A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta abban az ügyben, amelyben hárman elrabolták, megfenyegették és bántalmazták a sértettet.

Elfogták az emberrablók vezérét, fegyház vár rá

Fotó: pixabay.com

A Pest Megyei Főügyészség 2021. év tavaszán emelt vádat két felnőttből és egy fiatalkorúból álló csoport ellen emberrablás bűntette, életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérlete és más bűncselekmény miatt – olvasható az ügyészség honlapján.

A Budapest Környéki Törvényszék az eljárás alatt ismeretlen helyre távozott 29 éves vádlottat csak társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és más bűncselekményben mondta ki bűnösnek, és mint különös visszaesőt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a két másik elkövetőt ugyancsak társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében, illetve testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A felnőttet 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a fiatalt pedig 2 év és 6 hónap fiatalkorúak börtönére és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a három vádlott lakóhelyükön, egy Pest megyei faluban autóztak 2018. év karácsony estéjén. Amikor a sértettet meglátták, megálltak, és a járműbe kényszerítették, mert azt feltételezték, hogy meg tudja nevezni azt a személyt, aki a 29 éves vádlottól szerszámokat tulajdonított el. A sértettet először szóban fenyegették, majd tettleg bántalmazták és halállal fenyegették, ha nem válaszol a kérdésekre. Mivel a sértett nem adott kielégítő választ, a 29 éves férfi ingatlanán lévő kisméretű kazánházba hurcolták,

ott egy kötélből hurkot dobtak a nyakába, és a 3 méter magasan lévő gerendára akasztást imitálva, 1-1 percre fel-felhúzták, a sértett fulladásrohamait előidézve.

Közben a 29 éves férfi egy bozótvágó késsel azzal fenyegette a sértettet, hogy levágja az egyik lábát, ha nem nevezi meg a tolvajt, illetve egy lapátnyéllel ütlegelve eltörte a sértett jobb lábszárát, bokáját és térdét.

A vallatás közben a sértett félelmében megnevezett egy falubelit, ezért a kötélről levágták, és a bandavezér halállal fenyegette meg őt és családját, ha feljelenti őket. A kínvallatás után a sértettet autóval a lakása közelébe szállították, majd sorsára hagyták. A sértett kúszva jutott lakóingatlanába, majd segítséget hívott.

2019 tavaszán a 29 éves férfi megtudta, hogy a sértett elrablása miatt büntetőeljárás indult. Ekkor tanúk jelenlétében megfenyegette a sértettet, hogy vonja vissza a feljelentését, különben elteszi láb alól. Az ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott terhére, eltérő jogi minősítés, különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás bűntettének, illetve további bűnösség megállapításáért, és hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett. A védelmi fellebbezések felmentést céloznak, illetve enyhébb büntetés kiszabását kezdeményezték.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett indítványával fenntartotta az ügyészi fellebbezést.

Az ítélet kihirdetése után kézre került a szökésben volt bandavezér, aki letartóztatásban várja az eljárás befejezését.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: Ügyeszség

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.