A magyar külügyminiszter szerint fontos, hogy az atomenergia ne váljon az orosz-ukrán háború miatt kialakult politikai válság áldozatává.

Fontos, hogy az atomenergia semmilyen módon ne váljon áldozatává az ukrajnai háború miatt kialakult politikai válságnak és vitáknak, e nélkül ugyanis lehetetlen lenne az energiaellátási krízis megoldása – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.

Szijjártó New Yorkban érvelt az atomenergia mellett, ami nélkül szerinte lehetetlen megoldani az energiakrízist

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a világban ma súlyos politikai és energiaellátási válság van, utóbbi megoldása, illetve az ambiciózus környezetvédelmi célok teljesítése pedig nem lehetséges a nukleáris energia felhasználása nélkül, ezért most különösen fontos, hogy az semmiképp ne válhasson a politikai viták áldozatává.

"Magyarországnak érdeke, hogy a nukleáris energiával szemben fair, tisztességes megközelítés jöjjön létre, hogy azt semmifajta negatív diszkrimináció ne érhesse" – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter az Atomsorompó Szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciájának általános vitáján vett részt, majd argentin és bangladesi kollégájával, Santiago Andrés Cafieróval és A. K. Abdul Momennel, illetve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, Rafael Grossival találkozott.

Kiemelte: szerencsére több nemzetközi szervezet és ország is hasonlóképpen gondolkozik erről az ügyről, mint Magyarország. Hazánk és a NAÜ együttműködése példaszerű, a szervezet egyre fontosabb szerepet játszik a nukleáris energia békés, polgári célú felhasználásának megóvása érdekében. Bangladesben éppen atomerőmű építése zajlik, Argentína energiamixének pedig már most szintén fontos eleme a nukleáris energia – tette hozzá.

"Az argentin és a bangladesi külügyminiszterrel és a NAÜ főigazgatójával is megállapodtunk abban, hogy összefogunk annak érdekében, hogy a nukleáris energia semmilyen módon ne válhasson a világban jelenleg zajló politikai válság és politikai viták áldozatává" – fogalmazott.

Forrás: mti.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fergeteg
Azt csak a szellemileg korlátozottak hiszik,hogy lehet.
Yoda69
A képekből ítélve nagyon "komoly" helyre hívtak meg osztani az észt.
Azért sokat elmond a helyzetről, hogy a magyar csúcs vezető es a slepp az USA-ba megy, de képtelenek találkozni meghatározó politikai személyekkel.
ómió
Pedig az efftársak szerint azt csak népzsebivel lehet!
nemkati
@Yoda69: Valami előtérben vagy váróhelyiségben van ez a nagyon fontos tanácskozás, ami majd eldönti, hogy a világnak az atomenergiához fűződő viszonya milyen legyen. :)))
Yoda69
@nemkati: Előszobáztatják a szíjrágót :)
KisGenyo2
Nemigen látok Peti iskolái között energetikai jellegűt. Így az hogy "szerinte lehetetlen megoldani" kb. annyira hiteles, mintha a nagymamám mondta volna. ;-)
nemkati
@Yoda69: Pedig büszkének kellene lennünk, hogy a magyar külügyér nem akárkikkel, hanem argentin és bangladesi kollégájával, Santiago Andrés Cafieróval és A. K. Abdul Momennel, végül, de nem utolsó sorban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, Rafael Grossival tárgyalt, akik meghatározó szereplői a világ atomenergia ügyének. Úgyhogy ennek a fontos témának a megtárgyalására a legméltóbb hely New Yorkban egy majdnem fényűző előszoba, ez nem is kérdés.
Qqberci
Látom, szíjrágót leültették a lépcsőfordulóban, ott senkit nem zavar...
nemkati
@KisTehen: Azt te honnan tudod, Bidennek milyen faliszőnyege van?

Mellesleg Szijjártó az Atomsorompó Szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciájának általános vitáján vett részt, utána vonultak ki az előszobába ezek négyen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.