A BBC megszólaltatta a magyar szociológust is. 

Hegedüs Zsuzsa most azt mondja, hogy félremagyarazták a megjegyzéseit

MTI Fotó: Komka Péter

Riportot közölt a BBC Hegedüs Zsuzsa szociológus és Orbán Viktor miniszterelnök több mint húsz éves barátságáról. A cikkben Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója a miniszterelnöki tanácsadói pozíciójáról a közelmúltban lemondott szociológust is megszólaltatta.

A cikkben Hegedűs azt állítja, Orbánt és a Fideszt akkor tudjuk igazán megérteni, ha szem előtt tartjuk, hogy „alulról jöttek”.

A cikk szerint 2006 után Orbánnak az volt a célja, hogy visszatérjen a hatalomba és ott is maradjon, ehhez pedig szüksége volt a vidéki szavazatokra, és mint írták, s szegények és az elnyomottak iránti közös érdeklődésük hozta össze Orbánt, a politikust és Hegedüst. Orbánt „megdöbbentette, hogy a magyar lakosság egynegyede súlyos szegénységben él, és hajlandó volt támogatni egy olyan vezetőt, aki nem csak beszélt, hanem cselekedett is”.

Így lett Hegedűs Zsuzsa a hatalomba 2010-ben visszatért Orbán társadalmi felzárkóztatásért felelős főtanácsadója. A szociológus úgy látta, Orbánnak „figyelemre méltó képessége van arra, hogy észrevegyen egy politikai vákuumot és elfoglalja azt”. Szerinte azonban idővel Orbánt elragadta saját retorikája, amiért a néhai Arthur J. Finkelstein kampánytanácsadót okolta, akinek gondolkodása nagy kárt okozott Magyarországon. Az ország lakosságát különféle témák mentén harcoló táborokra osztani – ez volt a stratégia, Hegedüs pedig úgy véli, a gondolkodásmód a mai napig jellemzi a miniszterelnököt.

A kormányfő nyári tusnádfürdői beszédét „a fajok keveredéséről” Hegedüs nyilvánosan elítélte, „tiszta náci beszédként” jellemezte, posztjáról is lemondott, igaz, később visszakozott.

A riporter azon kérdésére, miszerint Orbán vajon megértette-e Hegedüs figyelmeztetését, a válasz „egy nagyon csendes, kevéssé meggyőző igen” volt. A szociológus szerint Orbán olyan ember, aki teljes felelősséget vállal döntéseiért, de belső körös tanácsadói könnyen megingathatják.

Forrás: ahang.hu, bbc.com

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Elég egyértelmű volt a levele ami nem csak egy "megjegyzés" volt, utólag már nem kell félremagyarázni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Elég egyértelmű volt a levele ami nem csak egy "megjegyzés" volt, utólag már nem kell félremagyarázni...
Dr. Proktor
Van az a pénz amiért egyesek, nincsenekk is kevesen, lemennek kutyába...
Eladott Ország
Nehéz a ( boldogságért) jó pénzért búcsút venni.
balos
@Dr. Proktor: Hát a kutyám is több empátiával rendelkezik15 éves létére,mint ez az agg felszopó!
Qqberci
Ugrott a lóvé, megy a kapálózás :-)))...
Gazella
Látom full kevés volt neked a pia.. s megérezted a pénz szagát.. és azonnal visszakoztál... pénz az úr...na meg a pia!! Plussz a szivar..
kisfalud
@Mirabilis: Nem fogja élvezni a nyugdíjat, Orbán még nem fejezte be az ügyet, folytatja. Sokkal kisebb felségsértésért is állt már bosszút, még a volt barátain is.
human
Orbán és a felelősség?
Egy csomó fontos szavazásra be se megy, hogy később ne kérjék rajta számon a szavazatát:
- földtörvény
- paksi beruházás
- magánnyugdíjpénzek államosítása
- vasárnapi zárvatartás
- KATA módosítás

