A „legsérülékenyebb” piacok közé tartozunk.

Hurkolja a kötelet a „válság-hóhér”: elbukhat a forint, a zloty és a cseh korona isPexels/Pixabay

Az eurózóna recessziójának veszélyével néznek szembe „a legsérülékenyebb” feltörekvő piacok– ezzel a címmel tett közzé elemzést a Bloomberg hírügynökség. Ebben nem másról, mint a forintról, a zlotyról és a cseh koronáról van szó – szemléz a vg.hu.

Közép-Európa fő devizái már eddig is megszenvedték az orosz-ukrán háború hatásait, de ez csak még rosszabbra fordulhat, ha az euróövezet recesszióba süllyed.

Az elemzés nem jó előjel a hétfői nyitás előtt a forint – és régiós társai – számára, hiszen a pénzügyi piacok szereplőinek kedvelt olvasnivalója a pénzügyi adatokkal és kereskedési rendszerekkel is szolgáló Bloomberg.

Ehhez adódik hozzá, hogy pénteken beszakadt a dollár ellenében az euró árfolyama. A közép-európai devizák pedig általában követik az euró dollár elleni mozgását.

A dollár ellenében a régió három fő devizája szorosan követi az euró mozgását: a korreláció 0,8. Akkor lenne százszázalékos az összefüggés, ha a korrelációs mutató értéke 1 lenne, de a 0,8 ehhez nagyon közel van. Ukrajna orosz inváziója óta ezek a devizák még a korábbiaknál is szorosabban követik az euró mozgását. A lap információi szerint a feltörekvő piaci devizák közt nincs olyan, amelyikkel kapcsolatban pesszimistábbak volnának a kereskedők, mint a cseh koronával, a forinttal és a zlotyval kapcsolatban, kivéve a rubelt és a török lírát.

A pesszimizmus oka: a Nemzetközi Valutaalap már júliusban figyelmeztetett, hogy a világgazdaság a recesszió szélére érhetett, az euróövezet kilátásai pedig különösen rosszak, miközben az infláció már rekordot döntött, és egyre valószínűbb, hogy Oroszország elzárja az energiacsapokat a térség számára.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Lesz helyette EURO! Ugyanis ez a cél... Vezesse be mindenki! Aztán?!
Németh István
Az EU: mindent megtesz hogy teljesen lenyúlja a tagállamait, pontosabban, hogy ő kotorászhasson a nemzetek bugyellárisában! Ez mit is jelent?? Azt kedves feleim hogy az adott nemzetek aranytartalékainak a kezelése is az ő birtokukba kerül! Mit tetszenek gondolni a brexit miért is jött létre?? mert a gazdag brittek nem akarták a tartalékaikat is átadni a moslék német-francia tengely pénzügyi hiénáinak! Azok akik közelről sem tartoztak a felhalmozott vagyonok adottságaival mint a többi nemzetek - hiába voltak egykoron gyarmataik - azoknak meg mindegy volt, de a nemzeti valutájuk ról való lemondást igencsak megsínylették!
Aztán ez a valuta dolog egy olyan kutyalánc amely fogva tart, nem tudsz megszabadulni tőle akármit csinálsz is kénytelen vagy bepucsítani a moslék hiéna vezetésnek ez pedig a német, de a francia moslék élősködő banda! Az Eu vezérkara nem véletlenül ezekből az államokból tevődik úgy össze, hogy a kizárólagos érdekeltségek pont náluk érvényesüljenek! Nézd csak a gáz diktátumot, az olaj diktátumot, az energia diktátumot! DE nézheted a telesen jogos járandóságok visszatartását, amelynek a kamatai is olyan összegek, amelyekkel akár egyes rétegek anyagi bázisán kardinálisan váltóztatni lehetne, pl, orvosok, tanárok bére!, stb.
Tehát ha bevezetnénk akkor nagyon pofára esnénk! Felpakolhatnánk az aranytartalékainkat, a nyugati vagonokba, DE valójában semmi állami tulajdonunkhoz semmiféle módon nem férhetnénk hozzá, a nyugat engedélye nélkül! tehát megdőlne az a kormányzati intézkedés, hogy az energia területén mindenféle export tevékenység tilos! IGEN BIZONY - vinnék amink van mindaddig amíg van miből! >> AZTÁN?? ugyan úgy leszarnának mint az olaszokat a migránsaikkal együtt! stb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.