A Porfolio.hu kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy a személygépkocsik mintegy 20%-a lehet céges üzemben tartású autó, ez mintegy 800 ezer autót jelenthet. Mivel ezek az autók az átlagosnál többet futhatnak, ezért a fogyasztást az intézkedés nagyobb arányban érinti.

800 ezer autós kapott ma gyomrost – ezt is mi fogjuk megfizetni

A külföldiek és a 7,5 tonna feletti járművek korábbi kizárása az ársapka alól a fogyasztás mintegy 25%-át érintette, a mostani lépésnek hasonló lehet a hatása. Ez azt jelenti, hogy mától a fogyasztás mintegy fele értékesíthető még 480-as áron, a másik fele piaci árú lesz.

A kiszoruló autósok jelentős része a logisztikában, vagy a szállítmányozásban dolgozik, így biztosan érezteti fogják az árakon is ezt. 

Így ahogy a cégeknek megszüntetik a hatósági üzemanyagárat, a szállítmányozási költségek miatt még jobban meglóduló infláció, különösem az élelmiszerárak emelkedése szegény családok ezreinek életét lehetetleníti el, a fokozatosan és drasztikusan emelkedő rezsiárak mellett. 

A mai sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte azt is, hogy:

a kormány felszabadítja a stratégiai készleteket, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója, illetve a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480-as tankolásból, a céges autókat is.

Ám, hogy mennyire jó döntés a  a stratégiai készletek felhasználása egy éppen kirajzolódó energiaválság közepén, azt jelenleg nem tudni, ám valljuk be, elég ijesztőnek hangzik. 

Forrás: Portfolio

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
division
@Pálinkás Pál: Útlezárás? Pont nem vagy ennek a híve, ahogyan én sem.
gina
Itt mindenki fizet csak ez zsiros szemét román kipcsák nem, de eljön az idő, minden diktátornak egyszer befellegzett
division
@Pálinkás Pál: Én nem látok esélyt arra, hogy itt bárki is megdöntse a kormányt. Akik meg tehetnének érte, pont féltik az állásukat. Minden marad ahogyan van.
Pálinkás Pál
@division: várd ki, amikor jön az első gázszámla...
division
@Pálinkás Pál: Figyelni fogom. A gáz kiszámlázásának módjai viszont még nincsenek eldöntve, bármi lehet még. Azt nehezen tudnám elképzelni, hogy a havi diktált köbmétert kelljen télen majd befizetni, mert az akár 3-400 köbméter is lehet, és ezt főleg egy kisnyugdíjas képtelen lenne. Ők nem tudják azt kivárni, hogy majd az éves leolvasáskor visszakapják a különbözetet (bár ha 3 havonta felül is vizsgálják az árakat, akkor tényleg kaszát ragadhat még a 80 éves nénike is).
jesz
..."hogy mennyire jó döntés a a stratégiai készletek felhasználása egy éppen kirajzolódó energiaválság közepén,(...) elég ijesztőnek hangzik."...

hát ez az...a lófasz se gondolta volna, hogy valaha az életemben ilyen szar helyzet lesz ebben az országban...az utóbbi időben csak azt szajkózták, hogy hasít a gazdaság, óriási a haszon, mindenkinek nyugati fizetésevan(lesz), nincs munkanélküli, a fejlődés határa a csillagos ég...

