Ha ezt a hőmérsékletet elérik, akkor utána nem szükséges tovább fűteni az intézményekben Kisfaludy László helyettes államtitkár meglátása szerint. Egy tanárszakszervezet szerint a kormány télen elrendelheti a digitális oktatást, erre lehetőséget ad a több hetes csúszással nyilvánosságra hozott ezévi tanév rendje. 

A Népszava cikke szerint Kisfaludy László, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár úgy tartja, ha a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot az oktatási intézményekben, akkor nem szükséges tovább fűteni. 

A helyettes államtitkár szerint télen elég a 20 fok az iskolákban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ez úgy derült ki, hogy a fel- és bejelentéseiről híres Tényi István nemrég azzal kereste meg a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, milyen mértékben szükséges a jogszabályban előírt minimális szint (20 Celsius-fok) fölé fűteni az iskolák tantermeit és csoportszobáit. (Tényi azután kereste meg a minisztériumot, miután kiderült, a szaktárca utasítást adott az oktatási intézményeknek, hogy vizsgálják meg, van-e lehetőség átállni az iskolában gázról fatüzelésre, kályhák beszerzésére.)

Tényi megkeresésére Kisfaludy László helyettes államtitkár válaszolt, aki a levelében azt írta a Népszava szerint, hogy a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, mert ennyit ír elő minimális szintként a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A lap szerint már csak azért is figyelemreméltó a helyettes államtitkár válasza, mert egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szellemi munka esetében már 20-22 fokban határozza meg a téli időszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint bár valóban minimálisan 20 fokot ír elő télen a vonatkozó kormányrendelet az iskolák és óvodák esetében, ez viszont nem jelenti azt, hogy legfeljebb csak ilyen hőmérsékletűre kell fölfűteni az intézményeket. Ez az előírás az érdekvédő szerint azt jelenti, hogy ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad az intézményben, akkor rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy Erzsébet szerint cinikus és rosszindulatú állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként. 

Nagy Erzsébet szerint amúgy szinte biztos, 

hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

Erre ugyanis a több hetes késéssel, július végén megjelent tanév rendje külön lehetőséget is biztosít, mivel ha valamilyen "elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges", akkor a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli digitális munkarendet rendelhet el.

A Népszava korábbi értesülései szerint egyébként az ELTE Természettudományi Karán is digitális oktatásra állhatnak át télen, ezzel spórolva meg a rezsiköltségeket. Az egyetem hétfőn közleményben reagált az értesülésre a cikk szerint, amelyben azt írták, bár valóban nem számoltak az ELTE költségvetésében az "energiaárrobbanással", de ennek hatásai szerintük csak részlegesen érintik az egyetemet. Emellett viszont folyamatosan egyeztetnek a szolgáltatókkal és a minisztériummal, és igyekeznek olyan alternatívákat is kidolgozni, melyek biztosítják, hogy a jelenléti órák száma lehetőség szerint ne csökkenjen.

Forrás: nepszava.hu

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
20 fok az teljesen tökéletes hőmérséklet! Annál melegebb nem is szükséges a gyerekeknek sem tesz jót a meleg tanterem! Könnyebben elbóbiskolnak fáradékonyabbak a diákok a túlfűtött tantermekben...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Virág Árpád: >>> @rokker33: válasz alatti megnyilvánulásod, mire is vonatkozik?? szándékosan nem idézem! Megtalálod!
balos
@nezelodo: Oszt azt hallottad,hogy a pataky geci fia erdogan országában szívja magába a magyar kultúrhát?
Virág Árpád
@Németh István: Ennél a cikknél? Nem szólítottam meg őt!!! Korábban? Esetleg?! Miért nem akkor szóltál???
Ja, még el kéne dönteni, hogy "deklaráló" vagy "degradáló" szavak jelentése hogy függ össze a te fejedben?!
Németh István
@Virág Árpád: na elég a kotnyeleskedésből! Írj egyértelműen és érthetően aztán akkor vagy elküldelek, valamerre, vagy piedesztálra emellek! ÉS Árpád a fekete autók meg nagyon nem érdekelnek - ezt mint Virág elvtársnak mondom!
Virág Árpád
@Németh István: Tanulni, tanulni, tanulni - mondta Lenin!
Lepényleső
...szögfokban,- minden sarokban négy és félszer, + 30 celsius külső hőmérséklet mellett?
( Egyébiránt így a Mtk. ide vonatkozó előírásait is megsértik,de ők ezt is sérthetetlenül tehetik?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.