Ennyit az ő felelősségvállalásáról.
human
Naivitás és butaság. Ez jut eszembe erről a nőről.
Baker
Ez kevés lesz, alázkodj meg jobban, sokkal jobban!
namihami
Elég volt a nyilatkozata utáni első banki számlakivonatra pillantania és azonnal megvilágosodott előtte, hogy ""félremagyarázták"" a mondókáját!
drrotf
@human:Felelősséget ez az ember soha nem vállalt nyíltan, de lehet hogy titokban, magában sem. A bírósági ítéletekben felsorolt kormányzati jogsértések esetén is a bíróságokat becsmérelte, kritizálta,és nem tisztelte azt ,hogy az Alaptörvény szerint jogi ügyekben a bíróságok döntenek, és az ítéleteikben foglaltakat mindenkinek tudomásul kell venni, és önként kell azokat teljesíteni.A jogkövetése pedig egy miniszterelnöktől elvárható lenne, még akkor is ha ő egy doktorminiszterelnök.Ennek ellenére sokszor úgy látszik mintha a jogi diplomáját az Ecserin szerezte volna .Például egy kártérítési ügyben nem mondhatja azt a miniszterelnök, hogy nem jár a károsultnak i semmi, mert nem csinált, tett érte semmit, ő pedig napestig keccsöl.A kár megtérítése doktor úr azért jár mert valaki jogellenes magatartással kárt okozott, és nem azért mert megdolgozott érte.Ezt egy polgári jogi szigorlaton is tudni kell, mert ha nem akkor a vizsgázó repül!Maga pedig maradt, igaz miniszterelnök, de nem jogász!
Logogrif
Ez a szociológusnak hazudott csacsacsa sosem volt egy gerinces ember.
ESCOBAR
Csak kéne már egy WIKIPÉDIA oldal neki!
Lepényleső
Csak azt lehet félremagyarázni amit annak szántak,- minden más hazugsága a hazugságnak?
kereső
Orbán is azt mondta, hogy félreérthetően fogalmazott- egy előre megirt, felolvasott beszéd során. Igazi "gerinces" mindkettő.
117
Lehet, hogy Orbán nem náci, de a náci, fajgyűlölő beszédével itthon százezreket, a világon milliókat hergel és uszít. És ez a baj vele! Aki segíti ennek a rendszernek a kiépítésében, fenntartásában az cinkos ebben. Kivétel nélkül mindannyian. Így Hegedüs Zsuzsa is. A fideszes szavazók is.
Orbán azért nem náci, mert kommunista. A fasizmust is kommunista tempóban nyomatja ez a pozőr.
vacsi
Ez a nő mindig arra hajlik, amerre a szél fúj...
Dr. Proktor
@balos: Na, erre mondják azt hogy ha lemegy a bányába akkor a szén sikítva jön fel...
Dr. Proktor
Olvasom, hogy akkor a társadalom negyede nyomorban élt...
Most háromnegyede az európai létminimum alatt...
Hatalmas siker!
Macskaszem
Orbán igencsak ráijeszthetett, ha a lázadó oroszlánból két nap alatt meghunyászkodó kisegér lett.
Németh István
Ilyen a hülye szemét mocskos, aljas zsidó > amikor rájön hogy aljas tetű volt kiforgatja saját önmagát, hogy amit tett, mondott az nem úgy igaz. Az ilyeneket utáljuk mert ezek szennyezik a környezetet! Mert ezek rongálják a normális zsidók elismerését és szeretetét! Mert ilyenek is vannak sajnos ezek vannak kevesebben!
balos
@Dr. Proktor: Lehet,hogy most hasznát veszik,mint "bányász"!Még nyitni sem kell a bányát elég,ha leeresztik a nyanyát!
evacica
Késő bánat eb gondolat! Hegedüs úgy látszik mégsem ismerte eléggé Orbánt, vagy magának tulajdonított túl sok jelentőséget. Orbán bosszúálló ezt nem fogja Hegedüsnek megbocsájtani!lj
telegdilaci
@Horizont:Amióta a megtért múmia lett Orbán szegénység ellenes Tanácsadója semmi nem változott a szegények még szegények a gazdagok még gazdagabbak lettek,ezen nem lepődött meg Orbán vezér?
kisfalud
Kedves malacosztogató, magának reszeltek... Ha azt hiszi, hogy a villámgyors kilakoltatásából az irodájából, és a zsíros állásából ennyivel megússza, akkor téved.
Nem tudom miért, az a történet jutott eszembe, amikor egy kis faluban az ötvenes évek elején a pap szertartásosan elhantolt egy kettétört rúdú vörös zászlót, rendes temetési szertartással eltemetve, a következő holdtöltét már a viharsarokban élte meg de nem lett neki több, mert véletlenül az utcán elütötte egy teherautó, és meghalt.
jesz
@durbincs: baszki hülyegyerek...engem meg kihagysz?...
amortizáltok
@durbincs @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.