Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Agrárminiszter: a fa kitermelése nem csökkenti az erdőterületet
Fotó: Pixabay

A tárcavezető Nagy Istvánt idézve azt írták: az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait.

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem

- tette hozzá az agrárminiszter.

Mint megírtuk, már a WWF Magyarország is felemelte szavát a kormány rendelete ellen.

Nagy István az összegzés szerint emlékeztetett arra, hogy

a háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki és veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek.

A tárcavezető leszögezte, jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása – közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy ezért könnyített szabályokat vezetettek be úgy, hogy az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást.

"A fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket ki tudja elégíteni"

- idézték Nagy Istvánt.

A miniszter kiemelte: az ország kétmillió hektár erdeje a legfontosabb természeti erőforrásaink egyike.

"Ezért elkötelezettek vagyunk abban, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszútávon fenntartható legyen. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet"

- részletezte Nagy István.

Megfogalmazása szerint "a faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek".

Ezt a több százezer köbméternyi tartalékot tesszük szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt, mint zöld tőkét semmiképpen se veszélyeztessük – szögezte le a tárcavezető, aki hangsúlyozta: a tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik.

A kommüniké szerint a magyar erdők évente stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, ezt a mennyiséget fenntartható módon lehet előállítani. "Az erdészeti jogszabályok jól szabályozott módon teszik lehetővé, hogy erre a mennyiségre hosszú távon számíthassunk" – írták.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Az erdők területe is felcsökken, mint az élelmiszer ára.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Ez, viszont, efftársilag elképzelhetetlen!
Oszi
Ökológiai katasztrófa készül.
Elsivatagosodik az ország mert már mindent szabad.
Ha az állami épületeken naplemes rendszer termelné meg a napi fogyasztást, nem lenne ekkor a probléma.
Iskolák, óvodák, önkormányzati intézmények, nappal üzemelnek, mindjárt nem kellene akkor energia mennyiség.
3100 önkormányzat, 3-10ezer ovoda, 5 ezer iskola, több tizezer önkormányzati épület (kórházak, rendelők, hvatalok,)
Mikor jön már meg a józan eszük?
Mennyi EU pénzt költöttek el passziv vagy pénzt fogyasztó projectekre?
"Nem baj hogy lassan haladunk, mert nem biztos hogy jó irányba megyünk..."
Mondta egy bölcs ismerősöm, és mennyire igaza van!
csipetke
Nem csoda, hogy az ország a béka segge alatt van,amikor ilyen vezetők,miniszterek vannak. Pofára összeválogatott, semmiresejó banda. Ha nagy mennyiségű fát vágnak ki, sőt orbán azt mondta,hogy a természetvédelmi területeken is lehet fakitermelés, és nem csökken az erdők területe? Bár igaza van ennek a faroknak,az erdő területe megmarad, de hosszú évekig szar se lesz rajta. Ez nem olyan,mint pl a borsó, elvetem,és kb két hónap múlva szedem. A fa lassan nő, a fatüzelés igencsak környezetszennyező, másrészt fát csak akkor lehet vágni, mikor már ősszel lehullott a lomb, és tavasszal addig, amíg nem kezdenek hajtani a fák. Ezzel talán az idei fűtés megoldódk, de ha most irtják az erdőt, az a fa,amin tegnap még a rigó fütyült, az nyers, és nem ég jól. Ilyenkor a fészkelő madarak miatt sincs fakitermelés, de ennek a genyó bandának hol számít néhány ezer, tízezer madár? A vezír a nem túl sok eszével ezt álmodta meg, akkor arról rendelet lesz. Soha nem volt még ebben az országban ennyire agyatlan kormány
csipetke
@csipetke: Ja,és persze ezt is ráfogják a háborúra, és a brüsszeli szankciókra. Arról egy szó nincs, hogy orbán négy évvel ezelőtt megígérte,hogy függetlenedünk az orosz energiahordozóktól. Tisztán látszik,hogy ebből mennyi valósult meg. Az EU óriási összeget adott házkorszerűsítésekre, megújuló energiára, stb. És mi lett belőle? Stadionok,és teljesen felesleges látványberuházások. A választás előtt kiszórták a lóvét,üres a buksza, és most hülyeséget hülyeségre halmoznak, mert Brüsszel a tolvajoknak nem ad pénzt. Surányi György azt mondta,hogy egy megoldás van, le kell váltani a miniszterelnököt,és matolcsit, mert ebben az esetben kapjuk meg az irgalmatlan nagy összeget, amit visszatartanak
amortizáltok
hát Kb az erdő háza MUCK alatti parkolóra nagyon hasonlatos mint akik oda meg agy 150-250 méteres sávban majdan építeznének? helikopterral simán mehetnek mert a buszoknak biza keskeny a hegyi szerpentin sok milláért sem lenne gazdaságos szijártó rogán lölö megy helikopterral orbán majd potyázik velük is oda vissza.
amortizáltok
kb ez lesz a grillezésekhez a legjobb megoldás Panelban " ugye fiúk ugye lányok gyöngy ez az élet "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.