Az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt elsősorban az Alföld északi és középső területein, valamint a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén terjedhetnek a száraz területek az ELTE kutatói szerint. 

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást – közölték az ELTE kutatói az MTI-vel kedden.

Ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást, kiszáradhat Magyarország – figyelmeztetnek a kutatók

A Hármas-Körös a Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál 2022. július 26-án. Július 24-én az állomásnál -201 centiméteres rekordalacsony vízállást mértek

Fotó, címoldali kép: MTI/Rosta Tibor

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve – írták.

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben – tették hozzá.

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

Forrás: mti.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Évekkel ezelőtt olvastam, hogy elsivatagosodik a Kárpát-medence. Mivel nem fog sikerülni a klimaváltozás megállítása (talán csak lassítani lehet) ezért a prognózis valósággá válhat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@simmering73: Nem csak valhat, a szemunk elott zajlik. 10 even belul Magyarorszag 2/3-a elhetetlen lesz.
Yoda69
@jesz: Jol beszélsz. 10.000 ev muva majd ujra jon egy globalis lehules. Ugyhogy szarni bele.
csak úgy....
ha ennek csak a fele igaz,akkor a fidesz turisztikai beruházásoknak löttek,mert ki akar magyarországra menni mefölni.
a másik,paks II. ,amit a kiszáradt dunából,nyaranta nem lehet hütteni,persze lehetne tovább sorolni de minek..
a klímakatasztrófa,szerintük még mindíg egy libsi huncutság...
Peller Anikó
@jesz: Ez amolyan populista szagúra sikeredett, csakhogy az őseink állatok voltak és az állatok nem pusztítják ki a bolygót.

Amint a 'kultúra' kivirágzott és az állat úgymond emberré vált annak meg is lett az eredménye lást pl. Harappa. A védákban már atomháborúról is szó van.

Most viszont szintet lépett az emberiség és mind a lélekszáma, mind pedig a technológiai fejlettsége lehetővé teszi az emberiség teljes kiirtását.

Gondolom felfogod ennek apokaliptikus voltát, de lehet, hogy nem.
Nyírfa
@jesz: 11.44

Így van. Csak nem élt ennyi ember, ráadásul az általa teremtett környezetében. Anno elég volt egy bárka, a többiek, a hitetlenek "lemorzsolódtak".
Lehet persze bízni a technológiai és tudományos fejlődésben - többnyire már kéz a kézben járnak - , de megette a fene a nagy eszünket, ha az erkölcseink a béka popsija alatt maradnak. Amíg nem térünk jobb belátásra, és nem vagyunk hajlandóak megtanulni a természettel való békés egymás mellett élést, addig a természet mindig móresre fog minket tanítani. Szavunk ne legyen ellene, megérdemeljük.
Néro2
Gáz víz villany víz már csak a hatvanpusztai geciendán lesz. Zombik meg mehetnek körbevenni hátha jut nekik valamelyikből némi alamizsna átdobálva a kerítésen mint egy kutyának csont az asztal alá. Mivel azok is meg is érdemlik.
De hogy a többiek miért ? Mondjuk költői a kérdés. Ja nem. Mert ők is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.