A legfőbb magyar bírósági fórum szerint a Kúria elnökének nincs köze a felesége tanácselnöki kinevezéséhez, akit annak ellenére neveztek ki a pozícióra, hogy alulmaradt a másik jelölttel szemben.

A hvg.hu cikke szerint megszólalt a Kúria is abban az ügyben, amely a testület elnökét, Varga Zs. Andrást és feleségét, Kovács Helga Mariannt érinti. 

Megszólalt a Kúria az elnök feleségének furcsa kinevezése kapcsán

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Lapértesülés: a kúriai elnök felesége kapta a pozíciót, hiába szavaztak rá kevesebben

Mint ismert, a napokban a The Observer című brit lap kiszivárgott magyar bírósági iratokra hivatkozva arról írt, hogy a Kúria elnökének, Varga Zs. Ákosnak a feleségét annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának tanácselnökévé, hogy jóval evesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt. A hvg.hu-nak saját forrásai is megerősítették az információt.

A brit lap szerint Varga Zs. András felesége politikai jellegű ügyekkel is foglalkozhat új pozíciójában, ugyanis az általa vezetett tanács az öröklési, kártérítési, személyiségi jogokhoz fűződő, sajtó-helyreigazítási, választási eljárási vagy közérdekből indított perekkel foglalatoskodik, de az eljárások elhúzódásával kapcsolatos kifogásokat és a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyeket is a fellebbviteli testület ezen kollégiuma tárgyalja.

Az Observernek egy névtelenséget kérő magyar bíró elmondta, az ügyek nagy többsége rendben zajlik a magyar bíróságokon, de a politikailag érzékenyebb témákat a legfelsőbb bíróságon olyan "hűséges bírói tanács hallgatja meg, akik a kormány számára kedvező ítéleteket hoznak”.

Ez az ügy hvg.hu korábbi cikke szerint azért is kínos a magyar kormány számára, mert az Európai Bizottság a jogállamisági problémák miatt tartja vissza a Magyarországnak szánt helyreállítási forrásokat – a felsorolt aggályok közt első helyen pont az igazságszolgáltatás függetlensége szerepel. Ezeket az aggályokat a magyar kormány folyamatosan elutasítja és tagadja az uniós szervek előtt. 

Kúria: semmi köze sincs a Kúria elnökének a felesége kinevezéséhez

Ezzel kapcsolatban szólalt meg tehát a Kúria, amely szerint az elnöküknek semmi köze nincs ahhoz, hogy a feleségét annak ellenére nevezték ki az érintett tanács élére, hogy alulmaradt a másik jelölttel szemben.

"A Kúria elnökének semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában.

Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során. Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból.

Össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem.”

– írta meg a Kúria Kommunikációs Osztálya egy közleményben.

A hvg.hu a Kúria közleményével kapcsolatban megjegyezte, annak idején Varga Zs. András úgy lett a Kúria elnöke, hogy előtte egy másodpercnyi bírói gyakorlattal sem rendelkezett. Ez vele kapcsolatban nem jelentett gondot, ám alaposan latba esett Varga Zs. András felesége és a másik pályázó alkalmasságának eldöntésénél. 

A lap szerint a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Ribai Csilla elmondása szerint "a pályázatot nem nyert bíró szakmai felkészültsége a nyertes pályázóét [azaz Kovács Helga Mariannét – a szerk.] nem éri el." A Kúria mostani közleményében is előkerül a szakmai szempont. 

Forrás: hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Már megint ez a fránya "efftársi vélekedés"!
Nessy
Kéretik nem ostobának nézni mindenkit! Persze, hogy "nincs köze "a kinevezéséhez! Van más. aki "dönt", és teljesíti a felsőbb utasítást! A végeredmény a kinevezés, oszt jó napot!
Dr. Proktor
A korábbi átkosban sem kellett ukáz, az elvárásoknak mindenki megfelelt...
Orbán lovát is kineveznék ha lenne és igényelné!
Néro2
Prüsszelnek magyarázd itt a birkákon kívül mindenki érti a trágyadombotokat.
Bár azoknak is minek10 éve csak pöcsölnek fitymákkal mint aki nem akarja érteni ki és mi is dúl csutilandban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.