Ez pedig kihathat a betegellátásra.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Budapesti Területi Szerve online kérdőívben faggatta tagjait arról, hogy miképpen érinti őket a katás adózás változása – mondta el a Telexnek Albert István, a budapesti orvosi kamara elnöke. A nem reprezentatív felmérésben 1223 fővárosi orvos válaszolt a kérdőívre, ebből pedig kiderült, a válaszadók több mint fele katás vállalkozóként is dolgozott, és többségüket hátrányosan érintik a változások.

1200-nál több fővárosi orvos bő fele mondja azt, hogy őket rosszul érinti a katás adózás változása

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint eddig sok orvos katás vállalkozóként vállalt ügyeletet, vizsgált betegeket másodállásban a szakrendelőkben vagy a magánklinikákon rendelt. Szeptember elsejétől nekik is másfajta adózást kell választaniuk, vagy abba kell hagyniuk a másod- és harmadállásokat, mivel katásként már nem számlázhatnak cégeknek, csak magánszemélyeknek.

Az egyelőre nem ismert, hány orvos hagyhat fel emiatt a tevékenységével, de az biztos, hogy a törvénymódosítást leginkább a páciensek fogják megérezni, mivel régóta nincs annyi szakorvos, hogy minden kórházban, rendelőben és ügyeletben elég legyen belőlük – ezért is vállaltak másod- és harmadállásokat az orvosok.

A MOK budapesti szervezetének online kérdőívén három kérdés szerepelt a cikk szerint. 

"Arra a kérdésre, hogy személyesen érint-e a kataszabályok változása az orvosokat, a válaszadók 63,8 százaléka (780 orvos) felelt igennel.

A válaszadó budapesti orvosok 53,7 százaléka (657 orvos) látja úgy, hogy veszélyezteti a munkavállalását a megváltozott adózási környezet.

Arra a kérdésre, hogy egy másik adózási formában folytatná-e orvosi tevékenységét, a válaszadók 51,9 százaléka, 635 orvos válaszolt igennel. (Az 588 nem válasz ebben az esetben nem tekinthető úgy, hogy aki ezt jelölte be, az mind abbahagyná orvosi vállalkozói tevékenységét, hiszen az első kérdésre 443-an mondták azt, hogy őket nem érinti a kataszabályok változása.)"

 – olvasható a cikkben.

A MOK már korábban is kérte a kormányt, hogy a betegbiztonság és az ellátásbiztonság érdekében az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesülhessenek a katatörvény azon része alól, amely csak magánszemélyek felé történő számlázást engedélyez. (Ezt a kedvezményt egyedül a taxisok kapták meg, de a cikk szerint ők sem elégedettek a helyzettel az áfatörvény változatlanul hagyása miatt). 

A MOK budapesti szervezetének elnöke, Albert István a Telexnek kiemelte: a fővárosi kamara csak a budapesti orvosok egy részét tudta megkérdezni, viszont a bizonytalanságot tovább fokozhatja, hogy sok ápoló és asszisztens is vállalkozói formában egészítette ki a fő keresetét. Ha viszont a jövőben nekik sem éri meg a törvénymódosítás miatt vállalkozóként dolgozni tovább az ügyeleteken, rendeléseken és magánrendelőkben, az komoly ellátási problémákat fog okozni.

Forrás: telex.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr Beviz Elek
Na, az apátok büdös faszát!!! Főállásban jól kerestek!!! Másod meg harmadállásban sem 50, hanem csak 25e volt a befizetendő! Amíg nem volt KATA, ritkán adtatok számlát a magánrendelésen!
Korábban társas vállalkozóként csináltátok a plusz munkát, sőt ez sokaknak meg is maradt! Mert előnyös...

