A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.

A BKIK többször hallatta hangját az elmúlt hónapokban kata ügyben. A gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített feladatainál fogva a kamarák érdekközvetítést, érdekegyeztetést folytatnak és részt vesznek az átfogó gazdaságfejlesztési, gazdaságstratégiai döntések előkészítésében az állami szervekkel, illetve a gazdasági érdek-képviseleti szervezetekkel együttműködve. A BKIK több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával, az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti ügyeken túl, egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi a regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit. Mivel jelenleg ez a helyzet alakult ki, a BKIK szükségesnek érezte ennek a vállalkozói rétegnek az érdekében lépni.

A budapesti kamara kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat

Illusztráció: 123rf.com

Magyarországon a KSH által nyilvántartott mintegy 800 ezer vállalkozásból kb 450 ezer katás vállalkozó. Éppen ezért ez olyan széles réteget érint, nem csak vállalkozói, hanem társadalmi szinten is, hogy megnyugtató megoldására kellene törekedni és nem politikai játszma alanyaivá tenni a katás vállalkozókat.

A BKIK álláspontja szerint nem a Kata törvénnyel van a baj – itt alapvetően csak a cégeknek történő számlázás, az, amit célszerű megoldani –, hanem akik kikerülnek a hatálya alól, számukra szükséges megnyugtató alternatívát biztosítani. Az egyéni vállalkozók átalányadója kifejezetten egy jó alternatíva, csak az adminisztráción kellene egyszerűsíteni. A BKIK feladata, hogy olyan mielőbb megvalósítható és kiegészítő javaslatokat tegyen a jogalkotóknak, amelyek úgy a vállalkozóknak, mint a költségvetésnek, azaz a gazdaság egészének elfogadható, a vállalkozások meg-, illetve fenntarthatóságát biztosító alternatívát jelent.

A BKIK, miután kielemezte a több mint 5 ezer katás vállalkozó által kitöltött kérdőívet, javaslatokat fogalmazott meg és egyeztetéseket folytat a területi kamarákkal, érdekvédelmi szervezetekkel. Egy közös álláspont kialakítását követően lehet hamarosan közös javaslatot tenni a Kormányzat részére. Ez alapvetően az egyéni vállalkozók adózásáról szóló törvény egyszerűsítése, esetleg részben az EKHO átalakítása, amelynek kialakítása év végéig szakmailag reálisan megoldható.

A BKIK felhívja a figyelmet, a kata tv módosítása lehetőséget ad az ebből kikerülő vállalkozóknak, hogy a teljes éves tervezett bevételüket leszámlázzák és teljesítsék augusztus végéig, így ez átmeneti könnyebbség lehet a katás vállalkozók nagy részének és részben áthidalhatja az év utolsó négy hónapjának a problémáit.

A BKIK ez idő alatt is információnyújtással, a lehetőségeket tárgyaló konferencia rendezésével segíti a katás vállalkozókat.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Pálinkás Pál: Akkor mit szólsz a gfocistinkhoz, akik havonta keresnek annyit, vagy még inkább többet , mint az katas ügyvéd egész évben. A KATA értékhatára 12 millió.
Van olyan aranylábú, aki ennek közel háromszorosát viszi haza havonta- zusammmen 15%-os adó mellett. És nem csak ügyvédek voltak- kőművesek, szobafestők, orvosok, informatikusok, könyvelők- jellemzően azok, akiknek alacsony a költséghányaduk- mert szolgáltatnak. És , igen volt lehetőség a csalásra- a bujtatott foglakoztatásra, de az nem az ügyvédek köréből került ki, hanem a a cégek "tanácsadói" közül. Ez zárult be 2021.01.01. napjától- a 40%-os büntetőadóval. Tájékozódjatok még egy kicsit.
A bkki -nak meg nincs igaza- mert aki cégeknek is szolgáltat, számláz, azok túlnyomó része ma már nem fedez bújtatott foglakoztatást.A fürdő vizzel kiöntötték a gyereket is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Pálinkás Pál: Es ki a felelös azert, hogy az alkalmazott nem 50ezret kell fizessen, es a minimalberes es a nyugdijas is egykulcsos adot kell fizessen, ugyanugy, mint aki havi 4-5 millat visz haza? Szerinted ez normalis??? nezz körül, hogy ezt hogyan oldjak meg europai demokraciakban! Adomentesseggel es többkulcsos adoval!
Pálinkás Pál
@teuton: tudom, ezért mondtam.. a KATA szimpla adóelkerülés,fidesztörvény által..
percsi
@teuton: nezz körül, hogy ezt hogyan oldjak meg europai demokraciakban! Adomentesseggel es többkulcsos adoval!

2010 előtt nálunk is így működött!
balos
@kereső: Megnyugtatlak a csókkal is!Az óvodákban a gyerekek uszkve 20% gyártási hibás,és erre még se hely se szakember sem lesz!
teuton
@Pálinkás Pál: Azt is tutdod, miert hozott a fidesz pont ILYEN törvenyt, nem egyszerüen adaptalt egy nyugat-europait? Az egykulcsos adora is gondolok...
teuton
@Pálinkás Pál: Egyebkent en tudom a megoldast sok katas szamara, amivel 1 filler adot sem kell fizessen evi 70 millio ft (!!) bevetelig! Sajnos a futarokra nem alkalmazhato, de minden szabadfoglalkozasura!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.