Az Alföld elsivatagosodása már nem a vészjósló jövő, a folyamat szemmel láthatóan megkezdődött, az élővilág és a táj átalakul.

Nem vészes jóslat, hanem tény: megkezdődött az Alföld elsivatagosodása

Fotó: pixabay.com

Rendkívüli aszály sújtja a magyar Alföldet, hazánk keleti részére gyakorlatilag fél éve nem jutott számottevő csapadék – írja a 24.hu.

Mindez vízkorlátozásokkal, ivóvízhiánnyal és hetekig tartó, a 40 Celsius-fokot is meghaladó hőséggel karöltve már az országos médiumokban is a vezető hírek közé emelte a témát. Mindenki esőért ácsingózik, és abban reménykedünk, hogy ha végre megjön, minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Valóban így van? A mostani nyomorúságos aszály csak egy párját ritkító extrém periódus, vagy már előzetes a jövőből?

Dr. Lukács Balázs Andrást, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársát kérdezte a 24.hu arról, hogy valóban sivataggá válik-e a magyar Nagyalföld, illetve mit tehetünk a mostanihoz hasonló szárazság elkerülése érdekében.

A tudósok évtizedek óta figyelmeztetnek, hogy kontinentális éghajlata és medence jellege miatt a Kárpát-medence, főleg az alföldi terület fokozottan ki van téve az éghajlatváltozással járó szárazodásnak. A klímamodellek természetesen sok részletben eltérő eredményeket adnak, a megbízhatóságuk is változó, de többségük szerint Alföldünkre hosszú távon elsivatagosodás vár, ha nem teszünk semmit.

És ez már nem is a jövő, az átalakulás szemmel látható jelei a gyepek borításának csökkenése, a honos zárt erdőtársulások kiszáradása és ligetesedése, a kaktuszok terjedése a Kiskunságban, kisebb víztestek eltűnése, a mediterráneumban őshonos fajok megjelenése és hogy egyre több vízfolyást sorolunk át időszakos kategóriába, és még hosszan sorolhatnánk

– mondja a 24.hu-nak Lukács Balázs András.

Az élővilág is átalakul, a mostanihoz képest szegényebbé válik (pontosabban csökken a fajgazdagság), példaként gondoljunk a kopár görög tájra – nyilván annak is megvan a maga varázsa, de mégsem szeretnénk, hogy az Alföld is olyanná váljon.

Ez az elsivatagosodás – mondjuk úgy – első fokozata, ami teljesen reális valóság, a tünetei már kézzel foghatók

– emeli ki az ökológus.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 24.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Micsoda eredmény, világhírű, és ez már a Holdról is látszik!'12 év Orbán uralkodás alatt a tejjel és mézzel folyó Kánaánból sikerült az országot az elsivatagosodásba vezetni!Szegénységben a másodikok vagyunk az EU-ban, a táj ahol élünk meg közben sivataggá változik, és közben a tudósítások szerint lett volna mód az elsivatagosodás megállítására, csak ez a kormány nem erre költötte a pénzt !Milyen nagyszerű országvezető, akarom mondani vesztő ember ez az Orbán Viktor!Erre most még az erdők tarvágását is engedélyezte!Erre meg az volt a kormányszóvivő asszony válasza, hogy a törvény amely engedi a tarvágását az erdőknek feltételes módban van megszövegezve!Kérdés hogy feltételes módban lehet-e egy törvényt megfogalmazni?Ha innen nézem akkor igen , lehet vágni a fát, de ha onnan akkor nem?Határozottan van megfogalmazva , az biztos, hogy akkor most vágható-e a fa az erdőben , vagy nem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fenyöfa58
Volt egy VÁSÁRHELYI terv !! Lett belőle HATVANPUSZTA !!!eltéritették !! mint a MANYUP 3 000 milliárdját !!!
Istenakinincsen
Régebbre vezethető vissza az ország elsivatagodása! A csodálatos tisza kanyarulatok levágása, elfoglalása, töltések gátak építése...(gyorsan lefollyanak a folyók a tengerbe, ne legyen árvíz). A folyók így is kiöntöttek és lett belőle belvíz amivel szintén harcoltak. Szélmalomharc a természettel. Apadnak a folyók? Vissza kell adni a kanyarulatokat az ártereket, de már sokkal többet mint amit elvettek mert menekülhetünk a sivatagból, de nincs hová!
"Vagy visszaadjuk a szántók egy részét a víznek, vagy az egészet át kell engednünk a sivatagnak."
kereső
@Istenakinincsen: Részben...ezt enyhiteni lehetett volna viztározók épitésével. És nem kkellett volna kivágni végig a Tisza mentén az ártéri erdőket- amelyek visszapótlása nem történt meg. _ bizonyára nem ismerik a fák vizmegtartó ,és szabályozó,elvezető tulajdonságát sem.
Istenakinincsen
@kereső: Ez igaz, de ezek természetes módon is megvoltak...mint a fák. Már késő mert túl sok az elhibázott lépés.
Évszázadok óta ez van, hogy dilettáns megalomániások szarvashibákat követnek el, a következmények nem érdeklik őket csak a pillanatnyi haszon és a dicsőség! Utánam a vízözön, vagy aszály? Nem számít, már hogy egy problémát megoldottunk ami négyzetesen termeli az újabb problémákat amit meg kell oldani! Láss csodát jönnek az új projektek, újabb hibák amit meg kell oldani. Ördögi kör... ez a 22-es csapdája!
csak úgy....
a teve környezetbarát és keveset fogyaszt,tevére kell cserélni a lovakat..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.