Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – summázta a helyzetet az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.

Mi jön még? A benzinhiány után itt a cukorhiány!

Fotó: pixabay.com

Mint a 24.hu idézi, az elégtelen hazai termelés okairól szólva Dorogi Árpád azt mondta, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.

Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre.

Dorogi Árpád szerint ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron, még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 24.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
van 7 cukorgyarunk, ambol jelenleg 1 uzemel. Lehet ujrainditani oket, csak egy kis fejlesztest igenyel. Hasznosabb mint ertelmetlen stadionokat epiteni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
... és a parasztminiszter hol volt ez alatt ? Javaslom a földtörvény nyerteseinek a kötelező termelést előírni.
Yoda69
van 7 cukorgyarunk, ambol jelenleg 1 uzemel. Lehet ujrainditani oket, csak egy kis fejlesztest igenyel. Hasznosabb mint ertelmetlen stadionokat epiteni.
colibri
Hogy mi jön még? Nem nehéz kitalálni, minden téren csupa rossz jön! De ha orbán az idei őszön nem megy, akkor lesz csak a legrosszabb Magyarországnak és a magyaroknak!
jesz
Ó, azok a régi szép idők...amikor még kubai cukrot is kaptunk, és csodafinom kubai narancsot(a budai skála fő attrakciója volt)...aztán befigyelt a kapitalizmus...se skála, se kubai cukor, se narancs, se semmi...
Eladott Ország
Vajon a társadalom mikortól hülyült el annyira, hogy szavahitetlen, megélhetési és erkölcsi nulla politikusoktól, azaz hazaáruló bűnözőktől várja élete jobbulását?! ...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/281581930_550952613318364_1869042347662060979_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=1nTUvs6sAtUAX9OflaC&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_VPqVDOAmn350qHAhFauNrwoGwrxoDDQCkz-nYo1heuA&oe=62F84E56
Nagy Huszein Tibor: „Önzetlen ez a Parragh. Addig osztotta az észt, hogy már nem is maradt.” Unortodox közgazdaságtan: Magyarországon extraprofit csak a valódi versenyben keletkezik. A verseny nélküli, tulárazott állami megrendelésekből, kaszinókból nem. Az összes fityeszes is ugyanilyen , amihez hozzányúlnak, az szará válik.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/282163692_550996726647286_9205925574683926805_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=wBDV6xQvOcYAX8d0Kqg&_nc_oc=AQnPmTsOPmZ_Gg3aJFNifYP8VCFIr6JiW6L-K-t4uoleCVokKBsRpK-n5xz7lzXtEDc&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9ODL--VD-oSJRSKVbT1tGiHkGtpEkO52Q40RDzeJhtUg&oe=62F95732
Eladott Ország
A magyar társadalom annyira szegény, hogy már a Gellért hegyen is megéri a fidesznek krumplival szavazatot venni...
Málna
@Yoda69: Nem a gyártási kapacitással van a gond, hanem a nyersanyag kevés.
SÍva
Nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy ősszel már nem látni a cukorrépával megpakolt teherautókat! 20 éve még rengeteggel lehetett találkozni. Mögöttük autóval menni sem volt leányálom. A szolnoki cukorgyárat teljesen felszámolták. Képletesen szólva sóval szórták be a helyét. Nem tudom pontosan hány cukorgyárunk volt az átkosban de talán 14-15. Nem csak az országot tudtuk ellátni de még mi vittünk külföldre is. Most behozatalra szorulunk? Röhej.
Maccska
@SÍva: uniós parancsra lettek bezárva.
Maccska
A szocialista–szabad demokrata kormányok több lépcsőben verték szét a hazai cukoripart.

A rendszerváltáskor még 12 üzem ontotta magából a cukrot, ezek azonban külföldiek kezébe kerültek, akik a kaposvári kivételével bezárták a gyárakat. A privatizációt még a rendszerváltás előtti Németh-kormány készítette elő és a Horn-kormány fejezte be, a kegyelemdöfést pedig az unió adta meg neki.

2011 tavaszán fideszes képviselők vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték a cukorgyárak rendszerváltást követő ész nélküli privatizációja és az úgynevezett cukorreform keretében 2006-ban visszaadott uniós kvóta ügyében.
SÍva
@Maccska: Emlékszem ezekre a dolgokra azért is írtam.
Maccska
@Maccska: Az 1994-es kormányváltás után az MSZP–SZDSZ-kormány az állami tulajdonú Magyar Cukor Rt.-nek ismételt kérése ellenére forgótőkét és a működéshez szükséges tőkét sem biztosított, így tönkretéve az utolsó magyar cukorgyári csoportot. Ezt követően megindult a hazai cukorgyárak bezárása – mutatott rá a vizsgálóbizottság. Az új tulajdonosok pedig a bezárt cukorgyárak termelési kvótáját más hazai cukorgyárakhoz vitték át. Az ezzel kapcsolatban beidézett Bokros Lajos – aki az akkori Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának tagja volt – továbbra is racionális döntésnek látta a cukorgyárak elkótyavetyélését.

