Napokon belül újraindulhat az orosz olajszállítás Magyarországra, ugyanis a Mol fizet az ukránoknak. Az olajszállítás azért állt le pár napja, mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt. A kedvező hírre a forint árfolyama erősödéssel reagált a délelőtti hanyatlás után.

A Mol kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat, ezért napokon belül újraindulhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság-vezeték déli ágán Magyarország felé

- közölte a Mol – írta meg szerda délelőtt a Portfolio.

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat

- közölte a cég szerdán az MTI-vel is. A közlemény szerint a díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára:

az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le.

A MOL tájékoztatása szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Barátság-vezeték: Fontos hír érkezett az olcsó, orosz kőolajról, ami mindenkit érint

A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Barátság vezetéken néhány napja szünetelt a kőolajszállítás

Augusztus 4-én állt le a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken az orosz kőolaj szállítása, mivel a szankciók megakadályozzák Oroszországnak, hogy kifizesse a tranzitdíjat – számolt be kedden a Bloomberg az orosz nyersolajvezeték-üzemeltető cég, a Transznyeft tájékoztatása nyomán.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség is beszámolt az olajszállítás leállításáról. Azt írták, hogy az ukrán állami olajvezeték-üzemeltető Ukrtransznafta miatt áll az orosz nyersolaj eljuttatása a Barátság olajvezeték déli ágán keresztül ebben a három EU-tagállamba. Ugyanakkor Belaruszon keresztül Lengyelországba és Németországba továbbra is érkezik orosz olaj.

Az olajszállítás azért állt le, mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt. 

Forrás: Portfolio, Telex

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Tehát fizetünk az oroszok helyett. Mikor adják meg?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Olyan ocsó,hogy még az oroszok helyett is mi fizetünk érte!
durbincs
@balos: @amortizáltok: ponyt maga +@sgl: @simmering73: @Horizont: csak mert maguk 50Q-s bányatöltelékek ?
balos
@wc-ki-lincs: Hát ha ismered a minusz jelet akkor az -50es iquddal tényleg jól látod a lukat az orrod előtt!Szagadról ismerszel meg!Fartúró!
division
@Horizont: Legyen benzin, ez a legfontosabb.
Horizont
@division: Legyen. De jelenleg nincs.
nejlontacskó
@Horizont: Ha lesz elég Lada Niva, törlesztenek... :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.