Egészen a múlt hétig ár és lokáció alapján kerestek ingatlant a vásárlók: a keresők 70-80 százaléka ezt a két szempontot helyezte előtérbe, az ingatlan állapota és a fűtési rendszer kevésbé volt érdekes árulta el az ingatlan.com statisztikát Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Félelem és rettegés a lakáspiacon: mindent borított az Orbán-kormány lépése

Egy hasonló helyen lévő, hasonló állapotú téglaépítésű lakáshoz képest egy panel 25-30 százalékkal olcsóbb. A panellakások azért népszerűek, mert sokkal kevesebb csontváz eshet ki a szekrényből vásárlásnál, mint egy százhúsz éve épített ingatlan esetében.

Viszont a panellakások nem tartoznak a leginkább energiahatékony ingatlanok közé, ezért nem valószínű nagy árrobbanás még a rezsiszabályok változásának hatására sem.

Az ingatlanpiac állapota sem tesz lehetővé újabb ugrást, hiszen nem arról van szó, hogy kevesebb lenne a rezsiköltség a panellakásokban, mindössze változatlan marad.

A belvárosi lakások árát az Airbnb repítette az egekbe, mert a vásárlók hirtelen egy lakáshotelként működő ingatlant is kaptak. Annak fényében, hogy mekkora jövedelmet tud teremteni az ingatlan, még az egymillió forintos négyzetméterár sem tűnt drágának. Újabban viszont jelentős különbségek lehetnek az ingatlanok fenntartási költségeiben, a megugró rezsiköltséggel rendelkező ingatlanok értéke pedig kevesebb lehet.

A magas infláció miatt most nagyon magasak a hitelkamatok. Ez azt jelenti, hogy a vevők 50 százaléka eltűnt a piacról, hiszen nagyjából ennyi volt a hitelből vásárlók köre. A piacon maradt vevők is inkább a távfűtéses lakások irányába fordulnak: ezek a lakások nagyobb eséllyel tartják meg az árukat, mert ezekre lesz kereslet

– mondta a napinak Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője. A skála másik végén a szigeteletlen, vizes belvárosi lakás van, ami kicsit terhelt, mert Airbnb is van a házban, a homlokzatra sokat kell költeni, a fűtés gyenge: ezek lesznek a rezsinövekedés igazi vesztesei. Ezeket a lakásokat egyre nehezebb lesz eladni, itt biztosabb az árcsökkenés, mint a stabilitás.

Balogh is megerősítette, hogy sok olyan nagy alapterületű, rossz állapotú, nagy energiaigényű, szigeteletlen ingatlan van, aminek a rezsiszámlája több százezer forintra fog rúgni.

Forrás: Napi

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
@Németh István: Ne legyél Magadhoz ilyen szigoru!:))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyurka80
@fideszes gyökér: Nem is vagy rasszista , de igen!
Apfelbaum
Döbbenetes, hogy egy ilyen féreg cigány megszólal vagy tesz valamit és az olyan sok dologra kihatással van...én már azt várom mikor a temetkezési cégek versenye elindul ,hogy kinél vegyék meg a cseresznye fából készült koporsót...
verőce21
Mint tegnap egy másik hozzászólásomban írtam, ezeket a hatalmas belső körfolyosós bérházakat mindet bontani kell Pesten, mert vétek lenne egy fillért is költeni a hőszigetelésükre. Nincs az a támogatás, ami megérné.

Ugyanez vonatkozik a Kádár-kocka falusi családiházakra és a nagyvárosok panelrengetegére is...! Közös jellemzőjük, hogy 100 éves lakásínséget oldottak meg velük, gyorsan, igénytelenül, de főleg ideiglenesen...! Kár lenne a sz@rt becsomagolni sztaniolba...!