...erre tessék...előállt a szopóroller, már fel is szálltunk rá...
(és még a gondtalan(?)nyár közepén vagyunk, de mi lesz itt, ha nagyhirtelen deres reggelekre ébredünk?) hajaj..
Nessy
Ahogy a közületi áram és gázszámlát mi fizettük a termékek és szolgáltatások árában, ezt is mi fogjuk! És miután mindennek van fuvar költsége, a szolgáltatásnak kiszállási költsége, nem keveset! Az infláció meg zavartalanul növekszik! Jöhet a hozsanna!
BabyShark
Szemét Gyurcsány!
Ha Ők lennének hatalmon, már biztosan tegnap bevezették volna!
simmering73
A legijesztőbb, hogy 12 év után ennyire jutott az ország a regnáló brigantikkal.
volvós
Egyszerű a megoldás : MINDENKI tankoljon piaci áron, ha EU tag, ha magyar, ha kamionos ha buszos,ha külföldi ha magyar (?) egységesen, mint az EU-ban...és nincs vita !! Lesz benzin és gázolaj a kutaknál és a MOL is beszedhet egy valag pénzt ( mer a MOL vezérnek semmi sem elég ! )
drrotf
Érdekes hogy az senkinek nem jutott eszébe, hogy a jogszabályoknak van egy kihirdetési rendje.Magyar Közlönyben kell kihirdetni a jogszabályokat, és attól kezdve hatályosak a jogszabályok.Nem gondolom, hogy mindenki a mai nap 11 órától kezdődően 12ig a rádiókat vagy a tévéket nézte, hogy értesüljön arról, hogy az üzemanyag forgalmazásban milyen változásokat hozott a kormány.Így nem is mindenkinek jutott tudomására az új szabály, és így az életét nem tudta ennek megfelelően megszervezni.Nem értem, hogy ott ahol a törvények és jogszabályok uralkodnak-mondta ezt nem régen Orbán Viktor- hogy lehet a jogszabályok hatályba lépését így kihirdetni?Jogállamra jellemző ez a módszer?Hernádi Zsolt már korábban is kijelentette, hogy az ársapka az üzemanyag forgalmazásban azt fogja eredményezni, hogy nem lesz elég üzemanyag, s ezért az ársapkát el kell törölni.Most részben ezt megtette a kormány, de még mindig tartja magát a szakember szerinti nem megfelelő megoldáshoz, az ársapkához.A jogszabályi árváltozást szerintem előre meg lehet hirdetni, mert a szakmai észrevételeit megtette a kormánynak,de a kormány hogy jobb színben tüntesse fel magát most csak félig törölte el az ársapkát.Még az sem érdekelte hogy a jogszabályi változásokat olyan időben kell az érintettek tudomására hozni, hogy azok alkalmazkodni tudjanak az új szabályokhoz,Egy óra erre semmiképpen nem elég, s ez olyan "statáriális" jogszabályalkotásnak minősíthető!Ennyire válságos a helyzet, hogy ilyen durva és rapid módon kellet az új forgalmazási szabályokat az emberek tudomására hozni?A kormány kommunikációja nem ezt a magatartást indokolja.De ami késik nem múlik, mondja a magyar!
balos
Nincs itt semmi látnivaló az esztelen geci vezette nemzethy maffia újabb szintet lépett!Ahogy mondanák a kitartóik:csak a fideSS lophat még!
lusta
@drrotf: Egyébként az már csak hab a tortán, hogy a benzinkutas honnan tudja, hogy milyen autóm van?
vacsi
@Pálinkás Pál: Hol van itt a gond?
vacsi
@Pálinkás Pál: A gázszámla az átlag alatti jövedelemből élőket nem fogja megrázni, ők bőven az átlag alatt fogyasztanak. Az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők meg, ha egyik-másik hónapban túl is lépik véletlenül a határt, ki tudják fizetni. Szóval, ne uszíts!
vacsi
@division: Esetleg, ha elolvasnátok a megjelent rendeletet?...
vacsi
@jesz: Szerintem senki nem gondolta, hogy hirtelen belecsöppenünk egy háborúba, ami igaz, a szomszédban zajlik, és amihez semmi közünk, viszont az Unió felhasználja ellenünk (is).
division
@vacsi: Ezt honnan vetted, hogy keresethez lesz szabva az gáz ára? A szerbeknél igen, de itt nálunk nem.
vacsi
@division: A gáz ára természetesen nem a keresethez lesz szabva, hanem a fogyasztáshoz. De nyilván, aki keveset keres, az eddig sem fogyasztott sok gázt - és ezután pláne nem fog. Így ki tudja fizetni az árát, mint ahogy az áramét is. Már többször leírtam: nekem 82 ezer a nyugdíjam, és nem gond a fogyasztás kifizetése, bőven a határok alatt vagyunk...
ómió
"Gyomrost"? Azt az efftársak ennél "sokkal húzósabb formában", már hónapokkal ezelőtt "kiosztották volna"!
division
@vacsi: Nyilván aki keveset keres, az eddig sem tudta fizetni a gázt, ebben az esetben pedig kikapcsolták, és ez így lesz most is. A másik meg, hogy sokan régi kályhákban fűtöttek jó esetben fával, rossz esetben meg mindenféle szeméttel. Szóval ha valaki nem fizet, annak kikapcsolják ezentúl is. A keveset keresők is sok esetben két szülő két gyereket jelentenek, és szerinted ők megtehetik azt, hogy lecsökkentsék a gázfogyasztást? Számold már ki, hogy 300 köbméter havi fogyasztás mellett mennyi a gáz, márpedig télen van ennyi még ha spórol is egy négy tagú család.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.