Akkor?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
" Ha viszont a jövőben nekik sem éri meg a törvénymódosítás miatt vállalkozóként dolgozni tovább az ügyeleteken, rendeléseken és magánrendelőkben, az komoly ellátási problémákat fog okozni."
csak úgy....
@KisTehen: ök a várólistákat hosszabbítják! -mire észreveszik,hogy valaki rákos, addigra az már gyógyíthatatlan!
tudode
Most jött el az ideje annak, hogy a szoknyás orbán feloszlassa a parlamentet, mivel belenyúlt a darázsfészekb:
.
------ Román lap: Novák Katalin egy szoknyás Orbán Viktor
mandiner.hu/cikk/20220607_kulfold_romania_novak_katalin_orban_viktor_termek_szoknya_erdely
--------------------
.
!!!
csak úgy....
@KisTehen: "a hippokratészi eskü" :) -szerinted orbánék foglalkoznak a népnek tett esküjükkek?
namihami
Jelentkezz be egy fogászatra, kérj időpontot egy reumára, menj el egy pajzsmirigyvizsgálatra (csupán néhány olyan példa, amire rálátásom van---a többi se jobb) és mire időpontot kapsz, addigra protézis vagy hamvasztás.
És, ha kiesik a doktorok egy része, akkor még rosszabb lesz a helyzet!
Ez is olyan ""orbánosra"" sikeredett! ""Csináltunk egy törvényt!"" olyanra sikerült, amilyen. Aztán, mikor kiderül (mert mindig kiderül), hogy sz@r, akkor ""gránitozzák"". A rájuk szavazó pedig ezt is, így is, ennek is örül. És, persze, nem a Viktor a hibás, hiszen a: ""Ha Kádár elvtárs ezt tudná, akkor biztos szólna!"" elv örök és az Orbánnál is bejön.
A doki pedig odébb áll néhány határral, ""oszt jónapot""!
ómió
Csak nem még a kórházak is katáznak az orvos efftársak!?
namihami
@ómió: De igen! Sok orvos KATA-zva dolgozik be pl a műtétek elvégzésénél (ez igaz az asszisztenciára is). Sőt, a napi rendelési időt se tudják mindenkor és mindnhol a kórházak saját személyzettel ellátni, ezért sok helyen beugró (KATAs) orvosok rendelnek.
Vagy csak rendelTEK?
Dr Beviz Elek
Na, az apátok büdös faszát!!! Főállásban jól kerestek!!! Másod meg harmadállásban sem 50, hanem csak 25e volt a befizetendő! Amíg nem volt KATA, ritkán adtatok számlát a magánrendelésen!
Korábban társas vállalkozóként csináltátok a plusz munkát, sőt ez sokaknak meg is maradt! Mert előnyös...

Akkor?!
ómió
@namihami: Szóval, TEK! Hát, úgy könnyű VOLT!
csak úgy....
@Maccska: csak haragítsátok magatokra a dokikat,- akkor majd a halál fog nagyot kaszálni köztetek!
Nessy
@namihami: Legrosszabbul a járóbeteg szakellátás jár! A heti pár órás gyermek szakrendelések végleg meg fognak szünni. De sok más egyéb rendelés is, amit a kórházból hetenként egy -egy 6 órás rendelést kijáró orvos megoldott a szabad idejében. A másod állást még tavaly márciusban tette tönkre az akkori törvény! Sőt, ez már a magán ellátás egyes területeire is hatással lesz! És mielőtt az orvosokra fújna a fél ország, szak dolgozói területen még rosszabb lesz a helyzet. Róluk meg végképp nem mondható el, a magas fizetés!
csak úgy....
@Maccska: németországban megfizetik becsületesen az orvosokat és a tanárokat!
Nessy
@Maccska: A főállás heti min. 36 óra. Egyes kisebb orvosi óra számú szakrendelés heti általában 12 óra!
namihami
@Nessy: 13.25: Néhány helyen már leírtam, hogy nem tartom helyes megoldásnak az egészségügy ""fideszes rendezését"". Az egyszerűen hülyeség, hogy egy ágazaton belül kiemelek egy réteget, azt (relatíve) hatalmas pénzen megnyomom, aztán a ""kiszolgáló"" személyzet szemét fillérekkel kiszúrom. Nem mondom, hogy az orvosi béreket nem kellett megnyomni. De elvárni a kezük alá dolgozóktól, hogy a (hozzájuk képest) fillérekkel emelt ""személyzet"" még boldog is legyen, hogy a doktorok milyen jól kereshetnek, az bizony a vezetés baromsága. Persze, egy kormánytól, amelyik annyira érdemesíti ezt a gazdaságilag egyik fontos ágazatát, hogy még egy miniszterrel se tiszteli meg, kb ennyi várható.
Milyen érdekes világ lesz, amikor majd az orvosok fognak ágyneműt, pelenkát váltani, gyógyszerelni és hasonlókat megcsinálni. A ""jólfizetett"" ápolószemélyzet helyett.
namihami
@Maccska: 13.19: Senki nem vitatja. Tény, hogy az orvosi kar egy rétege nem a híd alatt kénytelen meghúzni magát. De, a megoldás akkor sem ez vagy ilyen.
Megtárgyalni, kidolgozni, megint megtárgyalni és bevezetni. de, ha ez így menne (mindig---soha), akkor ez már nem is Orbán gárda lenne.
(a többit lásd eggyel feljebb)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.