A Népszava számolt be arról, hogy miközben a magyar ügyészség nem foglalkozik tusványosi beszédével, a román Országos Diszkriminációellenes Tanácstól idézést kap az ügy miatt. 

Eljárás indul Orbán Viktor ellen „rasszista kijelentései” miatt. – hamarosan kézhez kapja az idézést

A magyarországi ügyészség bűncselekmény hiányában nem foglalkozik Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédével, Romániában más a helyzet. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács rövidesen elindítja az eljárást, méghozzá elindul a magyar miniszterelnök beidézésével – tudtuk meg Asztalos Csabától, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökétől.

Amint arról a Népszava is beszámolt Alexandru Muraru, a Nemzeti Liberális Párt képviselője tett feljelentést múlt pénteken a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elhangzott „rasszista és idegengyűlölő kijelentései” miatt. Noha semmi jelentősége nincs a feljelentő személyének, hiszen a román Diszkrimináciellenes Tanács minden állampolgári megkeresést megvizsgál.

Alexandru Muraru nem egy „mezei” liberális képviselő, hanem egyben Nicolae Ciucă miniszterelnök csapatának tagja, Románia kormányának az emlékezetpolitika előmozdításáért, valamint az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különleges képviselője.

Asztalos Csaba CNCD-elnök szerint még nincs kijelölve, ki lesz az a kollégiumi tag, aki végigviszi az ügyet.

Orbán Viktor tusványosi beszéde mégis komoly kihívás az épp e hónapban fennállása 20. évfordulóját ünneplő román hatóságnak, hiszen még sosem kellett idegen állam vezető politikusának gyűlöletbeszéde kapcsán eljárniuk.

Mindenképpen a bukaresti magyar nagykövetségen keresztül küldjük el az idézést, amihez csatoljuk a panaszt. Gyűlöletbeszéd esetén általában rövid határidők vannak, mert a társadalom érdeke, hogy mielőbb döntés szülessen. Ez esetben is a beidézésre vélhetően kéthetes határidő lesz. A magyar miniszterelnök eddig küldheti el álláspontját a kérdésben. Persze, csak ha akarja, mert kötelezni nem tudjuk.

 – ismertette az eljárás menetét a tanács elnöke.

Román közszereplő a CNCD jogerős ítélete alól nem tud kibújni. Büntetését a tanács beküldi az adóhivatal országos rendszerébe, ha a megbírságolt legyen az ország elnökéről vagy miniszterelnökéről szó nem fizeti ki jószántából, automatikusan behajtja az adóhivatal.

A feljelentő arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor magánlátogatáson tette az inkriminált kijelentést, de vélhetően ennek nincs jelentősége, a nemzetközi jog e tekintetben egyértelmű: az államfők, a miniszterelnökök immunitást élveznek az illető ország igazságszolgáltatásával és hatóságaival szemben függetlenül attól, hogy magán vagy hivatalos látogatáson vesznek részt egy másik ország területén.

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint Orbán Viktor esetében is valamely magyar hatóságnak kellene eljárni.

Forrás: Népszava

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Nem fog odamenni, de a románok így is lefolytathatják a vizsgálatot. És ez már arra elég lesz, hogy hivatalos(!!) ügy vagy meghívás nélkül ne tehesse be a lábát Romániába. Vége az uszítással elegy erdélyi csámborgásnak. Ha mégis, még kitiltás is lehet a vége.
Hátránya, hogy a potyaleső éhenkórászoknak itt tartanak dzsemborit, állami költségen. Azokat viszont el lehet szigetelni és az utálattal szembesíteni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Nem fog odamenni, de a románok így is lefolytathatják a vizsgálatot. És ez már arra elég lesz, hogy hivatalos(!!) ügy vagy meghívás nélkül ne tehesse be a lábát Romániába. Vége az uszítással elegy erdélyi csámborgásnak. Ha mégis, még kitiltás is lehet a vége.
Hátránya, hogy a potyaleső éhenkórászoknak itt tartanak dzsemborit, állami költségen. Azokat viszont el lehet szigetelni és az utálattal szembesíteni.
Néro2
A bolondokházába kéne idézést kapnia. Kötelező bentlakásra.
Borsó
“A román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint Orbán Viktor esetében is valamely magyar hatóságnak kellene eljárni.”
Kellene, persze. De hát nem ok nélkül darált be mindent és tett bábokat mindenhová. Így marad a fékeveszett őrjöngés, ami tulajdonképpen nem is akkora baj: így ássa meg saját sírját, így lehet látni igazán, hogy milyen ember is Ő Királyi Felsége, így fordul el tőle mindenki, akibe szorult némi józan ész.
volvós
Polt elvtárs majd kimossa a szaros gatyát...
gina
Tesz magasról ez a cigányfajta, undoritó patkány
namihami
@Maccska: Akkor nézzél utána mégegyszer. Hivatalos (érted a kifejezést(??--hivatalos) személyként igen. De, mint magánszemély, ez bizony nem igaz. És egy egy erdélyi sz@rkeverés nem minősül államközi ügynek, úgyhogy éhenkórászaink hivatalos államközi meghívást nem küldhetnek neki.
A szőröstalpú pedig a te par... nem, fideszes szintedet képviseli. Pont olyan talpas narancsmagyar vagy, mint bugris vezéred és a többi szavazótok. Ennyi...
namihami
@Maccska: Majd inkább elnyávogtatom neked újra, mert a magyar magas neked, marad az anyanyelved! A földi állatvilágban a fajok (nem orbáni értelemben és szinten) ezen a szinten már nem keveredhetnek.
Gauntlet
magyar hatóságnak... román földön? csak kerülitek a forró kását :((
NKF
Balos.,balfaszok bekaphatjátok! Sajnos ennyi eszetek van.
Seggfejek ki lenne alkalmasabb az ország vezetésére? Fletó? Jakabka?
LMP, vagy tudja a franc mennyi szar párt van még!
UI:ami igaz a kormányzó párt is sok hibát követ el,de Orbán okos.Megfizeti a seggnyalókat.
ómió
A szőröstalpú "diszkriminációellenes tanács" inkább a székelységet érő diszkriminációkat vizsgálgassa!
Németh István
na ezeknek semmi kedvezmény semmiből sem még a rezsicsökkentésből is kizárva totálisan! Most itt az ideje a rendcsinálásnak! És a felbujtókat picsába börtönbe baszni! Kész!
Németh István
A román szőrös talpúak, tanuljanak meg magyarul! szar moslék népség a rasszisták rasszistái a medvék is undorral zabálják őket!
Pálinkás Pál
tiltsátok ki az összes ner buzit posványosról, az fájna nekik, amelyik patkány meg átszavazott, azt tegyétek földönfutóbá,románok...csak jót tesztek nekünk-...
Nyírfa
Ez akkora szívatás, hogy biztosan hozzájárult ehhez a hosszú...hm...szabadsághoz. De jogos! Orbánékat ki kell paterolni Romániából, mert lábbal tapossák a román szuverenitást.
amortizáltok
@Nyírfa: a magyarra meg már kifejezés sincs el kell minnél előbb takaritani mindet.a börtönkapacitás szibériáig elérhető akkor : dubrincs is odafér ám se feje se esze csak alázza a másikat mert ki ő szar senki ribanc lédi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.