A BBC megszólaltatta a magyar szociológust is. 

Hegedüs Zsuzsa most azt mondja, hogy félremagyarazták a megjegyzéseit

MTI Fotó: Komka Péter

Riportot közölt a BBC Hegedüs Zsuzsa szociológus és Orbán Viktor miniszterelnök több mint húsz éves barátságáról. A cikkben Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója a miniszterelnöki tanácsadói pozíciójáról a közelmúltban lemondott szociológust is megszólaltatta.

A cikkben Hegedűs azt állítja, Orbánt és a Fideszt akkor tudjuk igazán megérteni, ha szem előtt tartjuk, hogy „alulról jöttek”.

A cikk szerint 2006 után Orbánnak az volt a célja, hogy visszatérjen a hatalomba és ott is maradjon, ehhez pedig szüksége volt a vidéki szavazatokra, és mint írták, s szegények és az elnyomottak iránti közös érdeklődésük hozta össze Orbánt, a politikust és Hegedüst. Orbánt „megdöbbentette, hogy a magyar lakosság egynegyede súlyos szegénységben él, és hajlandó volt támogatni egy olyan vezetőt, aki nem csak beszélt, hanem cselekedett is”.

Így lett Hegedűs Zsuzsa a hatalomba 2010-ben visszatért Orbán társadalmi felzárkóztatásért felelős főtanácsadója. A szociológus úgy látta, Orbánnak „figyelemre méltó képessége van arra, hogy észrevegyen egy politikai vákuumot és elfoglalja azt”. Szerinte azonban idővel Orbánt elragadta saját retorikája, amiért a néhai Arthur J. Finkelstein kampánytanácsadót okolta, akinek gondolkodása nagy kárt okozott Magyarországon. Az ország lakosságát különféle témák mentén harcoló táborokra osztani – ez volt a stratégia, Hegedüs pedig úgy véli, a gondolkodásmód a mai napig jellemzi a miniszterelnököt.

A kormányfő nyári tusnádfürdői beszédét „a fajok keveredéséről” Hegedüs nyilvánosan elítélte, „tiszta náci beszédként” jellemezte, posztjáról is lemondott, igaz, később visszakozott.

A riporter azon kérdésére, miszerint Orbán vajon megértette-e Hegedüs figyelmeztetését, a válasz „egy nagyon csendes, kevéssé meggyőző igen” volt. A szociológus szerint Orbán olyan ember, aki teljes felelősséget vállal döntéseiért, de belső körös tanácsadói könnyen megingathatják.

Forrás: ahang.hu, bbc.com

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Elég egyértelmű volt a levele ami nem csak egy "megjegyzés" volt, utólag már nem kell félremagyarázni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
evacica
Késő bánat eb gondolat! Hegedüs úgy látszik mégsem ismerte eléggé Orbánt, vagy magának tulajdonított túl sok jelentőséget. Orbán bosszúálló ezt nem fogja Hegedüsnek megbocsájtani!lj
telegdilaci
@Horizont:Amióta a megtért múmia lett Orbán szegénység ellenes Tanácsadója semmi nem változott a szegények még szegények a gazdagok még gazdagabbak lettek,ezen nem lepődött meg Orbán vezér?
kisfalud
Kedves malacosztogató, magának reszeltek... Ha azt hiszi, hogy a villámgyors kilakoltatásából az irodájából, és a zsíros állásából ennyivel megússza, akkor téved.
Nem tudom miért, az a történet jutott eszembe, amikor egy kis faluban az ötvenes évek elején a pap szertartásosan elhantolt egy kettétört rúdú vörös zászlót, rendes temetési szertartással eltemetve, a következő holdtöltét már a viharsarokban élte meg de nem lett neki több, mert véletlenül az utcán elütötte egy teherautó, és meghalt.
jesz
@durbincs: baszki hülyegyerek...engem meg kihagysz?...
amortizáltok
@durbincs @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.