Van, aki mégiscsak profitálhat a rezsiemelkedésből – a kormányon kívül persze.

Pozitívumot is hozhat a rezsiszabályozás: visszaeshet a belvárosi lakások értékeMTVA/Bizományosi: Róka László

Az Ingatlan.com legújabb összefoglalója rámutat: rövid és hosszú távon is változásokat hoz a magyarországi energiafogyasztásban és a lakásárakra nézve a nemzetközi szinten kialakult energiakrízis. Ennek nyomán a társasházakban működő irodák, lakáshotelek és orvosi rendelők is egészen új  helyzetbe kerülhetnek – szemlézi a közleményt a telex.hu.

Azoknál a társasházaknál, amelyeknél egy központi mérőóra méri a gázfogyasztást, a kedvezményes rezsiköltség érdekében augusztus 15-ig a közös képviselőknek jelezniük kell, hogy az épületben hány lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség található

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve:

Ez azért is fontos, mert a nagyvárosok belvárosaiban rengeteg iroda, orvosi rendelő vagy épp lakáshotel található. Ha ezek a vállalkozások jövőre már nem csökkentett áron kapják a gázt és az áramot, akkor az a belvárosi ingatlanárakat is átrajzolhatja.

Az Ingatlan.com szakértője szerint érdekes kérdéseket vethet fel a belvárosi közgyűléseken, hogy melyik lakás milyen besorolásúnak számít a közműszolgáltató szemében, mert ha egy-egy fogyasztóról kiderül, hogy jogosulatlanul kapta olcsóbb áron a gázt, akkor a világpiaci ár másfélszeresét kell büntetésként kifizetni. Emellett úgy vélik, hogy a társasházi lakáshotelek is újabb előnyökhöz jutnak a hotelekkel szemben, amelyek már így is csillagászati összegekért tudnak működni.

A lakosság számára ez a forgatókönyv is tartalmazhat pozitívumokat, mert így a belvárosi lakások értéke visszatérhet a megfizethetőbb ársávba, ami kigyűrűzhet a többi ingatlan értékére is. Ráadásul még több befektető dönthet úgy, hogy inkább kedvezményes rezsidíj mellett hosszabb távra adja bérbe lakhatás céljára ezeket az ingatlanokat, ami viszont az albérletárakat is csökkentheti

– közölte a szakértő.

Forrás: telex.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Az efftársak "piaci árai" mégsem mindenhatók?
magyar1
A nagy, pazarló energiájú lakások értéke fog csökkenni. A kisebb lakások, konvektorosok energiatakarékosabbak mint a központi fűtésűek. Saját anyám lakik egyedül egy 140 négyzetméteres házban és központilag mindent fűt. Sok öregnél így van. A konvektort meg bekapcsolná egy-két helyen ahol tartózkodik. Ő havonta fizet annyi gázszámlát mint én évente a két konvektoros lakásomban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.