Sokan megfizethetetlen számlákkal találhatják majd szemben magukat.

Ezért nyírhat ki sokakat az új rezsiszabályozás: durván energiapazarlóak a lakóépületeinkMTVA/Bizományosi: Róka László

A kormány számításai szerint a háztartások negyedének emelkedik a rezsiszámlája augusztustól. Ennek egyik oka, hogy a magyarországi lakások és házak jelentős része elavult és energiapazarló – írja a 24.hu. Egy kormányzati stratégia szerint 2020-ban a családi házak és a tíz lakásosnál nagyobb társasházak 63 százalékának nem volt hőszigetelése, a kis társasházaknál még rosszabb, 77 százalékos az arány, a paneleknél pedig 52, ráadásul a fennmaradó ingatlanok között vannak részlegesen hőszigetelt épületek is.

Az elmúlt nyolc évben mindössze 7-10 százalékkal nőtt a teljesen hőszigetelt a családi házak, a nagy társasházak és a panelek aránya.

A kis társasházaknál pedig csak részleges felújítások voltak. A kicserélt nyílászárók aránya a panelek kivételével minden ingatlantípusban növekedett, 5-13 százalékkal.

A magyarországi ingatlanok rendkívül elavultak. A Habitat for Humanity tavalyi jelentése szerint a lakóépületek több mint fele 1970 előtt épült, és a teljes lakásállomány 70-90 százalékát fel kellene újítani.

Ha Európai Uniós szintén nézzük a viszonyokat, akkor míg 2020-ban a magyar energiafogyasztás 34 százaléka a háztartásokhoz kötődött, addig az EU többi országában ez az arány csak 28 százalék volt.

Forrás: 24.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@sgl: Ha te keresnél milliárdokat a gázon, szorgalmaznál ilyesmit?
Na, ugye...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Mert eddig, ugye, nem voltak azok!? Az "átlagot" meg, ugye, a tip-top szigeteltek fogyasztását mérve "hazudták meg"!?
Yoda69
2016-ban ezer milliárdos nagyságrendben kaptunk az EU-tol pénzt energia korszerűsítésre.
Ennek a pénznek a fele betonna vált az üresen kongó stadionokban, míg a másik fele NER lovagok zsebeben landolt.
orban ezért egy személyben felelős.
Aki Én
@sgl: Ha te keresnél milliárdokat a gázon, szorgalmaznál ilyesmit?
Na, ugye...
magyar1
@sgl: Bajnai kártékonykodása a nyugdíjkoratár emeléséig terjedt na meg a nép sarcolásáig.
kereső
@sgl: De. Főleg az előválasztás során- Dobrev Klára kampányolt a "panel programmal", a családi házak energetikai korszerúsitésének programjával. Az ellenzék kormányprogramjába is igy került bele- mondjuk sok szó nem esett róla . Pedig az lenne a valódi "rezsicsökkentés"- és akkor nem jelentene gondot a 15%-os gáz megtakaritás előirányzat sem. Na, de nem akarásnak nyögés a vége. Mennyivel jobb igy, hogy most már minden stratégiai ágazat mészáros lölö/orbán kezében van. A gáz- a tigáz iso megvásárlásával, befejeződött a e.on hálózat eladása, most készülnek központi kézbe venni a vizet. Teljes kiszolgáltatottság orbán kényére-kedvére.
kereső
@Yoda69: Bizony, az eu vissza nem téritendő támogatást adott - ebből lettek "korszerúsitve" középületek- leginkább polgármesteri hivatalok, a lakosságnak meg megajánlották az eu által adott támogatás helyett a 0%-os hitelt. Hagy fizesse a hülye magyar ezen hitelek kamatát a bankoknak- mert az állam/amelynek ugye tudjuk nincs pénze/ átvállalta ezen hitelek kamatait. Mondjuk, nagyon kevesen tudtak élni a nagyszerű lehetőséggel- mert az önerő ugye??? gátat szab.
Gazella
@sgl: ezt honnan szedted?? Mire kell fel mindig ellenzékezned?
verőce21
Hagyjátok már a feledésbe ezt a "hőszigetelés" rizsát...! Azért hallgat róla mindenki, mert nem old meg semmit! Egy nagy humbug...! Arról szól, hogy hogyan lehet minél több polisztirol habot jó áron eladni a parasztoknak...!

