A hangulat romlása azon is látszik, hogy a dollár 0,2%-os erősödéssel kezdi a hétfői napot, így 1,0234 körül jár az euróval szemben. A japán jen 0,2%-kal erősödött még a dollárral szemben is, az angol font viszont hasonló erősödést mutat.

Beütött Orbánék lépése: megint sírgödörbe dobták a forintot

Mérsékelt gyengüléssel nyitja a hetet a forint az euróval szemben azt követően, hogy péntek este a Standard & Poor’s negatívra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, ami egy esetleges későbbi leminősítés előszele lehet.

Hétfő délelőttre 395,8 közelébe gyengült a forint, ez már 0,9%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából.

Mi ennek az oka?

A hétvége előtt a zárás után jelentette be az S&P, hogy stabilról negatívra rontja a magyar adósbesorolás kilátását, így ezt a lépést csak most tudta lereagálni a piac. A kilátás rontása egy esetleges későbbi leminősítés lehetőségére utal, a hitelminősítő szerint legalább egy a háromhoz az esélye annak, hogy két éven belül rontják a besorolásunkat.

A hétvégén kiszivárgott bírósági irat is erősen befolyásolja a forint árfolyamát. Ez a szivárgás az uniós forrásokról való megállapodás esélyeit rontja, hiszen a bírósági rendszerbe való beavatkozás kockázatát veti fel.

Az ügy azért is rendkívül kínos, mert az Európai Bizottság a jogállamisági problémák miatt tartja vissza a Magyarországnak szánt helyreállítási pénzeket

– a felsorolt aggályok között pedig az egyik első helyen szerepel az igazságszolgáltatás függetlensége.

A Portfolió elemzése szerint könnyen lehet, hogy itt ki is fullad a forint múlt héten látott erősödése és ismét megindul lefelé a lejtőn a magyar deviza. 

Forrás: Portfólió

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
@Csizmás Kond: Igen ez van amikor a hülyék még hülyébbek lesznek, gratulálok hozzá. :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Yoda69: Gondolom ismered a rőzsegyűjtő indiánviccet...na az elemzősvicc is ilyen.
Yoda69
@Eladott Ország: Akkor viszont egy paraszthajszalnyira leszunk az allamcsodtol, mint ahogy azt Bokros is elore vetitette a mult heti Egyenes beszedben
Lepényleső
...söprik még a forintot,- mint egykor tették az utcán a pengővel? Addigra ugyan hol lesznek ezek már a svájci betéttel?
ómió
Na! Már az S&P-t is a "Zorbánra" kell hazudnotok, efftársak!?
amortizáltok
@Eladott Ország: és ezt nem lehet felhasználni a számonkéréskor?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.