A katából kiesők választhatják az ekhós adózást.

Jó hír a katásoknak: kiadtak egy kormányrendeletet, ami ismét új helyzetet teremtMTI/Balogh Zoltán

Kedden késő este megjelent egy új kormányrendelet, melynek értelmében az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, miután szeptembertől megszűnik a kifizetői ekho.

A Pénzügyminisztérium azt írta, akinek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatja, számos kedvező adózási mód áll a rendelkezésére. Az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek a kisvállalati adó lehet alternatíva.

A kedvezőbbé váló szabályok miatt a művészeknek pedig az ekho lehet a legjobb választás. Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet.

Ismertették, szeptember 1-től csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhot választani.

Az ekho esetén nemcsak az adóteher alacsony, hanem az adminisztráció is. Az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról – ismertették.

Emelett a háborús gazdasági helyzet miatt a kormány gazdaságvédelmi intézkedésként arról is döntött, hogy a társasági adó euróban vagy amerikai dollárban is megfizethető.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Az emberek követelték, könyörögtek, hogy ne hozzon a kormány ilyen egyik napról a másikra összegányolt törvényt mindenféle egyeztetés, átgondolás nélkül, le voltak sz@rva. Most meg toldják-foldják a hülye törvényüket, a szerencsétlen dolgozók meg napról napra más jövőre kell felkészüljenek. Az egészből süt a gonoszság, a nemtörődömség, a pénzsóvárság, a fejetlenség és a hozzánemértés. Magyarország minden tekintetben ilyen kezekben van.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Azt se tudja ez az idióta qurmány mit csináljon , de lopni azt tud. Mindennap 24 órában.
Ja meg állítólag kormányozni. Titanic országat nem nehéz sülyed magától mint a kő.
Esetleg kérhetnének 18 ejoróért áldást magukra a Pápától mint a rém-szarvasvadász főhülye Tömjén hátha az segít.
Bár a korházakban se jött be az ima mint orvos.
C_3PO
Aranyosak, kedvesek a tüntetők, főleg, aki kamera elé áll... Aztán "Orbán, takarodj!" - a színpadról. Kár, hogy szegény olyan esetlenül mozog, nincs hozzászokva a szerepléshez! Többnyire lejáratják magukat is, meg az ügyet is, amiért odamentek...
Persze, ez nem az ő hibájuk, hanem aki a háttérből manipulál, s aztán jót röhög!
nemkati
Az emberek követelték, könyörögtek, hogy ne hozzon a kormány ilyen egyik napról a másikra összegányolt törvényt mindenféle egyeztetés, átgondolás nélkül, le voltak sz@rva. Most meg toldják-foldják a hülye törvényüket, a szerencsétlen dolgozók meg napról napra más jövőre kell felkészüljenek. Az egészből süt a gonoszság, a nemtörődömség, a pénzsóvárság, a fejetlenség és a hozzánemértés. Magyarország minden tekintetben ilyen kezekben van.
Néro2
@Horizont: Kupakolnak is majd mihelyt megszólal az ' örökösös ' Lajáuk. Bár az olyan hülye , hogy legfeljebb a nevét tudja leírni vagyonosan , viszont szellemi toprongyai megértik. Még is csak egy szinten vannak úgy meg könnyű.
kereső
Választhatják, amennyiben van egy cégük( katas bt), vagy elhelyzkednek főállású munkaviszonyba.
Törvényhozóink ismét nem gondolták ezt át- a rendelkezés meg igazán kedvező helyzetbe hozta a már ekhozo focistákat.
Ja, és kimaradt- az ekohos adózást csak bizonyos szakmák válaszhatják- azaz nem rendelkezett a törvény módositás a választhatóság bővitéséről. Mondjam, vagy mutassam???
Sziszifusz
@Horizont: 07:27

