Sokak nem nagyon tudnak már tovább spórolni a gázon és a villanyon, ez derült ki egy reprezentatív felmérésből.

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató készített egy felmérést, amelyből a lap cikke szerint az derült ki, hogy bár a kormány szerint a magyar háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe az áram- és gázfogyasztás tekintetében, a kutatás szerint ugyanakkor a lakosság mindössze 15 százaléka érzi úgy, hogy őket nem érinti a rezsicsökkentés korlátozása (tehát 85 százalék azt érzi, hogy őket érinti).

Senki nem menekül:  a lakosság 15 százaléka érzi csak úgy, hogy kimarad a rezsicsökkentés csökkentéséből

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A felmérésből kiderült, a legtöbben a vilannyal próbálnak meg takarékoskodni, de a megkérdezettek harmada azt mondta, hogy már most is csak a szükséges minimumot használják. 

A felmérés életkor szerint is bontotta a rezsicsökkentés korlátozásának hatásait. Eszerint a 60 év felettiek a leginkább érintettek, őnáluk mindössze 9 százalék mondta azt, hogy őket nem érintik a korlátozások – a fiatalabb korosztályoknál ez 18-19 százalékos arány volt.

A települések mérete és az iskolai végzettség alapján történt bontásban a felmérést végző cég nem mért igazán komoly eltérést. 

"A válaszok alapján az alapfokú végzettségűeket valamivel nagyobb arányban – 86 százalék – sújtja az intézkedés, a magasabb iskolázottságúaknál kicsit alacsonyabb ez az arány. A középfokú végzettségűek a legkifeszítettebbek, az egyharmaduk nem tud mit tenni a rezsiszámla növekedése ellen, nem képes spórolni tovább egyik rezsielemen sem. A legjobban az alapfokú végzettségűek érzik úgy, hogy tudnak majd takarékoskodni a villannyal és a gázzal is"

 – olvasható a cikkben.

A felmérés szerint a fővárosiak mindössze 14 százaléka marad ki a rezsinövekedésből, a kisebb településeken élőknél ez az arány valamivel kisebb. A falvakban élőknél a legamgasabb az arány azokból, akik szerint kimagaslóan tudnak majd a gázon spórolni (vélelmezhetően az alternatív fűtési megoldások – vegyes tüzelésű kazán – miatt), míg a kisebb városokban élők mondták a leginkább azt, hogy nincs már hova takarékoskodniuk.

A Pulzus Kutató adatai alapján a budapestieknek mindössze a 14 százaléka marad majd ki az emelkedésből, a falvakban szinte azonos arányban, míg a kisebb városokban élők mondták a leginkább azt, hogy a legkevésbé képesek további spórolásra.

A felmérés szerint a nők közül kevesebben mondták azt, hogy nem érinti őket a rezsicsökkentés csökkentése, mint a férfiak közül. A felmérésben résztvevő nők 30 százaléka mondta azt, hogy már nem tud hova spórolni tovább, míg a férfiak esetében ezt a választ 29 százalék választotta.

A Pulzus Kutató 1000 főt kérdezett meg a témában, akik nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét a cikk szerint.

Forrás: napi.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Horizont: Nana, olcsóbb lesz az üzemanyag. Csak nincs. Haj rá Bikicsunály. Pardon, háj.
ómió
De Hullaházy efftárs ezt is majd "egzakt módon" meghazudja nekünk!
Peller Anikó
@Horizont: Nana, olcsóbb lesz az üzemanyag. Csak nincs. Haj rá Bikicsunály. Pardon, háj.
izéke
Felemelik a parkettás lakások árát,benne van a padlófűtés az árban
lusta
Semmi gond. 3 millió nemzethy matyar gyapjas, akiket egyébként leginkább súlyt a föld-trafik tolvaj ártunk és qumányunk tevékenysége, továbbra is nagyon nyomul a felcsúti kis pocakos tolvaj zsebcézár hátsójába.
Lepényleső
...cirka a fidesz szavazók? Akkor viszont milyen ortodox számítás szerint a 15% az egész 2/3,- holott még az 1/7 -et
sem éri el? Ez valaha egyes osztályzatnak felelt meg,- és,vagy csalásnak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.