Anélkül, hogy bármit is megoldana. Nem lesznek tőle újabbak a lakóépületek, sem ellenállóbbak az időjárással szemben, sem nagyobb teherbírásúak, sem korszerűbb alaprajzúak, sem gépészetileg jobban felszereltek...!
Ha a szart sztaniolba becsomagolod, átkötöd masnival is sz@r marad...! :)
csak úgy....
@verőce21: te egy nagyon buta ember! a szomszédom 3 éve szigeteltette a hazát és azóta ,évente 800l -el kevesebb fütöolajat használ! persze a normális szigeteléshez 18-20 cm vastagságú lapok kellenek és nem 8 cm ,mint az magyarországon divat,mert annak valóban semmi értelme.
magyar1
@verőce21: @csak úgy...: Érintett vagyok, az ablakcsere a legfontosabb.
verőce21
@magyar1: Egyetértek...az ablakcsere 40%-kal javítja a hőveszteséget... a többi rizsa...!
verőce21
@csak úgy...: De Magyarországon nem olyan prosztó faládaházakban laknak az emberek, mint ti Németországban...!

Azonkívül hogyan lehetne már 20 cm vastag hőszigetelést felrakni egy házra itt?
A szomszéd hozzá sem járulna, mert az Ő telkéből venné el a helyet...! Itt telekhatárra épülnek a házak már 60 éve, nem úgy mint azelőtt, hogy 0,5-1,0 m távolságra...!

A míves homlokzatokról már nem is beszélve. Van amelyik belvárosi háznak a homlokzata is védett...!
verőce21
A panelházakról is utólagos hőveszteség mérések kimutatták, hogy elegendő lenne csak a végfalakat szigetelni, kb. hasonló lenne a hatásfok. Mert az ablakokkal áttört homlokzatokon úgyis az ablakok cseréje a domináns...! :)
emerencia
@csak úgy...: ma 12:17 A társasházunkat 2014-ben 8 cm-es kőzetgyapottal szigetelték+ ablakcsere. Állami támogatással is nagy érvágás volt kifizetni a ránk eső költséget. A vastagabbat képtelenek lettünk volna kifizetni. Azóta nullán van az összes radiátor a lakásban. A költségelosztókat pár napja cserélték és valami Uniós forrásból elektronikus hőszabályozó alkalmazásával működik a távfűtés. Ezzel baj van, mert még májusban is fűtöttek, mikor már működött a strand. A rossz nyelvek szerint így próbálta a fűtőművek a kiesett bevételt pótolni. Szerencsénk volt anno, hogy nem tűzveszélyes polisztirol szigetelést tettek fel. Erről itt olvasható egy nagyon jó leírás: www.praktiker.hu/kozetgyapot-szigeteles?fbclid=IwAR2Jzj2uBVyX6qQMckJrQwGCcSfwle-mD_81rJi8RMrDMmC12Fs3i4_0ylo
verőce21
@csak úgy...: Te már most ökör vagy és hülye ehhez a témához is...!

Más standardok, más építési hagyományok, nem hasonlítható semmiben a két ország! Itt is 20-24 cm-es külső hőszigeteléseket ajánlanak a gyártók, hogy minél több hőszigetelő anyagot sózzanak rá a parasztokra! A mérnöktovábbképzések másról sem szólnak tíz éve, mint a hőszigetelők helyzetbe hozásáról. Az összes konferenciát ők finanszírozzák... Gondolom, nem önzetlenül.

20-24 cm hószigetelés akkora külpontosságot okoz a falakon és akkora csavarónyomatékot, hogy csak idő kérdése mikor szakad le az egész. Életveszélyes és tűzveszélyes is. A hőszigetelő anyag úgy vezeti a homlokzaton felfelé a tüzet, hogy bent ég mindenki egy 10 emeletes házban.
Nem is alkalmazzák sehol Magyarországon. Úgy hülyeség az egész, ahogy van, nem szabad vele foglalkozni!
Olyan anyagokból kell építeni a házakat, aminek az anyaga önmagában tudja a hőszigetelést biztosítani. Tanulj Ökör...!
csak úgy....
@verőce21: butavagy farkasom,erröl már többször meggyöztél! :)
csak úgy....
@verőce21: Te már most ökör vagy és hülye ehhez a témához is...!
ha fideszék azt mondják,hogy fölösleges a szigetelés,akkor azt te,mint rendes birka meg is magyarázod... , farkasom,te egy született seggfej!
verőce21
@csak úgy...: Ezt nem a Fideszék mondják, hanem az én szakvéleményem alapján mondja a Fidesz!
csak úgy....
@verőce21: szinte nem is vagy nagyképü! - most azon gondolkodok,hogy te eddíg mi nem voltál még? :) de már szagértö is...,szóval nem kell csodálkoznia senkinek,ha leáll a nemzethy dübörgés a hozzád hasonló túlfizetett szagértök miatt! :)
farkasom a hazúgságaiddal höss pics...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.