Fent említetteknek az árai is fognak a legjobban értéktelenedni, mert a fenntartásuk és állagmegóvásuk rendkívül költséges lenne...!
Pálinkás Pál
ez egy jó kép...lenne...egy távcső célkeresztjében..
magyar1
Az volt a baj, hogy eddig támogatta a fidesz a pazarló ingatlanok meglétét. Most, hogy visszatértünk a normál kerékvágásba, föl vannak háborodva. Ugye a pazarló gazdagabbak adnak hangot a médiában, a kisebb, takarékosabb lakásokban élők nem jutnak el addig, hogy ezzel foglalkozzanak, örülnek ha a munkából hazatérve este ki tudják pihenni magukat.
A nyugdíjakat is maximalizálni kellene 500 ezer ft-ban. Persze a vezetők pazarlásához nem nyúlnak, mert féltik a hatalmukat.
Princess Leila
Kicsi lakás négyzetméterára eddig is magas volt, ezután még magasabb lesz!!!
vacsi
@verőce21: Én Pesten 20 évig éltem egy belvárosi, körfolyosós bérházban - a lakás olyan meleg volt, hogy még a leghidegebb télben is keveset kellett fűteni. Ennek megfelelően meg nyáron hűvös volt. Igaz, kellően sötét is volt, a nap szinte soha nem sütött be, egész nap égett a villany. Hát, mindennek az az előnye, ami a hátránya...
Németh István
Volt egy írásom ami eltűnt! A kurva anyját annak aki törölte!
szegfue
@Németh István: Ne legyél Magadhoz ilyen szigoru!:))
Béla333
A maffiózók már bespájzoltak, a nemzet vejkója is megszerzett már egy-néhány kastélyt, innentől ők magasról ejtenek a lakáspiacra...
amortizáltok
na itt a fotón éppen Töröcsik Marihoz kopogtat
Németh István
Azok rinyálnak akik extraprofitokat szednek az üzérkedésikből, a lakáskiadásaikból! HÁT ROHADJANAK MEG!
ómió
Csak nem kiszúrta a "Zorbán" az ingatlanár-lufit!? Na, ne má'!
Eladott Ország
@Németh István: ma, 09:19 ♦ Az internet nem szült közénk több hülyét, csak megvilágította milyen sokan vannak.
uploads.disquscdn.com/images/39bf7a0df29652711ababdd79b14c7f69f36008f27750fd516e27b065d94a327.gif?w=800&h=665
Németh István
@Eladott Ország: Igazságod van ezeket is nehéz elviselni! nevelni kell őket, de a nagyon hülyéket nem lehet! Azok megmaradnak kommunista ballíberális csőcseléknek!
Németh István
Különben ideje volt valamit tenni az ingatlan piacot érintően is mert amit csináltak az ingatlanosok, a tulajdonosok az már túlmegy a undormány, nem a jó ízlés határon is! Ezeket kellene meg extra profitolni, csakhogy ezek be sem vallják a jövedelmeiket! Fogadok, hogy a lakáskiadóknak a minimim 80%-a svarcba adja ki a lakását! De legalább is nem azon az áron vallja be amelyen kiadja! Igazából nem is irigylem tőlük, csak azt sajnálom aki kiveszi ezeket a lakásokat! Ugyanakkor a leamortizált lakással nem foglalkoznak legfeljebb a kiköltözőtől a tisztasági festést megkövetelik! Az új bérlő meg szentségel, hogy ez se jó meg az se jó!
Sámannus
Az ingatlantulajdonosok az MNB feliratos bankók minőségéért aggódnak. Mi van, ha a nyodagépbe nem került papír értékesebb lesz, mint a kuszafaszú aláírásával készült végtermék.
szegfue
@durbincs: 15:59 Könyörgöm, irjon már egy pár hasonló "kedveset" Németh Istvánnak is, mert a végén elmegy a kedve az itteni kommenteléstől!!:)))
Németh István
@szegfue: ez egy új növény, vagy mi mert büdös mint a szar! De ha szeg akkor fuj, mert a meg minek a kötelet sem tart meg, minima ácskapocs kéne! ! teccik érteni névtelenke!
Rockxy
most mér nem lehet nyíltan megmondani, hogy durván, páros lábbal, szívszorítóan, implicit nekiment, alsógatyát villantott, és mamamia, belzebub, galileo figaro?
szegfue
@durbincs: tegnap 18:11 Kend meg itt az IQ bajnok?!:))))
Németh István
@szegfue: @Rockxy: @fideszes gyökér: ti tudjátok hogy ki vezetné különbül az országot? csak a jelen időben, amikor a moslék Eu vezetés beleszarta ventilátorba?? Ha tudjátok, mondjátok, ne kíméljetek! De ha a liberális kommunista tetveket mondjátok - a gyurcsénnyal és a többi moslékkal az élen, akkor nagyon rohadjatok meg! Értitek moslék ivadékok!
vacsi
Egy lakás vásárlásakor sokféle szempont alapján döntünk...
vacsi
@Apfelbaum: Ha Orbánról beszélsz - ő a Miniszterelnök. Természetes, hogy bármit mond, annak több dologra is hatása lehet.
amortizáltok
@Németh István: köszi a jókivánságokat neked is viszont
amortizáltok
@vacsi: és pedig 10 ből mind a 10 döntő? vagy az állaga környezete fekvése ára a szomszédok műszaki technikai megoldások villamos hálózat állaga 1-2-3 fáris egy vagy két alternativás fűtés ?
Németh István
Na nézzük csak; egy 25m2 -es lakás közös költség díja 8436 Ft. A tulajdonosnak három van, mind a hármat kiadja darabonként 170 ezer forintért! Ez havi 50 ezer forint, az adózás a KATA szerint 50 ezer forint! A társasház nem győzi csináltatni a liftet a szemetelést, a rendszeres balhét elviselni! POTOM havi 25˙308 Ft.-ért!
Nos a büdös kurva anyját a rendeletnek, hogy ezen a közös-költség > lakáskiadásos nyerész-kedésen és persze az extraprofit termelésen váltóztatni! MERT legyen meg a haszna mindenkinek az üzlet- az üzlet címszó szerint de a pofátlanságnak a törvények által szabályozott keretek közt lehet eleget tenni!
Aki pedig és esetleg a lakás maffiákat, és az ügyeskedőket sajnálja az meg rohadjon meg!
balos
@szeméth istván: magadból indulsz ki?Jól megszedted magad a fideSSes "csöcsön"!
Eladott Ország
"A panelek esetében a D,E,F besorolás képezi az állomány háromnegyedét, ezen belül is a D kategória a legjelentősebb, önmagában is 40%-a az összes között. Az ennél jobbak a panelprogram keretein belül külső szigeteléssel felújított lakások, amelyek minimális esetben érik el az A-kategóriát, de a még kiváló B besorolás 11% és a szintén kitűnő C 7%-ot tesz ki."
www.portfolio.hu/img/upload/2012/09/haz_tegla_panel_1.png
Ősszel kiderül, illetve már most biztosra vehető, hogy a lakások több mint fele ( de inkább háromnegyede) , átlépi a fidesz bűnbanda által meghatározott, "átlagos fogyasztási küszöböt" , mert a fő célkitűzés a lakosság megkopasztása volt! Arról nem is beszélve, hogy a szélhámos bűnbanda által két világpiaci ár van, amely "értelemszerűen"? nálunk a lamagasabb!
szegfue
@Németh István: Olvasd el a Nav tájékoztatását a "régi" KATA-ról!
"...Ki nem választhatja a katát?
Nem választhatja a katát az a vállalkozás, amely(nek)
...
• az adóalanyiság választásának évében az ÖVTJ7, illetve a TEÁOR 2008 szerint meghatározott, 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből bevételt szerzett,..."

