A Párbeszéd új társelnöke úgy látja, a háború nélkül csak szűk többséggel nyert volna április elején a Fidesz-KDNP – de az ellenzék sem volt a legjobb formában. Arról is beszélt, hogy a Párbeszéd "megkerülhetetlen ereje az ellenzéki tábornak", támogatottságuk is nagy – noha országos választáson még önállóan nem mérették meg magukat sohasem.

Interjút készített Tordai Bencével az Index annak apropóján, hogy nemrég Karácsony Gergely helyett Tordai lett a Párbeszéd párt társelnöke Szabó Rebeka mellett. 

Tordai: az orosz-ukrán háború miatt nyert tavasszal ekkorát a Fidesz

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője felszólal a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én. A javaslatot 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadták el kivételes eljárásban.

Fotó, címlapkép: MTI/Kovács Attila

Tordai arra a kérdésre, hogy mit tartanak az ellenzék tavaszi választási vereségének okai között, azt felelte, hogy az orosz-ukrán háború kitörése nélkül csak szűk többséggel nyert volna a Fidesz, a háború azonban megváltoztatta ezt.

Nem hiszek abban, hogy bonyolult társadalmi jelenségek egy-egy okra vezethetők vissza. Nagyobb szerepe volt a rajtunk kívül álló okoknak, de ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen legyőzni a Fideszt egy, a demokratikus kereteket csak kicsit feszegető választáson, mert végső soron az a kérdés, hogy van-e értelme annak, amit az ellenzék csinál, van-e remény arra, hogy a Fideszt el lehet távolítani békés úton a hatalomból. Mi úgy látjuk, hogy 2022-ben is volt rá esély, de a világtörténelmi fejleményeket nem tudjuk befolyásolni. (...)

Ha a háború nem tör ki, és minden mást változatlannak feltételezünk, akkor szűk győzelmet arathatott volna a Fidesz. Ha ennél sokkal jobb kampányt csinálunk, és sok tekintetben jobb formában vannak az ellenzéki pártok, akkor lehetett volna győzelem is. Sem az egyik, sem a másik nem adta ki, így csúnya vereség lett a vége. A reményt viszont nem szabad feladni, egyelőre nem is látom, hogy bárki a rendszerből kilépve, feladva az erőszakmentes és demokratikus kereteket gondolkodna más stratégiában

- magyarázta, és egy újabb kérdésre hozzátette, az ellenzék valószínűleg nem jól reagált a háborúra, bár a fideszes propagandagépezet mellett elég nehéz is volt jól reagálni szerinte. Arra is kitért, hogy az ellenzék a háborút csak egy témának kezelte a sok közül, míg a Fidesz a kampányhajrára ezt emelte fő tematikává. 

Tordai szerint abban, hogy nem a pozitív üzenetek kerültek előtérbe az ellenzéki programból, arról leginkább a miniszterelnök-jelölti stáb tehet, az ő stratégiájuk volt ebben a meghatározó, mert ők a Fidesz hitelességének megkérdőjelezésében hittek inkább. 

Ott voltunk a hat párt egyikeként, Karácsony Gergelyen keresztül a létszámarányunknál nagyobb befolyásunk volt a dolgok menetére, de onnantól, hogy az előválasztás második fordulója úgy alakult, ahogy alakult, a pártok és ezen belül a Párbeszéd szerepe csökkent. Mi inkább arra fókuszáltunk, hogy az egyéni kampányokat jól megcsináljuk. Úgy láttuk, azzal tudunk a legjobbat tenni az ügynek, ha megnyerjük a saját választókerületeinket, ami kimagasló arányban sikerült is. Az előválasztáson és az országgyűlési választáson is hoztuk a választókerületeink kétharmadát. Nem mindenhol láttunk ennyire intenzív kampányokat, pedig nem ártott volna megpróbálni

- mondta el az Indexnek Tordai, aki a következő kérdésre (mekkora szerepe volt az ellenzéki vereségben Márki-Zay Péternek), úgy felelt, hogy mindenkinek volt szerepe ebben, de neki nyilván nagyobb volt a felelőssége, mert nagyobb reflektorfény vetült rá. 

Tordai hozzátette, ő jobban szerette volna Karácsony Gergelyt látni ellenzéki miniszterelnök-jelöltként, mert vele máshogy ment volna a kampány. 

A Párbeszéd új társelnöke a lapnak felvázolta, hogy mit fognak tenni párton belül is: mint mondta, eddig túl sokat törődtek az ellenzéki összefogás felépítésével, most magukra koncentrálnak majd tagtoborzással, és növelni akarják a párt súlyát is. 

Tordai szerint amúgy a párt az 5-10 százalékos támogatottság között mozog,

megkerülhetetlen ereje az ellenzéki tábornak

Arra a felvetésre, hogy önállóan még sosem indultak el a választásokon, Tordai annyit pontosított, hogy országosan ugyan tényleg nem mérették meg magukat önállóan, helyi (vagyis önkormányzati) választáson viszont igen, majd megint visszakanyarodott arra, hogy a Párbeszéd azért is láthatatlan, mert túl sokat foglalkozott eddig az ellenzéki összefogással maga helyett. Hozzátette, Karácsony Gergely volt társelnök személyes márkája ismertebb volt a Párbeszéd brandjénél, sokszor emlegették a politikai formációt úgy a választók a kitelepüléseken, hogy "Karácsony Gergely pártja".

