Különösen megnőtt az egyébként is jelentős érdeklődés az erkélyre szerelhető egyszerű napelemek iránt a rezsicsökkentés korlátozása óta – számolt be róla a G7.

Káosz van az erkélynapelemek körül: Hiába a hatalmas kereslet, tiltják az áramszolgáltatók a használatátFotó (illusztráció): Pixabay 

Viszonylag olcsó, egyszerű, és csökkenti a villanyszámla összegét is.

A telepítéséhez nincs szükség szakemberre, a termék egyszerű modulokból áll, megvásárolható a műszaki boltokban.  A mindössze pár panelből álló lakossági napelem-rendszerek kis teljesítményűek, konnektorba dughatók, és amennyiben süt a nap, egy saját átalakítón (mikroinverteren) keresztül áramot táplálnak a lakás hálózatába. 

A névleges teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, ami azt jelenti, hogy ideális körülmények között sem termel sok áramot, ezért tipikusan arra lehet csak jó, hogy egy háztartás állandó napközbeni fogyasztóinak (például hűtő, fagyasztó, villanybojler, légkondi, wifirouter) „besegítsen”.

Az európai országokban általában csak bejelentéshez kötött a termék használata, azonban Magyarországon biztonsági és technológiai okokból az áramszolgáltatók tiltják a használatát.

A magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételei szerint, aki ilyen áramtermelő készüléket dug a konnektorba,

azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

A G7 cikke szerint most ott tartunk, hogy a terméket már a magyar webáruházakban is meg lehet vásárolni, ugyanakkor a használatát elvileg tiltják az áramszolgáltatók.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: 24, G7

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az MVM-nek jobb ha toluk veszi a lakossag az aramot, mint maga termeli meg. Hogy tudnanak maskulonben a Fradinak kozel masfel milliardos tamogatast adni?
Nyugaton az ilyen napkollektort megveszed, kirakod a napra es mar tolt is. Itt meg minden herce-hurca van van vele.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Nem kőőő a konnyektorba dugni erre kell egy konnektor.
Yoda69
Az MVM-nek jobb ha toluk veszi a lakossag az aramot, mint maga termeli meg. Hogy tudnanak maskulonben a Fradinak kozel masfel milliardos tamogatast adni?
Nyugaton az ilyen napkollektort megveszed, kirakod a napra es mar tolt is. Itt meg minden herce-hurca van van vele.
magyar1
@Yoda69: Emeletes házaknál megértem, hogy van ellenkezés esetleg a szomszéd részéről de családi házra miért nem lehet?
Yoda69
@magyar1: Csaladi hazra miert tennel erkelyre valo napelemet? Ott lehet felnyomni a tetore, az sokkal hatekonyabb. Azokat lehet, de ahhoz is az MVM engedelye kell.
Qqberci
@magyar1: Az üzemirányítás életét nehezíti és Magyarországon még a 30 évvel ezelőtti rendszerek vannak, "mérsékelt" rugalmassággal...

A megoldás az off-grid rendszer (szigetüzem) ahhoz senkinek semmi köze...
human
De ha jól értem sziget szerűen meg lehet üzemeltetni. Azaz olyan áramkörön ami nincs kapcsolatban a szolgáltató által táplál áramkörrel.
jesz
minek is akarja valaki összekötni az elmű konnektorával? Szigetüzemben kell üzemeltetni, oszt jónapot...
Szerintem nagyon jó lehetőség, ha megveheti valaki, tegye.

Ez csak hisztériakeltés, a hozzánemértők megzavarására...

Hogy szarnának sünt
Eladott Ország
@Yoda69: ma, 1201:52 ♣ A Csizmadia-Bayer-Bencsik-Stefka-Lomniczi&Co. hivatásos békemenetelők hangzatos nevei által fémjelzett CÖF-CÖKA, közhasznúnak csúfolt, kormányseggnyaló szervezet a 100 százalékban állami, azaz közpénzből működő Magyar Villamos Művek (MVM) kifizetési listáján szerepelt. Egészen konkrétan 508 millió forintot ( több, mint félmilliárd) tehettek zsebre , és elköltöttek el csupa hasznos dologra. És örüljünk, hogy adót is fizetnek utána, tehát mindenki jól jár, abszolút mindenki.
24.hu/kozelet/2017/05/12/a-cof-szerint-meg-mi-jarunk-jol-azzal-hogy-kaptak-508-millio-forintot-egy-allami-cegtol/
magyar1
@Maccska: Igen, ezt csak olyan helyre lehet, mint a bojler, aminek mindegy mikor fűt.
Lepényleső
...mint a nagy Maf fia? Vagy tőlem veszel vagy sehonnan,- újmagyarosan,- fydes módra?
verőce21
Miért kellene a napelemek termékdíját megszüntetni? Irdatlan mennyiségű veszélyes hulladékkal szórják tele az országot… és halvány gőze sincs róla senkinek...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.