Az Agrárminisztérium épületénél tüntetett pénteken este az LMP, erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakozva.

Ezt üzenték a kormánynak a fakivágások ellen tüntetők a Kossuth térrőlFotó: Facebook

Azt üzenjük a kormánynak, hogy el a kezekkel az erdőktől! – kezdte beszédét Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke, azt követelve, vonják vissza az "őrült rendeletet", amely erdők tarvágását, elpusztítását teszi lehetővé.

Arról beszélt, hogy napjainkban egyre súlyosabbak a klímaválság következményei, az ország közepe és keleti része már félsivatagossá vált, ezt a folyamatot súlyosbítja tovább ez a kormánydöntés.

Hangsúlyozta: a jelenlegi kétmillió hektárnyi hazai erdő hatszorosára volna szükség a klímasemlegesség eléréséhez. Ha nem lesz erdő, előbb-utóbb mi sem leszünk – fogalmazott, megjegyezve, a kormány által tett lépések miatt "biztos, hogy semmilyen klímacélt nem fogunk elérni".

Keresztes L. Lóránt (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt mondta, hogy gyermekeink és az unokáink jövője a tét az általa sok ezresnek nevezett, a szervezők által ötezresnél nagyobbnak becsült tömeg előtt.

Hangoztatta: szembesíteni kell a kormányt cselekedeteinek következményeivel, hiszen a "gyalázatos erdőirtó rendelet egyenértékű a természetpusztítással". A válságok már egymásba érnek, a bőrünkön érezzük a klímaváltozást – jelentette ki a politikus, aki szerint a kormány "kiiktatta a természetvédelmet Magyarországon".

Megjegyezte, tudósok és környezetvédők mellett polgármesterek, köztük kormánypártiak is felszólaltak már a kormányrendelet ellen.

Ha a kormány nem látja, miként kell cselekedni, akkor nekünk kell kikényszerítenünk ezeket a lépéseket – fogalmazott, felvetve, hogy megtehetik ezt akár egy, minden pártpolitikai különbséget félretevő nemzeti mozgalom révén is. Arra szólította fel Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy álljon ki a nemzeti értékek elpusztítása ellen

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a megmozduláson arról beszélt, klímaváltozás a világon mindenhol van, az nem Orbán Vitor hibája, "az viszont Orbán Viktor hibája, hogy olyan kormányunk van, amelyik nem készít föl a klímaváltozás hatásaira, és ami miatt semmit nem teszünk a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért".

Hangsúlyozta: a kormányzat nem cselekedett időben az energiahatékonyság fokozására, "most pedig ki akarják vágni a védett erdeinket".

Ungár Péter kiemelte: a tiltakozók meg fogják akadályozni a százezreket felháborító természetrombolást, fizikai jelenléttel, kordonokkal, országszerte létrehozott helyi csoportok révén.

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere a rendezvényen arról beszélt: a jövőről szól ez a megmozdulás, hiszen egyszerre természetvédelmi, egészségügyi és gazdasági érdekünk az erdők megóvása.

A tüntetés befejezéseként a résztvevők átvonultak a közeli Kossuth térre, hogy ott néma demonstrációval juttassák kifejezésre tiltakozásukat.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Pegero: Te tényleg nem érted, miről van szó? Tényleg nem látod, hogy ahol kivágják a fákat, ott nincs árnyék, nincsenek madarak, nincsen aljnövényzet, csak kiégett fű, por. Ahol meg le van minden betonozva,még éjszaka is ontja magából a meleget a beton. Az ott élők szenvednek! És ez csak romlani fog, ha a kormány nem hajlandó gondolkozni, csak rövid távú lehetőleg a számukra anyagi hasznot hozórendeleteket alkot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak úgy...: direkt miattad írtam be ilyen későn, kíváncsi voltam, ugrasz-e készen állva, te buta majom...!
verőce21
Mivel az északi országokban is beindult a fabiznisz és a kályhabiznisz - németeknél osztrakoknál2 év! lett a fűtéscserés várakozási idő... osztriában 1,80 juró a fütőolaj kb. 4500-5500 litert éget el egy osztrák szezononként (ott annyira ződdek hogy még mindig ez a legelterjedtebb) és mivel fejlettészakon inkább fenyő van (irtják is rendesen) ami kicsit kisebb "fütő" értekű mint a tölgy, ezért hamarosan újabb rablási kíserlet jön az ejutól...!
Néro2
@csak úgy...: Na pont ezért írtam a pár mondatot. Talán egymás mellé kéne tenni a pontokat Vergöc-te meg legfeljebb 21 egysejtű papucsállatkákat tud csinálni oszt' abból minek még 21 ? Az az egy egysejtű állat is sok.
Néro2
@Nessy: vak(o)un-doknak kár beszélni a csillagászat szépségeiről.
lampa laz
Ennek a fakivágó rezsicsökkentésnek egy újabb maffia csoport lesz a haszonélvezője. Jó lenne ismerni az érintett érdekcsoport tulajdonosi hátterét. Fideszes privatizáció nemcsak szántókat, legelőket hanem rengeteg erdőt is a kedveltek tulajdonába juttatta. Rohadt nagy üzlet lesz ez nekik most, a szerencsétlen fűteni akaró meg nem tudja, h ezzel a nyers fával csak évek múlva tudja bemelegíteni az otthonát, ha egyáltalán akkor még lesz neki. A kezdeti rezsicsökkentés hasznát is egy közbeiktatott MET nevű cég tette zsebre, fidesz emberei voltak, a COVID nyertesei ugyancsak ők (lélegeztetőgépek, maszkok, maszkot gyártó gépsor, keleti oltóanyag stb). Ezek mindig tudják, h a nyomorból hogyan tudnak hasznot húzni saját zsebre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.