Az interjúban felmerült, hogy jelenleg Magyarországon két, magát zöldpártként deklaráló politikai formáció van, az LMP és a Párbeszéd. Ennek kapcsán Tordai azt nyilatkozta, hogy 

Középtávon nem lehet megosztott a zöld politika képviselete, ezért nem mindegy, hogy a másik zöld párt egy nagyobb szervezet oldalvizén szeretne evezni, vagy a zöld ügyekben tudunk egymásra stratégiai szövetségesként számítani. Rajtuk múlik, bennünk megvan a nyitottság.

Ennek kapcsán felmerült, hogy a Párbeszéd eddig leginkább az MSZP oldalvizén tűnt fel, de Tordai szerint a három párt között (MSZP, LMP és Párbeszéd) van látható értékközösség, a zöldpolitikának pedig egyre láthatóbb társadalmi közössége van Magyarországon.

Tordai a felevetésre, hogy széttagolt az ellenzéki térfél, és volt olyan ellenzéki pártvezetői megszólalás, amely szerint kevesebb ellenzéki pártra lenne szükség, azt válaszolta, hogy a probléma

nem feltétlenül a szereplők számával van, hanem azzal, hogy mennyire tudják hitelesen és önazonosan képviselni a hirdetett értékrendjüket. Ebben minden ellenzéki pártnak fejlődnie kell, ha mindenki erősebb, akkor együtt is erősebbek vagyunk. A Párbeszédnek nem az a víziója, hogy szűnjön meg egy-két ellenzéki párt, marad öt-hat, és akkor aztán biztos legyőzzük Orbánékat.

Ugyanakkor azt elismerte, hogy a tavaszi választási vereségük óta nagy az apátia az ellenzéki oldalon, ezt az időközi választások eredményei is mutatják. 

A katás adóváltozásokkal és a rezsicsökkentés csökkentésével Tordai szerint a Fidesz felrázta a társadalmat, ő forró őszre számít az első emelt rezsiszámlák megérkezése és a katás adózás szeptemberi megváltozása miatt. 

Ez beleharaphat a Fidesz bázisába is. Látjuk, hogy készülnek erre, egyrészt propagandával, másrészt a karhatalmi erők megerősítésével. A valóságot viszont maximum hajlítani tudják, teljesen eltakarni nem, mert ott lesz a gázszámlán a végösszeg, amit be kell fizetni. Ráadásul egy olyan rezsimben kerül veszélybe családok megélhetése, ahol a szociális hálót szétszaggatták, az álláskeresési támogatás ügyéről szóló népszavazást az utolsó utáni pillanatban elgáncsolták. A Párbeszéd szerint azoknak, akik nagyon rossz helyzetben vannak, a válságkezelő alapjövedelem lenne a megoldás. Ezt a fideszes szavazók is szerették az I. kerületben, de a kormány nem ebbe az irányba megy

- mondta el.

Tordai úgy látja, ügközösség alakult az ellenzéki pártok és a civilek között, és a politikusoknak hagynia kell a civileket kibontakozni, viszont segíteni kell őket minden olyan eszközzel, ami csak a politikusoknak van meg.

Az interjú végén a társelnök elmondta, az európai parlamenti (EP) választáson önállóan indulhat a Párbeszéd, de erre még fel kell készíteni a pártot is. Mivel a Fidesz nemrég úgy változtatott az alaptörvényen, hogy az önkormányzati választást is előrehozta az EP-választás időpontjára, Tordai szerint ezzel két teljesen eltérő formátumú választást heggesztett össze a kormánypárt. Emiatt muszáj lesz az ellenzéknek a két eltérő jellegű választásra felkészülnie, egyeztetnie.

Forrás: index.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
..."Párbeszéd "megkerülhetetlen ereje az ellenzéki tábornak", támogatottságuk is nagy – noha országos választáson még önállóan nem mérették meg magukat sohasem."...

Na igen...ezt a mondatot olvassa a fidesz is...hátradőlnek, és kérnek még egy kávét...
...nameg orvost Tordaihoz...
Bogatir
Azért nem kellene össze-vissza hazudozni. Nem a háború, hanem az arra adott töketlen ellenzéki válaszok miatt jött a bukás. Első nap faképnél hagytam őket amikor Cake Olivió, Juhász Ferenc, Tordai stb. azon kezdtek vakarózni, hogy tekerni kellene a gázcsapon, küldeni kellene fegyvert, katonát. Menjetek disznót őríznai cimborák, ne az én sorsomat igazgassátok. Hülye töketlen banda! Így ötven éy mulva is a Fideszt fogjuk köpködni.
Pálinkás Pál
nem...azért nyert ekkorát a fidesz,mert átvertétek a választókat a makimajommal...
rokker33
Gyengék voltatok! Gyengék vagytok és azok is maradtok ! Nem kell szépíteni a dolgot ezt Gyurcsánnyal karigerivel meg mzp vel elkúrtátok!
Dr. Proktor
Tordai téved!
A sok egybites tudatlan miatt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.