Az alelnök szerint el fog indulni a tanítás szeptemberben, de nem lesz meg minden osztályban a jogszabályban előírt végzettséggel bíró tanítópár. Az óvodáknál már rosszabb a helyzet a pedagógusok tekintetében.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, az iskolai tanítás biztosan el fog indulni szeptembertől, mert van annyi tanár az iskolákban, hogy minden osztályban lehetőség szerint legalább egy végzett tanító legyen, de a jogszabályban előírt tanítópár nem fog mindenhol teljesülni – olvasható az atv.hu cikkében.

Nem adja fel a sztrájkot a Pedagógusok Szakszervezete

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az óvodák esetében már nagyobb a probléma, mivel a szakszervezet több olyan intézményről is hallott, ahol a csoportlétszámnál is kevesebb óvodapedagógus van, vagyis nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust delegálni. 

Gosztonyi Gábor a műsorban kifejtette,

amit az oktatáspolitikában 12 éve csinálnak, tulajdonképpen nem más, mint jelzés a társadalom felé, hogy a gyerekeink érdekeit és a jövőjét abszolút feláldozzák a saját egyéb politikai céljaik érdekében. Itt a probléma az, hogyha el fogunk jutni, hogy egyre kevesebb pedagógus lesz, ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni.

Az alelnök szerint a helyzet változtatásához minimum 45 százalékos azonnali béremelésre lenne szükség, ami azt tudná megakadályozni, hogy ne menjenek el a tanári pályáról még többen. 

Jelenleg az augusztus 10-ei tárgyalási fordulóban bíznak, abban reménykednek, hogy hátha előhozakodik valamilyen előremutató elképzeléssel a kormányoldal. Gosztonyi elmondta, a polgári engedetlenséget nem folytatják, mivel eddig sem csinálták. 

De ha a kollégák a polgári engedetlenség mellett döntenek, úgy gondolom, hogy maximálisan meg lehet érteni az elkeseredett döntésüket

 – tette hozzá, és azt is kifejtette, hogy a sztrájkot továbbra sem adták fel.

Nem adtuk fel a sztrájkot, a jogászok továbbra is keresik a kiskapukat, amit még esetleg hagynak a jogszabályok. Egyre nehezebb sztrájkot szervezni, főleg országos szinten, de meg fogjuk találni a módját

– mondta el a műsorban a Pedagógusok Szövetségének alelnöke.

Kitért rá, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy speciális módon jelezzék a nehézségeiket. Például ha letelt a 40 óra az adott héten, akkor onnantól az érintett tanár az fogja mondani, hogy írásban kéri munkáltatói felszólításként a többletmunka elrendelését, és akkor onnantól azonnal fizessék is ki neki ezt töbletmunkaként. Ha ez nem történik meg, akkor ő nem fogja megcsinálni a többletmunkát, mivel a szerződésében 40 órás munkahét van beírva. 

Na, ezt fogjuk mondani, hogy itt állj, és innentől kezdve csak azt fogjuk elvégezni, ami a jogszabályi feladat. Elég hamar észre fogják venni, hogy súlyos problémák vannak a rendszerben

– összegezte Gosztonyi Gábor.

A teljes beszélgetést ezen a linken lehet meghallgatni.

Forrás: atv.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
Meddig tanítanak? 8-14 h-ig, az csak 6 óra 10-15 perces szünetekkel. Nyáron 3 hónap szabad, miről beszélünk?
Kérdezzék meg a többi dolgozót hogy napi 10-12 órát dolgoznak 8 órás munkaszerződéssel.
A munkájukat meg a gyerekek tudásán lehet nagyjából mérni, mert 70 %-a nem tud tanítani, aki úgy ad le egy órát, hogy közben el lehet aludni az rossz tanár.
jesz
..."Az alelnök szerint el fog indulni a tanítás szeptemberben,"...

Akkor most milyen sztrájk lesz?...mert ez nem az...
ómió
Nem bírnak már tőlük egy havit lenyulni!? Böszme efftárs még azzal "némított"!
Aki Én
@ómió: Nem kellene már egy-két új mondatot bemagolnod, te szellemi totálkáosz csicska?
Így már végtelenül nevetséges vagy.
ómió
@Aki Én: Már megint a "viszonyítási alap" fáj, gyagyás bolsicsicskaságodnak!? "Efftársibb" valahogy nem jutott eszembe! És, ahelyett, hogy nevetnél a "nevetségesen", inkább nem tetszik!? Legalább magadat ne hazudtold meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.