Ahogy arról korábban beszámoltunk, 300 millió forintból épített Romániában bölcsődét, óvodát, és újított fel templomot a magyar kormány. Cluj24.ro portál szerdán arról számolt be, hogy indulatokat váltott ki Bánffyhunyadon a magyar állami támogatással felépített óvoda és bölcsőde beindítása.

Indulatokat váltott ki a Romániában épített magyar óvoda beindítása
Fotó: Résztvevők a magyar állam támogatásával felépített Kolozs megyei bánffyhunyadi bölcsőde és óvoda avatásán, és egy magyar iskola alapkő-letételi ünnepségén 2022. július 17-én. MTI/Kiss Gábor

A Kolozs megyei kisváros képviselő-testületét péntekre hívták össze rendkívüli tanácsülésre, hogy elfogadja az óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozatot.

A határozat elengedhetetlen ahhoz, hogy az óvoda az állami oktatási rendszerben működhessen, az önkormányzat fizethesse a személyzetet és a közköltségeket.

A településen ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) bánffyhunyadi szervezetének elnöke, Oana Goga a Facebookon adott hangot elégedetlenségének a határozattal kapcsolatban.

Kifejtette:

nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben.

Kijelentette:

a PSD önkormányzati képviselői akkor szavazzák meg a határozatot, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szociáldemokrata politikus azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik – régi épületben működő – óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át a magyar állami támogatásból épített óvodába.

Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere az MTI-nek elmondta:

betegség miatt kénytelenek voltak elhalasztani a péntekre tervezett rendkívüli tanácsülést, így a téma az augusztusi rendes tanácsülésen kerül a testület elé.

Az alpolgármester hozzátette:

reméli, hogy működni fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet.

A Kalotaszeg fővárosának számító, 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók. A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