Ráadásul a privatizációs szerződéseket sem tartották be. Medgyessy Péter – aki 1994–98 között pénzügyminiszter volt – kijelentette, hogy nem foglalkozott a privatizációs szerződésekkel az adott időszakban, mert „minden baja nagyobb volt annál\", hogy ezeket figyelemmel kísérje. A vizsgálóbizottság az akkor még állami kézben levő öt – egyébként nyereségesen termelő – cukorgyár kiéheztetésére is rákérdezett, amelyek 1,2 milliárd forintos állami pénzből megmenthetőek lettek volna. Medgyessy ezt azzal indokolta, hogy sok helyre kellett a pénz, hiszen éppen csak túl voltak a Bokros-csomagon
Maccska
@Maccska: A cukoripar szétverésének másik szakasza a 2004-es uniós csatlakozás után jött, amikor a még az első Orbán-kormány által kialkudott 400 ezer tonnás cukorkvótával szemben – amely 100 ezer tonnás feleslegtermelést és exportálást is lehetővé tett volna hazánknak – a szocialista–szabad demokrata kormány az uniós cukorreformot lelkesen támogatva elfogadta, hogy a kvóta 75 százalékát visszaadjuk (szemben az unióban átlagos 10-15 százalékos termelés-visszafogással). Az egyetlen megmaradt, Kaposvári Cukorgyár 105 ezer tonnás kvótájával már nem tudta a hazai igényeket kielégíteni, így 2009-től 200 ezer tonnás éves importra szorul Magyarország
Eladott Ország
@Maccska: ma, 13:23 ☻ "Raskó az MDF-kormány államtitkáraként az élelmiszer-ágazat külföldi kézre adásával fölmérhetetlen károkat okozott a magyar mezőgazdaságnak,...
"A rendszerváltás első esztendeiben a magyar élelmiszeripar a legsúlyosabb válságát élte át – indokolta korábban Raskó György, hogy miért került külföldi kézbe lényegében az egész ágazat. Ő maga 1990 júniusa és 1994 júniusa között – tehát az élelmiszeripari magánosítás „dandárja” idején – az akkori Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) előbb privatizációs és vállalkozásfejlesztési főosztályvezetője, majd 1991-től közigazgatási államtitkára volt, valamint tagja az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) igazgatótanácsának.2
figyelo.hu/penz-beszel/volt-egyszer-egy-magyar-cukoripar-4603/
Maccska
@Eladott Ország: ismert hogy raskó milyen oldalon áll.
sgl
32 év alatt egyetlen politikus volt aki utólagosan bocsánatot kért amiatt, hogy anno hülyeséget csinált.
Soha mástól nem hallottam.
sztem meg mint gyakorló nagygazdálkodó tudja a dörgést, jól szok beszélni.
Eladott Ország
@Maccska: ma, 14:18 ♦ Én csak azt közöltem veled, mert ezt írtad le: "A szocialista–szabad demokrata kormányok több lépcsőben verték szét a hazai cukoripart", holott az, az MDF kormány tette volt, amikor a fidesz az SZDSZ ifjúsági liberális fiókszervezete volt. Azóta a fidesz szarrá lopta magát, és az országot Európa koldusházává, Bangladesévé tette.
Én elszabtam,
te elszabtad,
ő elszabta,
mi elszabtuk;
ha elszabtuk,
hát elszabtuk,
utólag már szabhatjuk
(szab–tara–raram... –hatjuk!). ( Hofi)
sgl
@Eladott Ország: Anno az eu felkínálta hogy ha bezárják a gyárakat azonnal szép summát kapnak, mert túltermelés volt.
Maygarok gyorsan bezárták, gyors pénz jól jött, egy gyárat hagytak meg, aszem 7-et bezártak.
Távlatokban soha nem gondolkodnak.
Maccska
@Eladott Ország: a fidesz sorban vásárolta vissza az elprivatizált vagyont.
Mol,gáztározók.Hogy időszerű legyek.De a közműcégeket is említhetném amelyek újra magyar tulajdonban vannak.
sgl
@Yoda69: Azokat már nem lehet újra indítani, 30 év alatt minden szétrohadt széthorták.
Maccska
@Maccska: a fidesz vásárolta vissza a RÁBA és MAL cégeket.A Hajógyári szigetet.
Több PPP beruházást.
Maccska
@Maccska: A magánnyugdíj pénztári vagyon államosítása nyomán megszerzett részvények
Egy Mahart leánycég visszavétele
Három húsüzem visszaállamosítása ..
Antenna Hungária visszavásarlasa.

Stb,stb...
Mirabilis
orbán gallyra tette Mo-ot-. Kivégzi a magyar népet, mert a magyar miatta vagy megfagy, vagy éhenhal.
Majd betelepíti az ukrajnaiakat a magyarok helyett
Eladott Orszáq
@Maccska: ma, 14:18 ♦ Én csak azt közöltem veled, mert ezt írtad le: "A szocialista–szabad demokrata kormányok több lépcsőben verték szét a hazai cukoripart", holott az, az MDF kormány tette volt, amikor a fidesz az SZDSZ ifjúsági liberális fiókszervezete volt. Azóta a fidesz szarrá lopta magát, és az országot Európa koldusházává, Bangladesévé tette.
Én elszabtam,
te elszabtad,
ő elszabta,
mi elszabtuk;
ha elszabtuk,
hát elszabtuk,
utólag már szabhatjuk
(szab–tara–raram... –hatjuk!). ( Hofi)
Sámannus
Én még tudnám fokozni a hiányokat, ami kivételesen örömteli lehetne. Ráadásul én így remélem. A fideszhiánya bearanyozhatná az ország életét.
Kapanyél
A minap voltam a román nagylaki Carrefour áruházban. Raklapszámra volt kitéve a magyar Koronás cukor 330-ft áron korlátlan vásárlási lehetőséggel! Itthon meg nincs, ja eladták mind külföldre!
division
Azért lesz többek között hiány lassan mindenből, mert a sok marha felvásárol mindent az árstop végett, vannak akik benzinből is kannákban meg hordókban tárolnak nem kevés litert. Elmebeteg emberiség.
ómió
Na, lám! Már annak a "gyümölcsét is élvezhetjük", hogy az efftársak a cukorgyárainkat is "előrelátó módon" likvidálták!?
icegygenabro
Nem baj, a németeknél a kaposvári cukor 99 cent!! Szopeszku meg nyaleszku...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.