Nem elég, hogy állandóan ömlik Belőled a szitok, a mocsok, ráadásul ez esetben is teljesen indokolatlanul, mert tudatlan vagy.
Németh István
@szegfue: A bevételt rendre nem a valóságnak megfelelően dokumentálják! Aztán nagyon nem érdekelnek a bérbeadások simlis dolgai,van - úgy ahogy írod NAV, pontosabban pénzügyi szabályozások, aki meg nem tartja be az rohadjon meg, de ne sírjon, mert kevesebbet tud lopni!
A szitok mocsok belőled ömlik > én akkor "bontakozom ki" ezen a téren ha engem vegzálnak! Most eltekintek ettől, csak felhívom a figyelmedet, hogy próbáld értelmezni az írásaimat és gondolkozni, le fog esni a tantusz! Aztán nem engem, de bárkit minősítgetsz hanem megpróbálsz okoska írásokat idelökni az orrunk alá!
szegfue
@Németh István: Sajnálom, de Te tényleg "menthetetlen" vagy...
C_3PO
Nyugdíjasok! Nagy házat eladni! Pénzt az asszonnyal megfelezni! Venni egymás mellett két kis lakást (tükörkép) két névre, összenyitni...
Gázszámla 144 m3 / hó alatt lesz lakásonként! Villany is 210 KWh alatt lesz lakásonként!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.