Forrás: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
Te rohadt orbán cigány! Itt nem volt hova tenned azt a 300 milliót?
Szavazat vásárlás a köbön, te rohadék!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mirabilis
Te rohadt orbán cigány! Itt nem volt hova tenned azt a 300 milliót?
Szavazat vásárlás a köbön, te rohadék!
CsipkeRózsa
Mindenhova bepofátlankodunk? Itthon pedig Orbán a rászorulóktól is sajnálja a segítséget.
namihami
De ugye a fűtés nem kályhákkal és fával lesz megoldva? Ott! És itt azért megmarad a hazai gyerekintézmények privilégiumának!
Nessy
@CsipkeRózsa: De a mi belügyeinkbe ne avatkozzon, ne szóljon bele senki! Csak a több százezer levelezőtagozatos szavazzon a fideszre, költségvetési milliárdokért!
Horizont
Belőlem is indulatokat váltott ki, hogy 300 milliót (és még kitudja mennyit) kivittek a határon túlra mintha itthon nem lenne helye.
Feró25
A sötét fidesz hívek ilyenkor mit mondanak, ki a hazaáruló?Magyarországon nincs hová tenni a pénzt, mi a retkes bánatért nem húz a kan cigány vissza romániába a fidesz kdnp-vel ?
jesz
nocsak...a közgyűlésen megmutatták a foguk fehérjét?
kereső
A boszniai szerb kkv-at 100 millió euroval támogatja meg a magyar kormány!= a pedagógus társadalom egy évi 10%-os bérnövekménye.
kereső
2016-2022 között a magyar kormány 38 millió euroval támogatta a romániai sportéletet.
Macskaszem
A magyarországi magyarokat mért nem akarja megvenni a Csutkány? Na nem a sötétben trágyán nevelkedett gombákra gondolok, mert ők fillérekért megvehetők.
Persze milliárdos támogatást nálunk csak milliárdosok kaphatnak.
Maccska
A nemzetáruló liberálfasiszta senkihaziak örjöngenek.
Addig jó nekünk magyaroknak!
Feró25
Én azt nem értem annak, hogy lehet örülni ha a haza szarban van dr azért a retkes parazita románokhoz tolják a pénzt.Ennek egy fidesz szavazó miért örül?
Apfelbaum
Az erdélyi senkik többet érnek a felcsúti szélhámosnak mint mi akik itt élünk...
Vegyük már tudomásul,hogy ők nem Magyarok,egy másik ország állampolgárai és oda tartoznak jogilag,oda adóznak csak sajnos ide szavazhatnak is,hogy pusztuljanak el
Maccska
@Apfelbaum: ne sírj.Nektek zsidóknak is jut bőven.
simmering73
@Maccska: 20:16 És nektek timagyaroknak mi ebben a jó? Erre recskáztok?
Maccska
@simmering73: keversz valami dékással!
m73
A kurva anyátokat fideszes patkányok! Itthon meg nincsen pénz meg tankolni a tűzoltó,rendőr,mentő autókat! Hogy rohadnátok meg a külhoni"magyarjai tokkal"együtt!
Maccska
@Nanya: nektek buziknak nincs valami újságotok ahol elbeszélgethettek egymással a sajat stílusotokban?
Ritka ordenáré vén buzernyák vagy.
ómió
Efftársilag, bizony, ott is csak a "nemzetközit" tudják elfogadni!
balos
@Nanya: Ezt azért már a kutyus nevében is sértésnek veszem!1 ilyen állat,mint a fattyú-macska inkább a száj-errel éljen nemi életet,hísz ök tartják fenn az "ereszen"!
durbincs
@Nanya: @balos: @csak húgy...: @sgl: @simmering73:@Mirabilis: @Horizont: csak mert maguk 50Q-s bányatöltelékek ?
amortizáltok
hát szerintem nem kéne politikai vihart keverni egy pohár vizbe, ez is a megosztást szolgálná mert orbán döntött pénzelte , bezzeg itthon szarik ilyesmikre. a mai világban a gyerekek érdekét KELL nézni és azt tovább vinni ami épitő és alkotó a közösség minden tagjának. Másképp Bábel tornya lesz belőle és egyetértés megbékélés soha.
ómió
@Nanya: Attól, hogy teherbe ejtetted az anyádat, bolsiék fajaberráltja, ne tukmáld az efftársi módidat másokra!
durbincs
@amortizáltok: @csak húgy...: @sgl: @simmering73:@Mirabilis: @Horizont: csak mert maguk 50Q-s bányatöltelékek ?
csipetke
Ez a kormány sose vette emberszámba a magyarországi, ide Európa legmagasabb ÁFA-ját,és egyéb ilyen-olyan járulékokat fizető állampolgárokat,akik tulajdonképp eltartják ezt a rohadtnagyra dagadt parlamenti vízfejet. Itthon szépen-lassan elfogynak a tanárok,az egészségügyi szakdolgozók, és az idióta kormány még idiótább gazdaságpolitikája miatt egyébként is nyakig vagyunk a [email protected], átszórnak Romániába 300 milliót. Gratulálok a fidesz-birkáknak,akik még 4 évre prolongálták ezt az impotens tolvajbandát.
csipetke
@Feró25: aug.10. 20:40 Pont azért, mert fidesz-szavazó, azaz nincs túl sok esze, nem llátja,hogy kilopják még a szemét is...
ómió
@Nanya: Még mindig a kurva anyádat tukmálod, bolsiék szarkupaca!? A stricije is te vagy?
Eladott Ország
Bár csak mi lennénk a gazdag rokona ( Robert bácsi) édes Erdélynek , de a valóság az, hogy már a románok életszínvonalát is sikerült ánuszrózsán csókolni, nem beszélve a többi volt keleti blokkról. Most már Bulgária is kitette az indexet. "Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Bulgária és Horvátország devizáját az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba.
Kapanyél
Fordítsuk ki egy kicsit a dolgot és tételezzük fel, hogy a román kormány mondjuk Békéscsabán építene egy óvodát, ahová csak román anyanyelvűek tehetnék be a lábukat! Itt le is dózerolnák, hisz milyen dolog, hogy a mi országunkba nem mehet a mi gyerekünk! Na itt ugyan az a helyzet és lassan már azon is csodálkozok, hogy átmehetek a határon hetente egy rekesz sörért!
ómió
@Eladott Ország: Megint az agyzsugorod gyötör téged!? Bolsiknál ez, sajnos, szinte általános!
NKF
Na ,mi a baj? Nálunk minden nemzetiségnek van iskolája TV-je,stb.
Akkor Mo- a kirekesztő? Ugyan már balos bunkókáim! Kapjatok már a cipóhoz!
ómió
@Nanya: "Bazdanyád" efftárs! Megint itt "villogsz"?
Aki Én
@NKF: És azok mennyi és milyen pénzből létesültek, működnek?
Szerinted miért balos, aki nem olyan segghülye, mint te?
ómió
@Nanya: Anyabaszó bolsi tetü, ne hazudd másra a "kvalitásaidat"!
durbincs
@Dr. Proktor: @Dr. Proktor: mert maga be-gyógyszerezett Azovi fasiszta pribék ? mint ez a @Nanya: +@amortizáltok: ?
ómió
@Nanya: Bolsiék anyabaszója! Bújj elő a Böszmeánuszból! Anyád már várja tőled a mai "menetet"!
durbincs
@Dr. Proktor: @Dr. Proktor: mert maga be-gyógyszerezett Azovi fasiszta pribék ? mint ez a @Nanya: +@amortizáltok: ?
durbincs
Na még ez is ? mint ez a @Horizont: nevű Ótvar ? szakadt harisnyába ,piros csámpás lakkcipőbe ,gombás körmökkel ?
a segge mögé rejtett péniszmaradékkal ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.