Egyre többen követelnek béremelést a magyar munkavállalók közül amiatt, hogy a magas infláció elértékteleníti a pénzüket – ezt mondta Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője a Világgazdaságnak melyet az Index szemlézett.

Egyre nagyobb a nyomás, fizetésemelést követelnek a magyar dolgozók,

Karácsony Zoltán szerint a béremelés egy olyan kérdéssé vált az utóbbi időben, amely minden mást felülír a munkahelyeken. Példaként idézte egy nemzetközi cég magyarországi HR-igazgatójanak kijelentését, aki azt mondta neki:

Senkit nem érdekel, hogy mit teszünk a rugalmas munkarendért vagy a Covid ellen. Mindenki fizetésemelésért ostromol bennünket.

A szakértő kifejtette:

az alapvető probléma az, hogy senki sem tervezett előre olyan mértékű inflációval, amilyet például júliusban is kimutatott a Központi Statisztikai Hivatal.

Mindeközben a MÁV-nál, a Volánnál, a Magyar Postánál és a közműágazatban 2021 nyarán még arról állapodtak meg a szakszervezetek a munkaadókkal, hogy három év alatt összesen átlagosan 15 százalékkal emelik a munkavállalók alapbérét.

Ezt a hároméves tervet most aztán egy év alatt sutba vágta az infláció, és a szakszervezetek soron kívüli béremelést követelnek.

Karácsony Zoltán szerint a helyzet azért is nehéz, mert először a legjobb munkavállalók távoznak a cégektől. A munkaerőhiány jele az is, hogy az utóbbi időben a magyar kormány újabb országok irányában könnyítette meg a munkaerő-toborzást.

A munkáltatók változatos módon próbálják orvosolni a helyzetet, több-kevesebb sikerrel: vannak, akik 5 százalék körüli évközi emelést adtak, miközben mások a későbbi hónapokra előreirányzott fizetésemelést hozták előbbre.

A legtöbben viszont egyszeri, jól mutató bónuszokkal próbálkoznak, ami nem épül be az alapbérbe, például 100-200-300 ezer forintos cafeteriajuttatásokkal. Ám ők is tudják, hogy ez csak átmeneti megoldás

– magyarázta a szakértő. Szerinte a cégvezetők helyzetét az is nehezíti, hogy sokaknál nincs tapasztalat két számjegyű inflációs környezetben a bérpolitikára.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Teljesen jogosan. Legalabb 30%-os emeles kellene evente, amig meg nem fekezik az inflaciot.
A sors ironiaja a magasabb ber tovabb fokozza az inflaciot, ami meg nagyobb beremelest kivan.
orban kaoszba es gazdasagi osszeomlasba hajszolja az orszagot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Teljesen jogosan. Legalabb 30%-os emeles kellene evente, amig meg nem fekezik az inflaciot.
A sors ironiaja a magasabb ber tovabb fokozza az inflaciot, ami meg nagyobb beremelest kivan.
orban kaoszba es gazdasagi osszeomlasba hajszolja az orszagot.
Nessy
Kialakul az ár - bér spirál, egyre növekvő infláció, át gondolatlan monetáris politika, Orbán további osztogatásai, ad hoc rendeletek. Egyre gyorsabban fog bekövetkezni a teljes összeomlás! Ha netán pénzt kapna az ország Brüsszelből, félő abból nem a gazdaságot próbálná a kormány talpra állítani, hanem kézen, közön eltünik, vagy értelmetlen kiadásokra megy el.
teuton
Az osztogatasnak fosztogatas lesz a vege...
Néro2
Olvasgassák inkább Pöcs János Jász-parlementi képviselő eszme(nt) futtatásait. Oszt' tán kussoljanak.
Ja Pócs . Bocs.:)))
balos
Hát itt a munkások már elfogytak,de a közszolgák és közmunkások,már "fáradtak" hogy kiálljanak az igazukért!Mindig azoknak a hangja hangos,akik támogatják a hazug rendszert!Lásd a cögös-polgári ökröket!Képesek fillérekért eladni a jövőnket egy korrupt hazaáruló tömeggyilkos bandának!Mert csak a fideSS képes visszahozni a Jobbágy rendszert!
kormanyos63
@Néro2: Pöcs pócs!
Láttam az eszmefuttatását(inkább ámokfutását) ennek az ótvar hányadéknak, ez tényleg nem semmi volt!
Ez az idióta semmirekellő fostalicska(KB annyi esze van mint Kósa Lajosnak) aki havonta több millió forintot keres, és semmit sem csinál érte, azt találta mondani, hogy nem kell a magyar melósoknak béremeelés, mert ellustulnak, és eltunyulnak!
A jó kurva anyádat baszd telibe pócs jános!
A bérek és a nyugdíjak nagyon alacsonyak Magyarországon, ebből gyakorlatilag nem lehet megélni, főleg úgy, hogy a brutális infláció miatt(45-50%) szinte naponta emelkednek az élelmiszerek árai, lassan már megfizethetetlenek!
Egyre több ember fog éhezni és fagyoskodni(a gáz, és a villany ára is nagyon meg fog emelkedni) a közeljövőben, ez sajnos borítékolható!
Magyarország jobban teljesít!
Rohadjon meg a fidesz, és rohadjon meg orbán viktor!
ómió
Aztán, tessék, ám, a "Zorbánra" hazudni, efftársak, még a "szent piacot" is!
kormanyos63
@ómió: Nem kell arra semmit sem hazudni, mindenki tudja, hogy a csuti pszichopata lótolvaj törpediktátor egy mocsok, hitvány, aljas, ótvar gazember!
Már régen börtönben volna a helye(életfogytiglan) teljes vagyonelkobzással!
A 12-éves ámokfutása alatt teljesen tönkretette, és kifosztotta az országot ez a patkány!
És ez nem fikció, hanem a valóság,én tiszta szívből megvetem ezt a rohadékot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.