A nap első felében inkább az északi országrészben, míg délután inkább a nyugati, délkeleti és keleti országrészekben van esély egy-egy záporra vagy zivatarra. Emellett 33 °C is lehet a hét utolsó napján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap a délelőtti órákban a felhősebb északi részeken is gomolyosodik a felhőzet, majd a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható.

A hőség mellett zivatarok is lehetnek vasárnap

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az előrejelzés szerint vasárnap délelőttig elsősorban az ország északi harmadán lehetnek helyenként zivatarok. Ezek lecsengését követően délután legfeljebb a délkeleti, keleti, estétől pedig a nyugati határvidék fölé sodródhat be egy-egy zápor, vagy zivatar. A délelőtti zivatarokat esetenként intenzív csapadék (10-25 milliméter, de akadhat 25 milliméteren felüli mennyiség is), erős szél és apró szemű jég kísérheti.

A nyugati megyékben az északnyugati, másutt az északi, északkeleti szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik, az északkeleti megyékben egy-egy viharos lökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnapra a meteorológiai szolgálat Csongrád-Csanád és Békés megyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a zivatarveszély miatt. Csongrádban és Békésben ugyanakkor a hőség miatt van érvényben elsőfokú figylemeztető előrejelzés. 

Vasárnap éjjel a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős, míg másutt többnyire derült, vagy fátyolfelhős idő várható. A nyugati megyékben előfordulhat helyenként zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. A Dunántúlon az északnyugati, míg a Dunától keletre az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között valószínű, de az északi völgyekben, valamint a Duna-Tisza közi homokhátságokon ennél hűvösebb lehet a hajnal.

Hétfőn a sok fátyolfelhő és a gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen lesz élénk, helyenként erős az északi, északkeleti szél. A maximum-hőmérséklet 25 és 33 fok között valószínű. A meteorológiai szolgálat hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Zala megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést a zivatarveszély miatt.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.