Több helyen már a hivatalos kereteken kívül, a közösségi médiában is vadásszák a tanárjelölteket az iskolák.

Az RTL Klub Híradójának riportja szerint bár alig két hét múlva kezdődik a tanítás az iskolákban, még mindig égető a tanító- és tanárhiány több intézményben is. 

Két hét múlva indul a tanítás, de még mindig rengeteg helyen tanárhiány van

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Sok iskola már nem a hivatalos közszférai állásportálon, hanem a Facebookon hirdeti, hogy milyen szakos tanárokat keresnek (sok helyen már gyakorlatilag bármilyen szakos tanárt várnak), egy intézmény pedig még szolgálati lakást is ajánl a hozzájuk jelentkezőknek, egy másik pedig leírta a hirdetésben, hogy ugyan náluk sincs kolbászból a kerítés, és nincs bértáblán felüli fizetés, de támogató munkakörnyezet van – derül ki az RTL Klub riportjából.

A múlt héten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már azt vetette fel, hogy a tanár végzettségű országgyűlési képviselőket is vezényeljék ki, mert annyira égető a tanárhiány az intézményekben. A szakszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem tesz azonnali béremelési ajánlatot a tanároknak, akkor ismét sztájkba lépnek. 

A sztrájkot a Diákok a Tanárokért diákszervezet is támogatja, akik már márciusban is utcára vonultak, hogy kifejezzék szolidaritásukat tanáraik mellett. Szeptember elsejére, a tanévnyitó napjára országos akciót hirdettek, arra kértek mindenkit, hogy kockás ingben menjenek a tanévnyitókra. Emellett szeptember másodikára  szimpátiatüntetést szerveznek Budapestre. 

Az RTL Klub megkereste a Belügyminisztériumot (az új kormányban már ide tartozik a közoktatás), ahonnan a tüntetés hírére nem érkezett reakció, de a csatorna egy másik kérdésére azt válaszolták, hogy folytatják a tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel és az Európai Bizottsággal is.

"A cél, hogy az uniós költségvetési ciklus, azaz 2027 végére a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 80 százalékára emelkedjenek"

- válaszolta a minisztérium. 

Forrás: rtl.hu/hirado

101 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Galway
@kisfalud: Lehet, hogy a tankerületek szétzavarása, az ottani nertársak és nertársnők munkába állítása sokat segítene a tanárhiányon.
Bár valószínűleg mind alkalmatlan. Mi másért feszítenének a tankerületben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
@Málna: 9:07 Jaj, Te szerencsétlen hülye! Az, hogy "igyekszel megoldani... a nyafogás helyett" nem egyenlő azzal, hogy az egyik szülőnek ki kell maradnia a munkából, u.akkor gépet kell vennie és felváltva segiteni egész nap a 2 kisiskolás gyerekének!! Mivel -- ahogy az itteni irásaidból kiderült -- nincs férjed, sőt nagykoru az egyetlen lányod is, baromi nehéz Neked mindezt elképzelni. Azért kiváncsi lennék, hogy férj nélkül, a kisiskolás lányoddal ezt hogy oldottad volna meg?!
Málna
@szegfue: Erre valók a nagyszülők, esetleg barátok, iskolatársak. Találjátok ki, hogy hogy tudjátok megoldani. Vagy nyafogjatok tovább...Nekem mindegy. De a szerencsétlen most sem én vagyok, minden jel szerint...:-)
Nessy
@Málna:Remek ötleteid vannak, "találjátok ki, hogyan oldjátok meg!" Ez soha nem jutott volna eszünkbe!
Málna
@Nessy: Szerintem hasznos tanácsot adtam. Vagy szerinted panaszkodás helyett nem a megoldásra kellene koncentrálni? Hülye kérdés volt, tudom...:-)
Én nem tudok nekik többet segíteni, a konkrét helyzetüket ők tudják.
Ludmilla
@Málna: minden kérdésre válaszoltam,ha gondjaid vannak a szövegértéssel,fordulj szakemberhez.De nem ragaszkodom a válaszodhoz,egyszerűen nem vagyok rá kíváncsi :-)
Málna
@Ludmilla: Nincs gondom a szövegértéssel, ezt már megbeszéltük. Neked ciki ez magyartanárként...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.