Az északkeleti határvidéken lehet egy-egy zápor, vagy zivatar, de az ország nagy részén a hőségé lesz a főszerep, amely csütörtökön sem hagy alább, akkor 38 fok is lehetséges. Pénteken 40 fokig is felkúszhat a hőmérő, de délutántól sok helyen zivatarok hűthetik le a levegőt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, egy-egy zápor, zivatar legfeljebb az északkeleti határvidéken fordulhat elő. Az északnyugati, nyugati szelet napközben élénk lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 33 és 36 fok között várható. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Itt a hőség, 36 fok is lehet szerdán

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A meteorológiai szolgálat a hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Tolna, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Pest (benne Budapesttel), Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre. 

A hőség miatt másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztető előrejelzés Csongrád-Csanád és Békés megyékben van érvényben.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint jelenleg fronthatás nem terheli az emberi szervezetet, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására.

Az előrejelzés szerint szerda éjjel derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

Csütörtökön nagyrészt napos idő várható fátyolfelhőkkel, az északkeleti megyékben gomolyfelhők is képződhetek. Csapadék nem várható. A Dunántúlon helyenként megélénkül a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 38 fok között alakul. Csütörtökre a hőség miatt Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést a meteorológiai szolgálat. Az ország többi megyéjére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

Pénteken nyugat felől kisebb nagyobb felhőtömbök sodródnak fölénk, de így is többórás napsütés várható. Napközben csak kevés helyen, délutántól, késő délutántól már nagyobb területen számíthatunk záporra, zivatarra, helyenként heves zivatar is lehet. A délies szél napközben sokfelé megélénkül, majd estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul, és megerősödik. Hajnalban 16, 24 fok közötti hőmérséklet várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 40 fok között valószínű, az Alföldön lesz a melegebb.

A várható zivatarok miatt péntekre az egész országban elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben. A hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adtak ki, másodfokú (narancssárga) figyelmeztető előrejelzés Pest (benne Budapesttel), Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megyékre adtak ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.