívánatosnak a korrupció ellen
index.hu/belfold/2019/01/10/orban_viktort_barmirol_lehet_kerdezni/orban_zero_toleranciat_tart_kivanatosnak_a_korrupcio_ellen/
---------------
.
No komment!
Yoda69
A fideSSnek sikerült elérni az elmúlt 12 évben, hogy a magyar emberek tobbsege mar csak legyint a korrupcióra. Pedig ez egy mocsár, ami egyre lejjebb es lejjebb húzza az országot, amiból aztán nem lesz ki út.
Yoda69
@Maccska: A modern korrupciót ne úgy képzeld el, hogy megy a boríték az illetékes elvtarsnak, es akkor kapod a kedvezmenyt. Az a múlté.
A mai korrupció törvénybe van ágyazva, igy utat adva a felül irányított állami korrupciónak, ami legyűrűzik az alsóbb rétegekbe es végül áthatja az egész társadalmat.
Amikor olyan tendert írnak ki, amire csak egy pályázó indulhat 100%-os eséllyel, ez a leg klasszikusabb példája a száz es ezer milliárdos pénzlopásnak.
Ez a legfőbb oka, amiért orban sosem fog belepni az Európai Ügyészségbe, mert az véget vetne ennek.
Dr. Proktor
@Yoda69: A pénz a borítékban az megvesztegetés, kivéve ha utólag adják, de akkor is megvesztegetés ha előre megállapodtak róla!
A korrupció ennek egy nagyságrendileg nagyobb formája, nem százasok és ezresek cserélnek gazdát, sőt főként egyirányú mint Mészáros, Tiborcz és a gang esetében...
Aki Én
@Yoda69: Az a baj, hogy ha valaki ma nincs azok a szinten, nincs annyi józan esze, hogy lássa, érezze a politikai korrupciót, annak hiába mondasz bármit.
Aki ma kijelenti, hogy a politika nem korrupt, velejéig romlott, azt elvesztettük.
Pedig itt van, azt hinnéd segítséggel megért, átlát valamit. De qrvára nem.
Ha ma az orvos nem korrupt, akkor nincs korrupció. Ennyit értett meg :(
Aki Én
@Maccska: Hogy jön ez ide? Mit érdekel ez engem? az orbáni korrupcióra az USA korrupciója a magyarázat? Ez a védelmibeszéded?
És te beszélsz naivitásról?
Jesszusom...
Béla333
És a maradék 9%?
Ahogy Halász Judittól hallani:
"Sehall selát Dömötör, buta volt mint hat ökör"
www.youtube.com/watch?v=f__ymyCiRhU
csak úgy....
@Maccska: fideszék kilopták a seggetek alól az országot , erre millió bizonyíték van,-persze neke csak a pénztkérö rendör a korrupt! :)
orbénék ezért is örülnek nektek,mert ti ritka buták vagytok!
Dr. Proktor
@Maccska: Ha egy madár úgy néz ki mint egy kacsa, úgy totyog mint egy kacsa, úgy hápog mint egy kacsa - akkor az nagy valószinüséggel egy kacsa!
Béla333
Az elmúlt évtizedek alatt számos konkrét korrupciós ügyet láttam. Aki szerint nálunk nincs korrupció, az szerintem vagy hülye, vagy őt korrumpálták le.
Névértéken több Uniós pénz érkezett az Magyarországba, mint amennyi a 2. világháborút követően a Marshall segéllyel a nyugati országok kaptak.
Csak amíg ők ebből az országuk gazdaságát tették helyre, addig nálunk a mocskos tolvaj, hazaáruló politikusaink ezt egyszerűen ellopták.
Aki Én
@Maccska: Bizonyíték??
Bizonyítsd be, hogy a fű zöld.
csak úgy....
@Maccska: nektek ,félnótásoknak még az sem bizonyíték,ami kiböki a szemetek! :) -na ezért tart benneteket mindenki birkának..
butavagy shikari!
evacica
Fejétől bűzlik a hal! Orbán legalizálta törvényeivel a korrupciót, hisz ő és családja bőven érintett, na meg hű alattvalói is! Ez az ország velejéig romlott lett ide juttatta Orbán! Gratulálok kedves fidesz szavazok, ez jól megcsináltok! Remélem tsi is élezitek a hatását! infláció!!! Rossz Forint stb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.