Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától péntek éjfélig. Csak hétvégén lélegezhetünk fel egy kicsit. 

Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.

Pusztulat meleg lesz, kiadták a legmagasabb szintű hőségriasztást – eddig tart a kánikula

Fotó: Pixabay cco

Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intették, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Azt javasolták: a szabadságukat vízparton töltők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Kiemelték a napsugárzás elleni védekezés fontosságát is, különösen a gyermekeknél. Magas faktorszámú naptej használatára biztattak, amellyel időről időre újra be kell kenni a gyermeket, főleg ha a vízben játszanak.

Napégés esetén a bőrfelület hűsítését és bőrnyugtató készítménnyel való kezelését tanácsolják, napszúrás tünetei esetén – fejfájás, hányinger, hányás, levertség – pedig bőséges folyadékbevitelt, fájdalomcsillapítást és a napsugárzástól védett helyen tartózkodást javasolják.

Hangsúlyozták:

továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

Jelezték: idén már 14 ezer szabadtéri tűz volt.

A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban – kérték.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.