Úgy vannak mint az úszni nem tudó, fuldokló ember a háborgó tengeren.
Az az érzésem, hogy hiába az esztelen kapálódzás, a vég elkerülhetetlen.
Ahelyett, elfogadnák a mentőövet (EU), inkább "leanyázzák" az azt felkínálót.
magyar1
Valahol olvastam, hogy csak főállásban lehet katázni. Ez jó így, akkor már nem fizet a portás több adót mint a mellékállású katás orvos.
Toller Béla
Így most megkaphatják akár a 46 százalékát is bérüknek. Azok a kevesek, akik ekhozhatnak. A többiek meg úgy jártak. Hacsak, egy másik komrányrendelet ...Be van himbálva, bolond aki hisz a látszatnak !
nemkati
@C_3PO: A felháborodás és a kilátástalanság.
C_3PO
@Horizont: ORBÁN, SOROS, GYURCSÁNY, ...
C_3PO
@Horizont: Ja, tényleg a jó isten: PUTYIN!
verőce21
A kormány megint okosan cselekedett, a baloldal pedig tapsolni fog és azt üvölti majd: 
"Meghátrálásra kényszerítettük a kormányt!"
csak úgy....
@verőce21: te a k. kormányod leg hülyébb cselekedeteire is azt mondod,hogy okosan tették!
-ezért is vagy komolytalan és beszámíthatatlan!
nemkati
@verőce21: De miért kell a kormánynak mindig kkor okosan cselekedni, amikor az ellenzék felvilágosítja hogy mi lenne az okos cselekedet? Ezek szerint azért, hogy a baloldal tapsoljon, mert meghátrálásra kényszerítette a kormányt?
magyar1
Egy kormánynak rugalmasnak kell lennie ha elszúrtak valamit, belátják és helyrehozzák.Ne erőltessék a szart.
csak úgy....
@magyar1: ugye tudod,hogy mi a különbség a tehetetlen kapkodás és a rugalmasság között?
Dr. Proktor
Minden nap egy új hír a katásoknak, szegények már azt sem tudják hol áll a fejük...
szegfue
Mégis mi ebben a "jó hir" a KATA-soknak?! Csak a lényeget hallgatják el megint! U.is legalább a minimálbér szerint valahol adót és járulékot kell fizetniük, tehát semmiképpen nem vonatkozik a főállásu (volt) KATA-sokra!
Maximum bizonyos tevékenységi körrel rendelkező mellékállásu választhatja.
kereső
@szegfue: A KATA-s bt beltagja, főállásúnak minősül(t). És, mint beltag szeptember 1 után a minimálbér, ill. a garantált bérminimum után kötelezően járulékot fizet- saját maga után. Ez a kötelező- vagy megszünteti a bt-t(egyszerúsitett végelszámolással), vagy kft-lesz. Ahhoz viszont könyvvizsgáló kell, mert átalakulásnak minősül. Egyébként a katas bt-kel más probléma is van. Ugye nem tartozott a számviteli tv. hatálya alá- azaz , csak bevételi nyilvántartásra volt kötelezett. Na ebből csináljon valaki nyitó mérleget szeptember 1-el, visszamenőleges kettős könyvelést 2013-tól.Van itt baj épp elég, nem tudom, hogy akik ezt az egészet igy kitaláljál- mert szakmai megalapozottsága az nincs, látott-e már kettős könyvelést, és nyitó mérleget??
szegfue
@kereső: Én csak egyéni vállalkozókban gondolkodtam az előbb. Most olvastam, hogy "eltekintenek" az átalakuláskori könyvvizsgálattól, ha a Bt megszünik! Nagyon igazad van: a "szakmai megalapozottság" sehol... Parragh szerint a könyvelők ezt az átállást egy mozdulattal megoldják...
Egyébként baromi bonyolultra találták ki ezt az átalányadózást is. Néztem a NAV kalkulátort és nekem a jó égbe sem jött ki, ami nekik!:)) Pl. a szoc.hónál nem a teljes adóalap után kell fizetni, hanem a minimál bér 1,125-szöröse után (ha jól emlékszem). Vagy az SZJA-nál a 2 mill. bevétel utániaknál még le kell vonni az éves minimál bér felét (azaz 1,2 milliót) és ugy kell számolni, persze havonta göngyölitetten! Nem biztos, hogy pontosan értettem, de egy katyvasz az egész! Szóval aki ezt kitalálta, azt védje meg O.V. egészen a haláláig:))
kereső
@szegfue: Parragh számára nekem is van "mozdulatom", sőt kettő is. Ez a x@rcsimbók tényleg miért pofázik bele olyanba, amiről halovány lila gőze sincs. Hallott már olyanról ez a "kiváló" vállalkozó, hogy adótervezés? Az nem egy mozdulat- az egy nagyon alapos interjú, és utána számitások sorozata, mérlegelés az előnyök és hátrányok között. Ez pedig sok idő! Nem lesz annyi könyvelő, hogy ezt flottul meg tudják oldani - 350 ezer vállalkozóról van szó.Főleg úgy nem, hogy minden nap csavarnak még egy kicsit a témán.
Parraghot kutya helyett kéne elzavarni...és kártéritésért beperelni.
magyar1
@Dr. Proktor: Az biztos, hogy amióta adó van, nincs stabil adózási renszer. Az emberek, a vállalkozók nem tudnak tervezni, mármint azok akik tesznek is valamit a gdp-hez. A gazdagok meg főként csalnak, offshoréznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.