Virág Barnabás szerint őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának.

MNB-alelnök: akár 19 százalék is lehet az infláció ősszel

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én MTI/Soós Lajos

„Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk”

– mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Szerinte az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe. Arra figyelmeztetett, hogy itthon még két, az utóbbi hónapokban felmerült szempontot kell figyelembe venni az infláció mértékének becslésénél.

Az élelmiszer- és energiaárak eddigi emelkedése mellett számolni kell az aszályhelyzettel, ami a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el épp azon termékeknél, amelyek már így is az egyik legnagyobb mértékben drágultak. A másik hatás a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak.

A jegybanki becslés szerint a rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz. Ha ezt csak hüvelykujjszabályként hozzáadják a legutóbbi 15-16 százalékos inflációs várakozáshoz, akkor máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Forrás: infostart.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Igazán? Ezt ti kurtatok el, kuszaszemmel es O1G-vel az élen. Hat hozzatok is helyre a saját oszelopkodott magánvagyonotokból. Ne az embereket sarcoljatok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 12:37
Akkor most leírom neked faszorrú köcsög.
Tehát mszmp-mszp-gyúcsány államadóssága 20 000 milliárd2010-ig
2010-től,2020-ig döbrögi-fidesz államadóssága 42 000 milliárd.
A fidesz vett fel 22 000 millárd forintot 2010-2020 között hülyegyerek.
Utánna nézhetsz ha nekem nem hiszel.Tehát kádár-antall-horn-megyó-gyúcsány nem vett vel összesen annyi hitelt mint orbán gazdád.Mehetsz is kinyalni a seggét paraszt.
ómió
@kulabombaafityiszre: Figyu, bolsiék idióta szarfaszú kanásza! A bolsi tetübandátok államadóssága 2010-re 22000 milliárd, ami évente 1000-1500 milliárddal nő a saját kamatos kamatai miatt és mára így már 40000 milliárd fölött van, még, ha ezt "efftársiasan" a Fideszre hazudnád is! Ezt üvöltözd szerteszét a Böszmeánuszból óbégatva, proliék idiótája, ne a tetvesbolsi hazugságaitokat!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:52
Figyu hülyegyerek .A hitel kamát,hitelből fizette orbán gazdád?Tényleg ennyire idióta vagy?
Az ország által megtermelr remek száguldozó,mi vagyunk európa motorja gazdaság nem tudott kitermelni 1000 milliárd forintot.Na bazmeg akkor mikor hazudott a gazdád?
Ráadásul az eu ból jövő 12 év alatt közel 50 000 milliárd forintból sem futotta rá hanem a kamattörlesztésre hitel kellett felvenni.Na menj a picsába.Te hülyébb vagy,mint gondoltam.
Az a nagy baj veled ómió,annyira hülye vagy,hogy nincs annyi eszed felfogni mennyire hülye vagy.
ómió
@kulabombaafityiszre: Figyu, bolsiék idiótája! Ha lejár egy hitel, azt államadósság-szinten új hitel felvételével egyenlítik ki és itt a pluszt csak a kamatos kamata jelenti! Tehát: visszafizetünk egy hitelt, ami megszűnik, helyette a kiegyenlítésére felvett új hitel marad! Vágod, idiótája!? Az adósság nem duplaannyi lesz, hanem csak kamattal növelt! Az ország meg, ugye, azért termelné meg az ezermilliárdokat, hogy életszínvonalbelileg ne léphessen előre és inkább a ti korábbi bolsi adóssághegyeiteket fizesse vissza!? Leszel te még idiótább is!? Az EU-s pénzeket pedig nem államadósság-fizetésre kapjuk, hanem projektpályáztatásra! Ezt se tudtad? És ekkora idióta létedre még a saját fajkreténségedet is rám hazudnád? Tényleg, "igazi efftárs" vagy, abbóla bolsi mintahülye fajtából!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 10:37
Hú de hülye vagy.Akkor a gazdád az elméleted szerint hazudott az államadósság csökkentésről.
ómió
@kulabombaafityiszre: Aki itt az ökörségekben turkálva hazudozni próbál, az, idiótája, te magad vagy! Az államadósságot - ha erről is "lemaradtál" - jelzem, már évtizedek óta a GDP-hez viszonyítva mérik! Annak megfelelő mértéke az adott állam garanciája a saját adóssága visszafizethetőségére! Márpedig nálunk a GDP-hez viszonyított államadósság (látszik. hogy a GDP-nk dinamikusan nő) még a jelenlegi defektes világgazdasági körülmények között is jóval alacsonyabb, mint pl. Böszme efftársadék "kivívott" államcsődveszélye idején volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.