Hiába spórolna azzal az ember, hogy otthon főz magának, az infláció a konyhákba is begyűrűzött, elsősorban a húsok és a kenyérfélék drágulásán keresztül.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég tette közzé a júliusi inflációs jelentését, ami szerint júliusban 13,7 százalékos volt az összinfláció Magyarországon. Az élelmiszerek ára átlagosan 27 százalékot emelkedett – írja az Mfor.hu a cikkében, melyben azt nézték meg, hogy az infláció milyen hatással van az otthoni főzésre.
Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO
A lap egy képzeletbeli négytagú családra szóló főzést vett alapul, különféle, bevett ételekkel (húsleves, rántott hús, lecsó, kakaós palacsinta), és a KSH, valamint az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere segítségével nézték végig a hozzávalók árainak alakulását.
Megállapításuk szerint egy csirkehúsleves jó háromszáz forinttal került többe 2022 júliusában, mint egy évvel korábban.
"Azzal, hogy 2022-ben közel 1400 forintból jött ki a húsleves receptje, így a tavalyi árakhoz képest 35,3 százalékkal drágult a húsleves elkészítése, míg 2018-hoz képest 53,3 százalékkal"
- olvasható a cikkben (2018-ban még 911 forint körül jött ki egy átlagos csirkehúsleves ára otthoni főzéssel), amely szerint a hús drágulása volt erőteljes hatással az árnövekedésre.
A rántott hús otthoni elkészítése több mint 400 forinttal lett drágább a 2021 júliusi adatokhoz képest, és az infláció idén nyáron lőtt ki igazán.
"Azzal, hogy 2022-ben 2050 forintból jött ki a rántott hús receptje, így a tavalyi árakhoz képest 25,5 százalékkal drágult a rántott hús elkészítése, míg 2018-hoz képest 54,8 százalékkal"
- áll a cikkben, amely szerint 2018-ban 1325 forintos áron lehetett kihozni a rántott hús otthoni elkészítését, ez 2019-ben már 1425 forintba került, 2020-ban 1545 forintba, 2021-ben 1633 forintba, idén viszont már 2051 forintot számoltak. Itt a rövidkaraj és a tojás árának növekedése volt hatással az árra.
A lecsó ára is durván megugrott a tavalyi nyár óta: akkor az Mfor.hu számításai szerint 1650 forintból lehetett kihozni az otthoni főzést négy főre, idén nyáron ez már közel 2110 forintból jön ki.
"A négytagú család számára a tojásos-kolbászos lecsó elkészítése tavalyhoz képest szintén több mint 400 forinttal drágult, az áremelkedés pedig a 2018-as viszonyokhoz képest még durvább. Arról nem is beszélve, hogy mindenki tudja, hogy egy jó lecsóhoz dukál a fehér kenyér, amelynek kilója csak tavaly július óta átlagosan több mint 200 forinttal drágult – a KSH adatai szerint 395 forintról 670 forintra. A százalékos drágulás itt is megdöbbentő: azzal, hogy 2022-ben közel 2110 forintból jött ki a lecsó receptje, így a tavalyi árakhoz képest 27,8 százalékkal drágult a lecsó elkészítése, míg 2018-hoz képest 59,8 százalékkal."
A cikk szerint az otthoni főzésben a lecsó 2018-ban 1320, 2019-ben 1527, 2020-ban 1581 forintból volt kihozható, tavaly pedig 1650 forintból. A lecsó árának növekedésében a tojás és a kolbász árának növekedése játszott leginkább szerepet megállapításuk szerint.
Az Mfor.hu a kakaós palacsintát is megnézte, hogyan változott az ára. Számításaik szerint a palacsinta receptje tartalmazza a legtöbb árstopos terméket (cukor, liszt, tej, olaj), emiatt a palacsinta ára szolidabban emelkedett a többi ételhez képest: 2022 nyarán 532 forintot számoltak az árára, 2021-ben 433 forint (vagyis tavaly óta 22,9 százalékos volt a drágulás), 2020-ban 414 forint, 2019-ben 382 forint, 2018-ban pedig 377 forint. (A 2018-as adattal összevetve az ideit is 41,3 százalékos a drágulás.) A palacsintánál a tojás volt az, ami a legtöbbet drágult.
Az Mfor.hu megállapítása szerint kijelenthető, hogy hiába az árstopos termékek, az infláció elérte a magyar konyhákat is, ezt elsősorban a húsfélék és a kenyérfélék drágulása okozta. A lap szerint
"aligha van az rendben, hogy ha valaki otthon egy 4 fős családnak elkészítené ezeket az ételeket, 6090 forintot kell, hogy fizessen, szemben a tavalyi 4750 forintos elkészítési árral. Az egy év alatt mért 28,2 százalékos áremelkedés pedig a valóságban még magasabb lehet, hogyha nem csak a KSH adatai közt szereplő átlagtermékekből dolgozunk."
8 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Új hozzászólás