Ahogy arról korábban beszámoltunk, 300 millió forintból épített Romániában bölcsődét, óvodát, és újított fel templomot a magyar kormány. Cluj24.ro portál szerdán arról számolt be, hogy indulatokat váltott ki Bánffyhunyadon a magyar állami támogatással felépített óvoda és bölcsőde beindítása.

Indulatokat váltott ki a Romániában épített magyar óvoda beindítása
Fotó: Résztvevők a magyar állam támogatásával felépített Kolozs megyei bánffyhunyadi bölcsőde és óvoda avatásán, és egy magyar iskola alapkő-letételi ünnepségén 2022. július 17-én. MTI/Kiss Gábor

A Kolozs megyei kisváros képviselő-testületét péntekre hívták össze rendkívüli tanácsülésre, hogy elfogadja az óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozatot.

A határozat elengedhetetlen ahhoz, hogy az óvoda az állami oktatási rendszerben működhessen, az önkormányzat fizethesse a személyzetet és a közköltségeket.

A településen ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) bánffyhunyadi szervezetének elnöke, Oana Goga a Facebookon adott hangot elégedetlenségének a határozattal kapcsolatban.

Kifejtette:

nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben.

Kijelentette:

a PSD önkormányzati képviselői akkor szavazzák meg a határozatot, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szociáldemokrata politikus azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik – régi épületben működő – óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át a magyar állami támogatásból épített óvodába.

Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere az MTI-nek elmondta:

betegség miatt kénytelenek voltak elhalasztani a péntekre tervezett rendkívüli tanácsülést, így a téma az augusztusi rendes tanácsülésen kerül a testület elé.

Az alpolgármester hozzátette:

reméli, hogy működni fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet.

A Kalotaszeg fővárosának számító, 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók. A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

Forrás: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
Te rohadt orbán cigány! Itt nem volt hova tenned azt a 300 milliót?
Szavazat vásárlás a köbön, te rohadék!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@NKF: És azok mennyi és milyen pénzből létesültek, működnek?
Szerinted miért balos, aki nem olyan segghülye, mint te?
ómió
@Nanya: Anyabaszó bolsi tetü, ne hazudd másra a "kvalitásaidat"!
durbincs
@Dr. Proktor: @Dr. Proktor: mert maga be-gyógyszerezett Azovi fasiszta pribék ? mint ez a @Nanya: +@amortizáltok: ?
ómió
@Nanya: Bolsiék anyabaszója! Bújj elő a Böszmeánuszból! Anyád már várja tőled a mai "menetet"!
durbincs
@Dr. Proktor: @Dr. Proktor: mert maga be-gyógyszerezett Azovi fasiszta pribék ? mint ez a @Nanya: +@amortizáltok: ?
durbincs
Na még ez is ? mint ez a @Horizont: nevű Ótvar ? szakadt harisnyába ,piros csámpás lakkcipőbe ,gombás körmökkel ?
a segge mögé rejtett péniszmaradékkal ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.