2022 első négy hónapjából háromban is megdőlt az adott hónapra vonatkozó magyarországi áramfogyasztási rekord, ugyanakkor májusban, de különösen júniusban megtorpant a trend – írja a Portfolio a Mavir honlapján közölt adatokra hivatkozva.

A drasztikus rezsiemelés bejelentése után beszakadt az áramfogyasztás

Fotó: pixabay.com

A 24.hu által ismertetett cikkben egyebek mellett ez olvasható: az átviteli rendszerirányító adatai szerint idén májusban még szinte pontosan akkora volt a teljes hazai villamosenergia-felhasználás, mint a rekord éves fogyasztást hozó 2021 májusában, azonban júniusban aztán már 3,5 százalékkal volt kisebb a havi felhasználáa, mint az egy évvel ezelőtti, júniusi történelmi rekord.

Júliusban pedig – az 1-től 24-ig rendelkezésre álló adatok szerint – már 4,6 százalékkal maradt el az ország áramfogyasztása a tavalyi hasonló időszakétól.

Ha pedig azt is megvizsgáljuk, hogy hogyan alakult a felhasználás a részleges lakossági rezsiemelés kihirdetése után, akkor azt kapjuk, hogy az idei július 14-24-i időszakban már több mint 5,2 százalékkal múlta alul a fogyasztás az egy évvel korábbi bázist.

Az energiafelhasználásban tapasztalható spórolás okaira nincs minden kétséget kizáró bizonyíték, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a rezsibejelentés közre játszott az előző hónapok villamosenergia-fogyasztásánál is élesebb csökkenésében.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 24.hu, Portfolio

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
"A gáznál eltérő lesz a téli és nyári átlagfogyasztás, ami felett piaci árat kell fizetni"

24.hu/fn/gazdasag/2022/07/22/rezsi-rezsicsokkentes-gazszamla-jelleggorbe/
vacsi
@jesz: Nem! Az emberek kezdenek gondolkodni. Ekkora spórolást a lakosság meg sem érez a mindennapi életben, csak egy kis odafigyelés kell hozzá.
verőce21
Egy csomó készülék standby kapcsolóját én is kikapcsoltam a házban. Azonkívül három tv-is kikapcsoltam, mostmár csak három helyen lehet tévézni a házban... Vagy 6 db ébresztőórás rádiót is kikapcsoltam, van vagy tíz..., digitális órákat, hőmérsékletmérőket, stb. Sokat fogyasztanak ezek, ledlámpás hosszabbítók, stb. Mindent, ami nem H és B tarifás mérőhöz csatlakozik...! :)
Peller Anikó
Csökkent, de 5 % azért még nem nevezhető beszakadásnak. Majd az 50.
ómió
Nafene! Az efftársak drasztikus rezsiemelést "jelentettek be"!? Legalább várják ki, amig népzsebelhetnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.